Ruoka

Mitä kalaa saa syödä raakana? Ruokavirasto listaa kalat ja muistuttaa, että monet tutut kalat pitää pakastaa ennen syömistä

Mitä kalaa saa syödä raakana? Raaka kala on herkullinen valinta sushiin, lisäksi ceviche ja graavikala kypsennetään joko hapolla tai suolalla. Silti niihin käytettävä kala pitäisi myös pakastaa ennen valmistusta.

Tiedätkö, mitä kalaa saa syödä raakana? Ruokavirasto muistuttaa, että kalan valmistuksessa on oltava tarkkana. Muista kalan oikeaoppinen esivalmistelu ennen valmistusta. Vain muutaman kalan voi syödä suoraan raakana.

Lue myös: Mikäs se siinä uiskentelee? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka hyvin tunnet Suomen vesien kalat

Pakastaminen tuhoaa loiset

Villikala kannattaa aina pakastaa, kotimaista silakkaa lukuun ottamatta. Sillä ei ole merkitystä, onko kala merestä vai järvestä. Kun käytät luonnonkalaa sushiin, sashimiin, cevicheen tai graavikalaan, pidä sitä pakasteessa vuorokausi. Pakastaminen huolehtii samasta tehtävästä kuin kuumentaminen, se tuhoaa mahdolliset loiset.

Suomessa loisriski on pieni, mutta riskiä ei silti kannata ottaa.

Raaka kala sopii graavattuna hyvin kesäruokiin. Kirjolohta ei tarvitse pakastaa ennen valmistusta. 
Raaka kala sopii graavattuna hyvin kesäruokiin. Kirjolohta ei tarvitse pakastaa ennen valmistusta.  Kuva: Kristiina Kurronen

Mitä kalaa voi syödä raakana? Muista nämä Ruokaviraston ohjeet

Ruokaviraston mukaan elintarvikealaa koskevat ohjeet kalan osalta kannattaa myös kotikokin ottaa huomioon, vaikka Suomen alueella pyydetyissä kaloissa on todettu vain muutamia ihmisen terveydelle haitallisia loislajeja.

”En osaa suoralta kädeltä arvioida loisriskin suuruutta kotimaisessa villissä merikalassa, mutta muut kuin alla mainitut kalalajit, jäädytysvaatimuksesta pois suljetut kalat, ovat varminta pakastaa ennen käyttöä myös kotioloissa, jos niitä aiotaan syödä raakana, kuten graavikalana, jonka valmistukseen ei kuulu kypsennystä kuumentamalla”, Ruokaviraston ylitarkastaja Elina Leinonen kertoo.

Nämä kalat voi syödä raakana

Kaikki muut kalalajit pitää jäädyttää ennen käyttöä. Jäädytysvaatimus koskee siis myös merestä pyydettyä haukea, ahventa, siikaa, kuhaa ja tonnikalaa.

Raakaa kalaa ruokaan – toimi näin ennen valmistusta

Jäädytys tapahtuu niin, että kalat pitää laittaa- 20 °C:n tai sitä alempaan lämpötilaan vähintään 24 tunnin ajaksi tai – 35 °C:n tai sitä alempaan lämpötilaan vähintään 15 tunnin ajaksi.

Jos kalastustuotetta on säilytetty jäädytettynä (-18 °C) vähintään 96 tuntia, erillistä jäädytyskäsittelyä ei tarvita.

Maksamatoriskin vuoksi Ruokavirasto suosittelee, että särkikalat ja niiden mäti jäädytetään vähintään 7 vuorokauden ajaksi ennen elintarvikekäyttöä.

Jäädytyskäsittely on tehtävä joko raaka-aineelle tai valmiille tuotteelle. Jäädytyskäsittelyn tehneen toimijan tuotteiden vastaanottajalle toimitettavissa tiedoissa on oltava tieto jäädytyskäsittelystä.

Listerian suhteen riskiryhmiin kuuluville eli raskaana oleville, vastustuskyvyltään heikentyneille ja ikäihmisille ei suositella raa’an kalan syömistä lainkaan, Ruokavirasto muistuttaa.

Kirjolohi sopii graavaukseen. 
Kirjolohi sopii graavaukseen.  Kuva: Seppo Saarentola

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä kalaa saa syödä raakana? Ruokavirasto listaa kalat ja muistuttaa, että monet tutut kalat pitää pakastaa ennen syömistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.