makaronilaatikko ilman makaronien keittämistä

Makaronilaatikko on kaikkien aikojen rakastetuin arkiruoka – onko suosikkisi perinteinen liha-makaronilaatikko vai moderni kasvisversio?  

Makaronilaatikko on yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista kotiruoista, mutta klassikkoakin on lupa välillä vähän peukaloida. Kokosimme parhaat ideat makaronilaatikon tuunaukseen ja herkuimmat ohjeet arjen iloksi.

Makaronilaatikko pyörii monen perheen arkiruokalistalla viikosta toiseen. Ihmekös tuo, sillä sen etuihin kuuluu niin helppous, nopeus, maukkaus kuin edullinen hintakin. Ja kerralla valmistuu niin iso satsi, että sillä ruokkii arjen kiireessä monta nälkäistä suuta. 

Lue myös: Makaroniruoka maistuu koko perheelle

Perinteisen makaronilaatikon pääraaka-aineena on nimensä mukaan makaroni sekä yleensä jauheliha, jotka sidotaan yhteen munamaidolla. 

Munamaidolla mehevöitettyä makaronilaatikkoa valmistettaessa on hyvä muistaa pari niksiä. 

Ensinnäkin yksi kananmuna sitoo kaksi desilitraa nestettä. Jos jääkaapista löytyy yksinäisiä kananmunan keltuaisia, sujauta nekin laatikkoon. Rasvaiset keltuaiset tekevät makaronilaatikosta entistä mehevämmän. 

Toisekseen makaronilaatikko kannattaa kypsentää melko matalassa lämpötilassa. Tulikuumassa uunissa ruoka saattaa juoksettua ja neste erottua, jolloin koostumus on rakeinen ja epämiellyttävä. 175 astetta ja noin 45 minuuttia takaavat mehevän lopputuloksen.

Jos perinteinen makaronilaatikko tylsistyttää, makua voi muunnella lähes loputtomiin. Nappaa tästä perinteinen makaronilaatikko-ohje sekä nerokkaimmat ideat, joilla saat luottoreseptiisi hetkessä uutta makua. 

Makaronilaatikko saa jujua kuorrutteesta

Jo pelkällä kuorrutteella makaronilaatikosta saa helposti vähän eri makuisen.

Juustoinen pinta on makaronilaatikon päällä verraton. Pehmeä ja vastustamattomasti venyvä juustokuorrute valmistuu pehmeästä juustosta, kuten mozzarellasta tai emmentaalista. Lisää juusto laatikon pinnalle vasta kypsennyksen loppuvaiheessa.

Jos olet enemmän rapean juustokuorrutteen ystävä, kruunaa pinta raastetulla parmesaanilla tai edamilla. Lisää juusto pinnalle heti, jotta se ennättää paahtua rapsakaksi.

Rapea makaronilaatikon pinta valmistuu ripottelemalla päälle rapeita panko-korppujauhoja tai leikkuulaudalta talteen kerättyjä leivänmuruja. Vuole päälle voinokareita ja nosta vuoka uuniin paahtumaan. 

Makaronilaatikko lihalla

Liha-makaronilaatikko tehdään makaronista ja jauhelihasta, jotka sidotaan yhteen munamaidolla. Koko perheen lempparia voi paistaa kerralla vaikka tuplasatsin. Naudan tai sika-nauta-jauhelihan sijaan makaronilaatikon voi tehdä vaihteeksi myös lampaan tai broilerin jauhelihasta.

Jos haluat tehdä makaronilaatikon ilman maitoa, tee makaronilaatikko lihaliemeen. Lihaliemessä on upea maku, joka tuo suosikkiruokaan syvyyttä. Pikainen arkiliemi valmistuu laadukkaasta fondista tai lihaliemikuutiosta.

Makaronilaatikko ilman munaa tehdään veteen sekoitetusta hyla-maitojauheesta.

Jos haluat helpottaa ruoan valmistusta entisestään, makaronilaatikko ilman keittämistä on oikea oikaisijan unelma. Paista jauheliha ja kippaa makaronit laatikkoon raakana. Lisää hieman nesteen määrää ja uuni hoitaa loput. Muista kuitenkin sekoittaa laatikkoa pari kertaa kypsymisen aikana.

Uuninpeltimakaronilaatikko valmistuu nimensä mukaan uuninpellillä. Kun haluat maksimoida rapean pinnan, tämä ohje on sinua varten. Joukkoon raastettu porkkana sekä purkillinen tomaattimurskaa tuovat lisää makua ja ruokaisuutta.

Oikeastaan edes makaronit eivät ole laatikkoruoassa välttämätön vaade, sillä maukas vuokaruoka valmistuu myös keitetystä spagetista. Vappu Pimiän maistuva spagettivuoka ei kirjaimellisesti ole makaronilaatikko, mutta arjen kiistaton klassikko siitä huolimatta. Kaksi lasten lempparia eli makaronilaatikon ja spagetti bolognesen yhdistävä vuokaruoka uppoaa metrinmittaisille takuuvarmana.

Kasvismakaronilaatikot 

Makaronilaatikko on kotiruokien kunkku, joka onnistuu mainiosti myös ilman lihaa. Mehevöitä makruloota vaikka maa-artisokalla tai pippurisella tuorejuustolla tai kokeile vaihteeksi jotain kasviproteiinivalmistetta. Härkis, nyhtökaura, linssit ja soijarouhe rikastavat suosikin makoisaksi ilman lihaa. 

Vegaaninen makaronilaatikko onnistuu korvaamalla munamaito kaurakermalla tai kasvijuomalla.

Isoäidin makaronilaatikossa liha korvataan juustoraasteella, joka tekee koostumuksesta uskomattoman mehevän. 

Lue myös Anna.fi: Rakastetaanko teilläkin makaronilaatikkoa? Kokeile silloin myös näitä suussa sulavia pastavuokia

Keskustelu

Kommentoi juttua: Makaronilaatikko on kaikkien aikojen rakastetuin arkiruoka – onko suosikkisi perinteinen liha-makaronilaatikko vai moderni kasvisversio?  

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X