Ruoka

Tiedätkö, mitä eroa on jäävuorisalaatilla ja jääsalaatilla? Näin tunnistat ja käytät raikasta amerikansalaattia

Jäävuorisalaatti on yksi suosituimmista salaateista. Eikä ihme! Rapeat ja miedon makuiset lehdet sopivat niin salaattipohjaksi kuin vaikka grillattavaksi.

Jäävuorisalaatti juontaa nimensä Pohjois-Amerikasta. Nimen tarina juontaa 1900-luvun alkuun, kun salaatteja kuljetettiin viljelmiltä junalla eri puolille maata. Junavanuissa oli suuria jäälohkareita, jotka viilensivät vaunut ja pitivät salaatit tuoreina. Puhuttiin jäävuorten tulevan, kun keräsalaattilasti saapui asemalle. Näin keräsalaateista tuli vähitellen jäävuorisalaatteja. 

Jäävuorisalaatti tunnetaan myös alkuperänsä takia myös nimillä amerikansalaatti ja jenkkisalaatti sekä rapea keräsalaatti.

Jäävuorisalaattia ei pidä sekoittaa jääsalaattiin. Vaikka nimi on lähes sama, jääsalaatti on kuitenkin rapean keräsalaatin ja lehtisalaatin risteytys. Jääsalaatti sopii mainiosti muiden salaattien kanssa salaattisekoituksiin antamaan jämäkkyyttä sekä parantamaan suutuntumaa.

Jäävuorisalaatin käyttö

Jäävuorisalaatin paksut ja rapeat lehdet muodostavat kiinteän ja tiiviin kerän. Uloimmat lehdet ovat vaaleanvihreät, sisemmät aivan vaaleat. 

Jäävuorisalaatissa on neutraali ja raikas maku ja sen lehdet ovat rapeita ja meheviä. Jäävuorisalaattia voi käyttää niin raakasalaatin kuin lämpimänkin salaatin pohjana. Salaattikerän voi leikata myös lohkoiksi ja grillata tai paistaa pikaisesti pannulla esimerkiksi chilin ja valkosipulin kera.

Kokoa jäävuorisalaatista salaattipohja 

Jäävuorisalaatti sopii erinomaisesti salaattipohjaksi. Paras salaattipohja syntyy, kun yhdistät amerikansalaatin kanssa myös muita salaattilajikkeita tai maukkaita yrttejä.

Hyödynnä jäävuorisalaattia esimerkiksi jouluisessa Waldorf-salaatissa, syksyisessä vuohenjuustosalaatissa tai kesään sopivassa puutarhurin salaatissa.

Jäävuorisalaatti on napakka ja tiiviskeräinen salaatti, joka sopii loistavasti myös grillattavaksi. Leikkaa salaattikerä lohkoiksi niin, että kanta pitää lehdet lohkoissa kiinni. Pikainen paahto kuumassa grillissä riittää. Salaatin seuraan kannattaa sujauttaa myös muita kasviksia. Sinihomejuuston säväyttämä kastike viimeistelee grillatuista kasviksista kootun salaatin.

Sujauta jäävuorisalaattia hampurilaisen, hot dogin tai täytetyn leivän väliin 

Rapea ja mehevä jäävuorisalaatti sopii hyvin myös täytettyihin leipiin, hampurilaisen väliin sekä hodareiden täytteeksi. 

BLT-leipä on yksi maailma tunnetuimmista voileivistä. Se on nimetty tärkeimpien ainesosien eli pekonin, salaatin ja tomaatin englanninkielisten alkukirjainten mukaan. Rapeaa jäävuorisalaattia, meheväksi paistettua pekonia ja tomaattia saa siis olla täytteenä runsaasti. 

Makkarakebab on helpoista helpoin arjen aarre. Se tehdään lenkkimakkarasta ohuita lastuja veistämällä ja paahdetaan uunissa rapeaksi. Ohuista kebablastuista voi koota herkkuleivän yhdessä tomaattiviipaleiden, punasipulin, chilimajoneesin ja jäävuorisalaatin kanssa. 

Jäävuorisalaatti on loistava valinta myös lämpimiin leipiin, sillä napakan koostumuksensa ansiosta se kestää hyvin lämpöä. Lämmin kreikkalainen subileipä on ottanut mallia kreikkalaiselta salaatilta.

Lue myös Anna.fi: Helppo ja maukas salaatinkastike valmistuu 2+1-periaatteella – vaihtelunhaluinen kokeilee myös happaman ja makean liittoa

Jäävuorisalaatti: säilytys

Jäävuorisalaatti säilyy parhaiten jääkaapin vihanneslokerossa +1 – +5 asteen lämpötilassa. Salaatti on herkkä etyleenille, joten se on syytä pitää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten tomaateista, avokadosta ja omenoista. 

Jäävuorisalaatti: Ravintosisältö ja vitamiinit

Jäävuorisalaatti ei ole ravintoarvoiltaan mikään huikein vihannes. Se on suurimmaksi osaksi vettä, ja energiantarpeen tai yksittäisen ravintoaineen tarpeen täyttäminen on sillä aika mahdotonta.

Sadassa grammassa jäävuorisalaattia on energiaa 13 kcal ja hieman kaliumia, kalsiumia sekä vitamiineista B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa folaattia ja K-vitamiinia. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiedätkö, mitä eroa on jäävuorisalaatilla ja jääsalaatilla? Näin tunnistat ja käytät raikasta amerikansalaattia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.