Juuriselleri tuo vaihtelua arkiruokiin

Juurisellerin arpisen kuoren alta paljastuu aromikas mukula, josta voit loihtia niin rapeita sipsejä kuin maukasta arkiruokaakin. Se on myös halpa herkku.

Mukula- eli juuriselleri on pyöreä ja muhkurainen juures. Valkoisen mallon maku on raakana aromaattisen voimakas, mutta se miedontuu kypsennettäessä makean aromaattiseksi.

Mukulaselleri sopii moniin ruokiin. Se antaa makua niin keittoihin ja kastikkeisiin, patoihin, gratiineihin kuin muusinkin joukkoon.

Tai kokeile juuriselleriä kasvispihveinä. Viipaloi, keitä ja paneroi selleripihvit ja paista pannulla rapeiksi. Selleriä voidaan syödä myös raakana salaateissa ja raaste-seoksissa.

Sellerikeitto on pehmeän samettinen ja hyvin maukas sosekeitto, joka on täydellistä ruokaa talvipäiviin.

Talven suloisimpiin lohturuokiin lukeutuu myös vaalea juuresmuusi, joka syntyy juuriselleristä, palsternakasta ja perunasta.

Mukulasellerin oivia makupareja ovat pähkinät, omenat ja juustot, joita selleri tuntuu suorastaan rakastavan. Kokeile voimakkaan makuista sinihome- tai emmental juustoa. Selleri-juustogratiini on helppo ja nopea herkkuruoka.

Maineikkaan Waldorf-klassikkosalaatin on luonut newyorkilaisen Waldorf-Astoria-hotellin hovimestari Oscar Tschirky vuonna 1896. Salaatin aineksina toimivat niin mukulaselleri kuin sen muunnos lehtisellerikin, omena ja majoneesikastike. Vuonna 1928 salaattiin lisättiin murskattuja saksanpähkinöitä.

Ranskalainen ohje selleri remouladekastikkeessa on jo tunnettu klassikko. Mehukkaan sellerisalaatin kruunaa majoneesikastike.

Monipuolisesta mukulaselleristä syntyy helposti myös naposteltavaa, kuten rapeaksi friteerattuja sellerisipsejä, joita voi maustaa oman maun mukaan vaikka yrteillä tai chilillä.

Vinkit juurisellerin käsittelyyn

1. Valitse vihannestiskillä selleri, joka painaa 300-800 grammaa, suurimmat saattavat kasvaa puumaisen säikeisiksi.

2. Sellerin pinta tummuu heti leikkaamisen jälkeen. Paloittele se vasta ennen käyttöä tai säilytä palaset käyttöön asti sitruunalla maustetussa vedessä. Leikkauspinnat voi käsitellä myös sitruunamehulla, joka estää tummumiselta.

3. Poista juurisellerin kuori ennen keittämistä. Muhkeankokoinen mukulaselleri on helpompi kuoria halkaistuna. Aseta selleri tukevalle leikkuulaudalle ja halkaise terävällä veitsellä. Aseta puolitetut palat työlautaa vasten ja kuori yleisveitsellä.

Tiesitkö tämän juuriselleristä?

Selleri sisältää runsaasti ravintokuituja, jotka tehostavat ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa sekä alentavat veren kolesterolipitoisuutta. Selleri sisältää myös vitamiineja, proteiineja sekä kivennäisaineita, kuten kaliumia, magnesiumia ja fosforia.

Lisää herkullisia ruokaideoita:
Lähiruokaa juureksista
Palsternakka piristää ruokia
Porkkana värittää arkiaterian
Herkullista kasvisruokaa
Ruoka.fi:Kasvisruoka x 9

Kuvat: Kristiina Kurronen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Juuriselleri tuo vaihtelua arkiruokiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X