vadelma-periskkapiiraat
Leivonta

Persikka koukuttaa kesän leivonnaisissa ja jälkiruoissa - poimi 4 suussa sulavaa reseptiä!

Persikka on ihanan makea ja mehukas hedelmä, joka sopii oivallisesti kesäisiin jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Piilota persikat piiraisiin, viipaloi viinereiden päälle tai paahda ne grillissä ananasten kera helpoksi jälkkäriherkuksi.

Persikka kuuluu samaan sukuun luumun, mantelin ja aprikoosin kanssa. Persikoita on tuhansia lajikkeita, joista tutuin lienee nektariini. Nektariini ja persikka ovat siis periaatteessa sama hedelmä, mutta persikalla on pehmeä, nukkapintainen kuori. Kiiltäväkuorisen nektariinin pinta puolestaan on sileä. Pienestä erosta huolimatta persikat voi mainiosti korvata nektariineilla ja päinvastoin. 

Lue myös: Mustikkapiiras, vadelmamousse sekä kuusi muuta kesän makeaa marja- ja hedelmäherkkua

Kypsän persikan tunnistaa pehmeästä tyviosasta ja siitä, että sisällä maltossa oleva kivi irtoaa vaivatta. Raaka hedelmä kypsyy huoneenlämmössä päivässä eikä kypsyttyään säily kauan. Persikkaa ja nektariinia säilytetään kylmässä, +1 – +2 asteessa. Sekä persikka että nektariini ovat arkoja kolhuille, joten niitä kannataa käsitellä varovasti. Persikan voi mainiosti syödä kuorineen, mutta kuori irtoaa myös helposti kastamalla hedelmä kiehuvaan veteen.

Persikat ovat huikean hyviä sellaisenaankin, mutta uunin ja grillin lämpö karamellisoi hedelmäsokerin tehden niistä entistä makoisampia. Siksi ne ovat mitä parhaimpia hedelmiä kesän herkkuleivonnaisiin ja -jälkkäreihin. Kylkeen vielä pallo vaniljajäätelöä, niin kyllä kelpaa!

persikat

Mantelin mehevöittämä persikkapiiras

Toscakuorrutettu persikkapiiras on supersuloinen kesäleivonnainen, jonka pohja mehevöitetään mantelimassalla ja päälle ladotaan makeaa toscakuorrutetta. Eikä mitä tahansa kuorrutetta. Huippuhyvän toscan mehevöittävät makoisat persikat. Parempaa saa hakea!

toscakuorrutettu persikkapiiras

Ohje: Toscakuorrutettu persikkapiiras

Suloiset pikkupiiraat persikoista ja vadelmista

Nämä hurmaavat vadelma-persikkapiirakat ovat kesäisen kahvipöydän sulostuttajia ja mainioita pikkuleivonnaisia myös mökkiolosuhteisiin. Voit tehdä pohjan alusta alkaen itse mantelijauhojen mehevöittämästä murotaikinasta tai oikaista kaupan valmistaikinalla.

Tuoreilla vadelmilla ja makeilla persikoilla kruunatut pikkupiiraat kätkevät sisäänsä helpon, mutta sitäkin makoisamman vadelmahillotäytteen. Tupsaus tomusokeria tai pallo vanijajäätelöä viimeistelee kokonaisuuden.

vadelma-persikkapiiraat

Ohje: Vadelma-persikkapiirakat

Nopeat ja helpot viinerit

Ei yhtään haittaa, vaikka ohjeen mukaan näissä helppotekoisissa viinereissä ohjeistetaan käyttämään aprikooseja. Ne voi mainiosti korvata myös persikoilla tai nektariineilla.  

Kaulitse valmiit voitaikinalevyt ruokosokerin kanssa ohuehkoiksi levyiksi, niin saat hetkessä hurmaavat karamellinmakuiset leivospohjat. Helppojen aprikoosileivosten täyte kootaan vaniljakastikejauheesta tehdystä kiisselistä sekä makeista hedelmäviipaleista ja viimeistellään lorauksella kaneli-siirappia. Uskomattoman helppoa ja herkullista!

helpot aprikoosileivokset

Ohje: Helpot aprikoosileivokset

Vartissa valmis pikajälkkäri

Jos taikinan väkertäminen ei innosta tai jauhopeukalo on keskellä kämmentä, tartu tähän reseptiin. Makoisiksi paahdetut persikat ja ananakset on helppo kesäjälkiruoka, joka aateloidaan pistaasi-limettikastikkeella ja jäätelöllä. Mikä parasta, uuniakaan ei tarvitse kesähelteellä lämmittää, sillä herkkujälkkäri valmistuu letkeästi ulkona grillaten.

paahdetut hedelmät pistaasikastikkeella

Ohje: Paahdetut hedelmät

Kommentoi

Kommentoi juttua: Persikka koukuttaa kesän leivonnaisissa ja jälkiruoissa - poimi 4 suussa sulavaa reseptiä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.