Ruoka

Mitä eroa on suolakurkulla ja maustekurkulla? Hapattamalla valmistettu kurkku on vatsaystävällisempi

Suolakurkku vai maustekurkku? Kahden kurkun välinen ero ei ole vain maussa ja mausteissa. Molemmat ovat maistuvia ja molemmille on paikkansa suomalaisessa ruokapöydässä. Hapattamalla valmistettava kurkku on kuitenkin terveellisempi valinta.

Suolakurkku ja maustekurkku molemmat tehdään molemmat avomaankurkuista, mutta suurin ero on valmistustavassa ja maussa. Valmistustavalla on yllättävän suuri vaikutus myös lopullisen tuotteen terveellisyyteen.

Lue myös: Kasvisten fermentointi – vanha tapa säilöä satokauden maut

Suolakurkku – näin se valmistetaan

Rakkaalla lapsella, kuten rakkaalla ruoallakin on monta nimeä. Suolakurkkuja kutsutaan myös hapankurkuiksi tai venäläisiksi kurkuiksi.

Suolakurkun nimi hapankurkku tulee suoraan sen valmistustavasta. Avomaankurkut hapatetaan eli maitohappokäytetään. Tämä valmistustapa tunnetaan myös nimellä fermentointi.

Suolakurkun pehmeä koostumus ei tule keittämisestä eikä kuumennuksesta. Tuotetta ei ole kuumennettu missään vaiheessa eikä sen valmistukseen ole käytetty etikkaa eikä sokeria. Maitohappokäymiseen tarvitaan vain suolaa ja vettä.

Maitohappokäyminen käynnistyy, kun kurkut laitetaan sopivan suolaiseen nesteeseen ja ne ovat hapettomassa tilassa oikeassa lämpötilassa.  Maitohappokäymisessä pieneliöt, kuten maitohappobakteerit, syövät kasvien sisältämiä hiilihydraatteja ja muuttavat ne maitohapoksi. Hapatetuissa tuotteissa ruoan ravintoarvo ja vitamiinit säilyvät, koska tuotetta ei kuumenneta missään valmistuksen vaiheessa.

Suolakurkut ja maustekurkut maustetaan perinteisesti mustaherukanlehdillä, sinapinsiemenillä ja joskus myös kruunutillillä. 
Suolakurkku ja maustekurkku maustetaan perinteisesti mustaherukanlehdillä, sinapinsiemenillä ja joskus myös kruunutillillä.  Kuva: Suvi Laine

Maitohappokäymisen seurauksena avomaankurkku pehmenee ja saan ainutlaatuisen kirpeän maun. Joidenkin tuotemerkkien hapankurkuissa on myös makuaineita, jotka tuovat kurkkuun makua. Valkosipuli on yleisin, myös sinapinsiemeniä ja mustaherukanlehtiä käytetään yleisesti.

Kotona tehtyjen suolakurkkujen makuaineiksi voi laittaa lähes mitä tahansa yrteistä marjoihin.

Suolakurkku on terveellisempi kuin maustekurkku, koska sen valmistukseen ei ole käytetty lisättyä sokeria. Ja suolakurkut sisältävät suolistolle hyviä probiootteja, kuten maitohappobakteereita. Maustekurkuissa näitä probiootteja ei ole.

Maitohappokäyneen tuotteen syömisen terveellisyys ja vatsaystävällisyys perustuu terveen bakteerikannan lisääntymiseen ja samanaikaisesti suoliston oman bakteerikannan vahvistumiseen.

Suolakurkut onnistuvat kotona tällä yleisohjeella, jolla voi fermentoida mitä tahansa kasviksia.

Maustekurkku – näin se valmistetaan

Maustekurkkuja kutsutaan myös usein herkkukurkuiksi tai etikkakurkuiksi. Herkullisia ja etikkaisia ne ovatkin. Sokeria, makuaineita ja etikkaa sisältävä liemi tekee maustekurkuista erityisen suunmyötäisiä, ja monelle maustekurkku onkin parempi valinta kuin kirpeä suolakurkku.

