Lehtiselleri

Lehtiselleri, jota kutsutaan myös varsiselleriksi, on juurisellerin muunnos. Lehtiselleri ei kasvata mukulaa vaan mehevät, paksut lehtiruodit ja lehtilavat. Yleisimmin lehtisellerin tapaa dippivihanneksena, mutta se sopii moneen muuhunkin ruokaan.

Maku ja näkö

Hyvän, tuoreen lehtisellerin ruodit ovat paksuja, pyöreitä ja meheviä. Ne ovat myös kuiduttomia ja rapeita. Tuoreen lehtisellerin ruodit napsahtavat taivutettaessa poikki.

Väriltään lehtiselleri on vaaleanvihreä. Hajultaan ja maultaan se muistuttaa mukulaselleriä, mutta on kuitenkin makeahko ja maultaan mukulaselleriä miedompi.

Käyttö

Lehtiselleri maistuu erinomaiselta raakana. Sen voi paloiteltuna esimerkiksi juustotarjottimella tai dippivihanneksena. Myös sellerin hennot lehdet ovat syötäviä, niitä voi käyttää esimerkiksi ruokien koristeluun. Lehtiruodin voi myös täyttää tuorejuustolla ja paloitella cocktailpaloiksi.

Lehtiselleri antaa makua keittoihin, kala- ja liharuokiin, muhennoksiin ja siitä voi valmistaa jopa hilloketta.

Säilytys

Säilytä lehtiselleri muovipussissa jääkaapissa, +2 – +5 asteessa.

Kokeile Kotilieden lehtisellerireseptejä:

Waldorf-salaatti
Riisisalaatti
Mangoldikeitto
Kasvispatongit

Teksti: Leena Kalliokoski, kuva: Seppo Saarentola

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Lehtiselleri

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X