Ruoka

Retikka on retiisin sukulainen – kokeile kirpsakanmakuista juuresta salaateissa ja aasialaisissa ruoissa

Retikka on kirpakan makuinen juures ja oiva lisä esimerkiksi salaatteihin sekä erityisesti aasialaisiin ruokiin. Nappaa vinkit retikan käyttöön ja parhaat retikkareseptit.

Retikka on yksi vanhimmista viljelykasveista. Se on kotoisen Välimeren ja Vähä-Aasian seuduilta, mistä se on levinnyt Eurooppaan, Kiinaan ja Japaniin. Siksi retikasta esiintyy niin eurooppalainen, kiinalainen kuin japanilainen muunnos. 

Retikan muoto vaihtelee pyöreästä pitkulaiseen. Se saattaa kasvaa jopa puolen metrin mittaiseksi. Nopeakasvuisten kesäretikoiden kuori on ohut ja väriltään valkea tai punertava. Pidemmän kasvuajan vaativat talviretikat ovat mustanruskeita ja paksukuorisia.

Kaupassa kannattaa valita ehjäpintainen, sileä juures ja välttää vaurioituneita ja pehmenneitä yksilöitä. Paras säilytyslämpötila on kylmässä +2 – +5 asteessa.

Mihin retikkaa voi käyttää?

Retikka on kirpeänmakuinen retiisinsukuinen juures. Kirpeä maku johtuu juureksen sisältämästä sinappiöljystä. Retikkaa käytetään erityisen paljon japanilaisessa ruoanvalmistuksessa, ja se muistuttaa suutuntumaltaan retiisiä. 

Veikeän makuista juuresta voi käyttää sellaisenaan dippivihanneksena ja raasteena, salaateissa, juustotarjottimella sekä kypsennettynä esimerkiksi keitoissa ja pataruoissa. Se sopii loistavasti paitsi japanilaiseen, myös monien muiden aasialaisten ruokien makumaailmaan. 

Nappaa alla olevista ohjeista lisää ideoita ja inspiraatiota.

retikka
Retikka on maukas ja monikäyttöinen juures.

Makua salaatteihin retikasta

Salaatteihin retikka tuo makua ja mehevyyttä. Parhaimmillaan se on raastettuna tai ohueksi suikaloituna. Näppärä apuväline ohuiden suikaleiden valmistukseen on vihannesleikkuri eli julienneraastiin, mutta sen puutteessa ohutta tikkua voi leikata myös terävällä veitsellä.

Kurkku-retikkasalaattiin ohuita retikkaviipaleita voi vuolla myös juustohöylällä. Tässä salaatissa ainekset ovat yksinkertaiset, mutta maku hurmaa. Aasialaisvivahteinen kastike sekoitetaan mirinistä, limetistä, riisiviinietikasta sekä paahdetusta seesamiöljystä. 

Aasialainen makumaailma ihastuttaa myös katkarapu-misosalaatissa, jonka salaattipohja tehdään perinteisen salaatti-kurkku-tomaatin sijaan ohueksi suikaloidusta porkkanasta, retikkasta sekä kiinankaalista. Öljystä, etikasta ja misosta sekä aasialaisista mausteista sekoitettu vinegrette täydentää itämaishenkisen katkarapusalaatin. 

Rapsakka, vietnamilaisittain maustettu kaali-yrttisalaatti on täynnä makua – siitä kiitos kuuluu niin raikkaalle retikalle kuin chilillä ja inkiväärillä terästetystä salaatinkastikkeesta. Salaatti sopii mainiosti buffapöytään sekä grilliruokien tai liharuokien kumppaniksi. Ruokaisamman version salaatista saat lisäämällä siihen keitettyjä nuudeleita sekä halutessasi vaikkapa rapeaksi paistettua tofua. 

Retikka raikastaa lämpimät ruoat

Aasialaisvivahteiset keitotkin nousevat luksusluokkaan, kun lisäät niiden päälle tarjoiluvaiheessa ohuen ohueksi siivutettua retikkaa. Tee tuhti korealainen lihakeitto tai astetta kepeämpi japanilainen misokeitto

Bibimbab on korealainen pyttipannu, jonka pohjan muodostaa keitetty riisi. Riisin joukkoon sekoitetaan lihaa, kasviksia, kuten retikkaa ja varsiparsakaalia sekä tulista kastiketta. Bibimbabin sielu piilee koukuttavassa fermentoidusta gochujang-chilitahnasta tehdyssä kastikkeessa.

Leipien ja hodareiden väliin retikkaa kannattaa lisätä pikantiksi pikkelöitynä. Hot dog kaikilla mausteilla tarkoittaa tässä aasialaisessa versiossa pikkelöityjä kasviksia, jalapenosalsaa sekä sriracha-chilikastiketta. 

Lue myös Anna.fi: Retiisi maistuu kesältä – loihdi puutarhojen suosikin avulla raikkaat salaatit ja mehevät kesäruoat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Retikka on retiisin sukulainen – kokeile kirpsakanmakuista juuresta salaateissa ja aasialaisissa ruoissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.