Maustekurkku eroaa suolakurkusta maun lisäksi myös koostumukseltaan. Laadukas maustekurkku on rapea ja napakka. Suolakurkut jäävät käymisprosessissa pehmeiksi.

Maustekurkut valmistetaan nopeasti keräämisen jälkeen. Avomaankurkut ovat vesipitoisia ja tärkeää valmistuksessa on, että ne eivät pääse kuivumaan matkalla pellolta valmistusprosessiin. Maustekurkun pitää säilyttää rapeutensa myös valmistusprosessin jälkeen.

Suolakurkkujen hapokkuus taittaa rasvaista ruokaa. Blinit ja suolakurkut kuuluvat yhteen. 
Suolakurkkujen hapokkuus taittaa rasvaista ruokaa. Blinit ja suolakurkut kuuluvat yhteen.  Kuva: Kristiina Kurronen

Maustekurkkuliemi tehdään etikasta, sokerista ja valmistajasta riippuen erilaista mausteista. Tyypillisiä mausteita ovat chilit, valkosipuli ja sinapinsiemenet. Kurkut upotetaan liemeen, purkit suljetaan ja sen jälkeen ne pastöroidaan eli kuumennetaan. Pastörointi pidentää säilyvyyttä ja tuhoaa mahdolliset terveydelle haitalliset mikrobit.

Kotitekoiset maustekurkut voi tehdä tällä ohjeella. Mummokin sen jo tiesi, että etikalla ja sokerilla saa hyvän maun.

Parhaat käyttövinkit suola- ja maustekurkuille – liemivinkki toimii, kokeile itse!

Suomalaiset rakastavat suola- ja maustekurkkuja. Ne sopivat lisukkeiksi erilaisille ruoille, mutta myös purkin neste kannattaa hyödyntää. Nerokas liemivinkki todellakin toimii.

Makkararuoat ja maustekurkut ovat klassinen suomalaisen kotiruoan yhdistelmä. Makkarakastike maistuu silloin tällöin todella herkulliselta. Maustekurkkupurkin liemi kannatta hyödyntää makkarakastikkeen valmistuksessa.

Lisää kurkkupurkin maustelientä makkarakastikkeen joukkoon.

”Kastike viimeistellään etikkakurkkujen säilöntäliemellä. 1–2 dl lientä kastikelitraa kohden on hyvä määrä. Lisäksi ripaus maustepippuria”, makkarakastikemestari kertoo Kotilieden haastattelussa. 

  1. Maitohappokäynyttä lientä smoothien joukkoon: Vihersmoothiet ovat trendikkäitä. Saat niistä vieläkin terveellisempiä lisäämällä joukkoon vähän maitohappokäyneen kurkkupurkin lientä. Liika on liikaa, mutta puolidesiä lientä aamusmoothien joukkoon aloittaa päivän terveellisesti. Toki smoothien muidenkin ainesten tulee olla kunnossa, eikä joukkoon kannata sotkea sokerisia hedelmiä eikä jugurttia. Vihreistä kasviksista kuten avokadosta, tuorekurkusta, parsasta ja pinaatista tulee terveellinen vihersmoothie.
  2. Tuhdit pataruoat ja mausteiset keitot: pilko suola- ja maustekurkkuja erilaisten lihapatojen joukkoon makua tuomaan. Stroganoff on perinteinen pata, joka vaatii joukkoon aitoa suolakurkkua. Myös venäläiseen kalakeittoon sopii suolakurkku.
  3. Blinit: Suolakurkut kuuluvat talviseen blinipöytään lisukkeeksi. Kirpeä hapokkuus taittaa kivasti rasvaista ruokaa.
  4. Hodarit ja burgerit: Hodareiden ja hampurilaisten väliin voi laittaa pieneksi pilkottua maustekurkkua. Myös tuhdin täytetyn lihapiirakan väliin sopii makea maustekurkkusalaatti.
  5. Salaatit: Perunasalaatit saavat raikasta särmää suolakurkusta. Etenkin grilliruoan lisukkeena tarjottavaan perunasalaattiin suolakurkut sopivat hyvin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä eroa on suolakurkulla ja maustekurkulla? Hapattamalla valmistettu kurkku on vatsaystävällisempi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.