Ruoka

Lehtisellerin aromia vihataan ja rakastetaan – näitä reseptejä varsisellerin ystävät kokkaavat

Lehtiselleri eli varsiselleri jakaa mielipiteitä: toiset rakastavat, toiset kiertävät kaukaa. Jos maku sellaisenaan ei miellytä kokeile selleriä kypsennettynä. Hyödynnä ohjeet lehtisellerin käyttöön ja ota maukas kasvis mukaan kokkauksiin.

Lehtiselleri eli varsiselleri on juurisellerin muunnos. Lehtiselleri ei kasvata mukulaa vaan mehevät, paksut lehtiruodit ja lehtilavat.

Hajultaan ja maultaan varsiselleri muistuttaa mukulaselleriä, mutta on kuitenkin makeahko ja maultaan mukulaselleriä miedompi.

Rohkean voimakas maku jakaa mielipiteitä: toiset voisivat rouskutella sitä loputtomiin, kun taas toiset kiertävät kaukaa.

Mihin lehtiselleriä voi käyttää?

Lehtisellerin käyttö on mutkatonta eikä sitä tarvitse kuoria. Jos sellerissä on kuitenkin liian kovia osia, voit napsia ne pois. Myös lankamaiset nauhat varren selkäpuolelta voi poistaa. Muista käyttää kokkauksessa varsien lisäksi myös lehdet esimerkiksi ruokien koristeluun. 

Lehtiselleriä käytetään raakana esimerkiksi dippikasviksena, salaateissa tai vaikka vihermehuissa ja -smoothieissa. Yhdysvalloissa lehtiselleriä rouskutellaan maapähkinävoin kera. Lehtiruodin voi myös täyttää tuorejuustolla ja paloitella cocktailpaloiksi.

Jos et pidä lehtiselleristä, anna sille mahdollisuus kypsennettynä. Kypsennettynä lehtiselleri tuo makua keittoihin, kala- ja liharuokiin, muhennoksiin ja siitä voi valmistaa jopa hilloketta.

Erityisen hyvin lehtiselleri sopii tomaattipohjaisiin kastikkeisiin ja pataruokiin. Pieneksi kuutioituna ja huolella kypsennettynä sen ominaismaku leppyy ja se sulautuu muun ruoan joukkoon tuoden makuun herkullista syvyyttä. 

Italiassa lehtiselleri kuuluu erottamattomasti soffritoon yhdessä porkkanan ja sipulin kanssa. Soffritto on yksi italialaisen ruoan salainen ase, ja se kannattaa ottaa käyttöön! Kolme raaka-ainetta, haudutus ja ihmeitä tekevä makupohja on valmis. Soffrito sopii niin keittoihin, kastikkeisiin kuin pataruokienkin makupohjaksi. 

Lehtiselleri eli varsiselleri tuo makua keittopohjaan

Erityisesti keittopohjiin lehtiselleri tuo hurmaavaa syvyyttä. Sen tehtävänä on antaa keitoille täyteläinen, syvempi maku ilman, että selleri itsessään maistuu valmiissa lopputuloksessa.

Tästä minestra maritata on loistava esimerkki. Italialainen hääkeitto ei ole häissä tarjottava keitto, vaan tarkoittaa sitä, että raaka-aineet ovat hienosti naimisissa keskenään. Herkullinen soppa tuo kaivattua vaihtelua jauhelihakierteeseen. 

Tomaatti-pastakeitto valmistuu pastasta sekä erilaisista kasviksista, kuten porkkanasta, lehitselleristä, tomaatista ja sipulista. Ruokaan saa uppoamaan myös jääkaappiin unohtuneet juustokannikat.

Lämpimät ruoat saavat syvyyttä lehtiselleristä

Sellerin nerokkaasta käytostä hyviä esimerkkejä ovat myös italialaiset pastakastikkeet ja risotot. Kuutioi lehtiselleri pieneksi ja lisää sitä pannulle yhdessä sipulin ja porkkanan kanssa. Jos haluat hurmata läheisesi kotikeittiössä todellisella herkkuruoalla, tällä reseptillä onnistut loihtimaan maukkaan ragùn kuin italialainen nonna konsanaan. 

Tai ryyditä lehtisellerillä maukas ja muheva papupata. Makean tulinen papupata on reilua talviruokaa, johon luonnetta tuo mausteinen chorizomakkara. Ruoka sopii hyvin myös retkievääksi ja pysyy lämpimänä ruokatermoksessa.

Varsiselleri antaa särmää salaatteihin

Jos rakastat lehtiselleriä, kokeile sitä raakana salaattien seassa. Salaatteihin lehtiselleri tuo roppakaupalla makua ja särmää ja se taittaa mukavasti erityisesti majoneesipohjaisten salaattien runsasta makua. 

Talvicaesarsalaatissa lehtisellerin seurana ihastuttavat salaattisikuri ja omena. Sriracha-katkarapusalaatissa sellerin makuparina on puolestaan juustokuutioita ja ananasta.

Vietnamilainen kanasalaatti sekä broileri-kvinoasalaatti ovat ruokaisia ja meheviä salaatteja, joista löytyy niin makua kuin suutuntumaakin. Pari vartta varsiselleriä tuo salaatteihin juuri sopivasti luonnetta.

Surauta lehtiselleriä juomiin

Viherjuomissa lehtiselleri on todellinen ässä. Lehtiselleristä puristettu sellerimehu oli viime aikoina ollut jokaisen hyvinvoinnistaan kiinnostuneen huulilla.

Jos sellerimehu on makuusi liian ärhäkkää, lisää sitä juomiin maltillisemmin. Esimerkiksi brunssijuomaan lehtiselleri sopii kurkun ja ananaksen kaveriksi tai salaattismoothieen omenan, pinaatin ja avokadon makupariksi. 

Superterveellinen voimajuoma syntyy, kun ryydität juuresmehun vihervoimaisella sellerillä. 

Lue myös Anna.fi: Sellerimehu – onko vihreäksi ihmejuomaksi väitetty mehu hyödyksi vai haitaksi?

Lehtiselleri eli varsiselleri: säilytys viileässä

Kotona lehtiselleri säilyy parhaiten jääkaapissa +2-5 asteessa omassa muovikääreessään tai kostean keittiöpyyhkeen sisään käärittynä. Selleri sisältää paljon vettä, joten huoneenlämmössä nesteen haihtuessa se voi nuupahtaa helposti. 

Lehtisellerin voi myös pakastaa. Pakastaminen muuttaa kuitenkin hieman kasviksen rakennetta ja tekee siitä vähemmän rapean. Lisäksi pakastettu lehtiselleri voi myös menettää osan maustaan ja se onkin siksi parasta käyttää kypsennettäviin ruokiin. Tuore selleri säilyy yleensä noin kaksi kuukautta pakastimessa.

Tuore ja maukas lehtiselleri on väriltään vaalean vihreä, rakenteeltaan mehevää ja sen varret rouskuvan napakoita. Selleri on mennyt huonoksi, kun sen varret ovat pehmenneet hyvin taipuisiksi ja väri muuttunut haaleaksi. Myöskään homeista, tahmeaa tai limaista lehtiselleriä ei pidä syödä. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lehtisellerin aromia vihataan ja rakastetaan – näitä reseptejä varsisellerin ystävät kokkaavat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.