Kulttuuri

Milloin Pride on ja miksi sitä vietetään? Näin juhlistat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavaa tapahtumaa

Pride on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia puolustava ja moninaisuutta juhlistava tapahtuma. Kokosimme yhteen perustiedot tapahtumasta, vinkit Priden juhlistamiseen ja Kotilieden parhaat sateenkaarevat lukujutut.

Pride on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eli sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksia puolustava mielenosoitus ja kulttuuritapahtuma. Se pyrkii tekemään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja erilaiset suhdemuodot näkyviksi, ajaa tasa-arvoa ja ihmisten yhdenvertaisuutta ja juhlistaa moninaisuutta. Lue, milloin Pride on vuonna 2024 ja ideat sen viettämiseen!

Miksi Pride-juhlaa vietetään?

Pride sai alkunsa Yhdysvalloissa Stonewallin mellakoista kesäkuussa 1969. Ihmiset alkoivat vastustaa poliisin ja viranomaisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistamaa väki- ja mielivaltaa Stonewall Inn -nimisessä, sateenkaari-ihmisille tarkoitetussa baarissa.

Mielenosoitukset johtivat vähitellen sateenkaariliikkeen järjestäytymiseen, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavien järjestöjen perustamiseen. Ensimmäinen Gay Pride järjestettiin Stonewallin mellakoiden muistopäivänä 28. kesäkuuta vuonna 1970.

Suomessa Pride-tapahtumien historia ulottuu 1970-luvulle Seta ry:n Vapautuspäiviin eli eduskuntatalon edustalla järjestettyihin mielenosoituksiin. Niiden tavoitteena oli välittää tietoa, vähentää syrjintää ja kumota niin kutsuttu kehotuskielto eli laki, joka kielsi samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliseen haureuteen julkisen kehottamisen. Ensimmäinen mielenosoitusmarssi järjestettiin Suomessa vuonna 1981.

Vapautuspäivien nimi muuttui Pride-tapahtumaksi kansainvälisen mallin mukaisesti. Ensimmäinen Helsinki Pride -tapahtuma järjestettiin vuonna 2000. Nykyään Setan jäsenjärjestöt, yritykset, muut organisaatiot ja vapaaehtoiset järjestävät Suomen Pride-tapahtumat yhdessä.

Katso videolta, miksi pridea vietetään:

Milloin Pride 2024 on?

Kansainvälinen Pride-kuukausi on kesäkuu. Pride-tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea ympäri vuoden. Vuonna 2024 Pride-tapahtumat isommissa suomalaisissa kunnissa ja kaupungeissa ovat:

Tiedot kaikista Suomen Pride-tapahtumista löydät Setan verkkosivuilta.

Helsinki Pride Senaatintorilla vuonna 2019.
Helsinki Pride -kulkue Helsingin Senaatintorilla vuonna 2019. © iStockphoto

Tieto seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä vähentää ennakkoluuloja ja edistää tasa-arvoa

Monilla on yhä virheellisiä oletuksia siitä, että ihmiset ovat seksuaaliselta suuntautumiseltaan vain heteroita ja sukupuoleltaan joko naisia tai miehiä. Siksi omasta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetista puhuminen voi olla nuorelle vaikeaa. Setan asiantuntija kertoo jutussamme, kuinka aikuinen voi tukea sateenkaarinuorta.

Kulttuuriin sisäänrakennetut ajattelumallit, puhetavat ja kirjoittamattomat säännöt aiheuttavat syrjintää ja näkymättömyyttä. Sateenkaarisanasto antaa tietoa seksuaalisista suuntautumisista, sukupuoli-identiteeteistä sekä perhe- ja suhdemuodoista. Tieto vähentää vähemmistöihin kohdistuvia ennakkoluuloja ja edistää yhdenvertaista ja tasa-arvoista kohtaamista.

Lue inhimillisiä tarinoita sateenkaari-ihmisten kertomina

Inhimilliset tarinat vahvistavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvointia ja tarjoavat esikuvia, kirjoittaa Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo toimittajille tarkoitetussa Sateenkaari journalismissa -kirjoitusoppaassa. Näissä Kotilieden jutuissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat henkilöt pääsevät itse sanoittamaan omia kokemuksiaan.

Pride 2024: Askartele tai neulo sateenkaaren väreissä

Sateenkaaren väreihin pukeutuminen on symbolinen tapa osoittaa, että tukee ja kunnioittaa sateenkaari-ihmisten eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Ensimmäisen kerran sateenkaarilippu näkyi San Franciscon Pride-kulkueessa vuonna 1978. Aktivisti Gilbert Bakerin suunnittelemassa lipussa oli tuolloin kahdeksan eri väriä. Sittemmin rinnalle on kehittynyt myös muunlaisia sateenkaarilippuja.

Värikkäät koristeet ja banderollit tulivat osaksi suomalaista Pride-kulkuetta 1990-luvulla. Poimi alta Kotilieden ohjeet, joilla askartelet ja neulot asusteet sateenkaaren väreissä.

Pride-puistojuhlan tarjottavat koristellaan sateenkaaren sävyisiksi

Monessa kunnassa ja kaupungissa Pride-kulkue huipentuu puistojuhlaan. Kotilieden resepteillä leivot tarjottavat sateenkaaren väreissä. Sateenkaarikakku saa sisäänsä eriväriset kerrokset ja päälleen sateenkaarikuorrutuksen. Rullattu kääretorttukakku hurmaa sateenkaariraidoilla, jotka taiteillaan kuorrutukseen pastaväreillä koristelastan avulla.

Lähteet: Seta ry, Sateenkaarikauppa, Helsinki Pride, Tieteen termipankki

Oikaisu 29.6.2023: Kehotuskielto tarkoitti lakia, jonka mukaan samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliseen haureuteen julkisesti kehottaminen oli kiellettyä. Jutussa luki aiemmin, että laki asetti samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisen haureuden rangaistavaksi teoksi.

Juttua on muokattu 24.4.2024 kello 9.42: Juttuun on päivitetty vuoden 2024 Pride-tapahtumien päivämäärät.

Lue myös Anna.fi: Sateenkaariaktivisti Njeri Gateru haastaa Kenian rikoslakia: ”Tulin kaapista ulos tv-lähetyksessä, sillä en häpeä – eikä kenenkään pitäisi”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin Pride on ja miksi sitä vietetään? Näin juhlistat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavaa tapahtumaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.