Kesän parhaat grillijuhlat – kokeile savustettua lakritsilohta ja raparperi-BBQ-kastiketta
Kesällä avotulella kokkaaminen on tuoksujen ja tunnelman vuoksi valloittavaa puuhaa. Nuotiolla tai hiiligrillissä grillatut ja savustetut kesän herkut saavat hehkuvilta hiililtä herkullista savun makua ja maukkaita aromeja.
Jos pystytät kesäkeittiön luontoon, muistathan, että avotulen tekeminen muualla kuin merkityillä nuotiopaikoilla, ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.
Lue myös:Grillikauden avaus – nämä grilliherkut valmistuvat nopeasti
Grillatut kasvikset ja indonesialainen gado gado -kastike
Grillatut kasvikset ovat kesän hitti. Tiesitkö, että melkein mitä tahansa voi grillata, sillä avotulella paahtaminen tuo ainutlaatuisen maun myös yllättävämpiin kasviksiin, kuten retiisiin. Kasvikset kaipaavat pintaansa vain sipaisun öljyä ja seuraansa maittavan kastikkeen, kuten tämän Indonesiasta kotoisin olevan pähkinäisen gado-gadokastikkeen.
Ohje: Grillikasvikset ja gado-gadokastike
Savustettua lakritsilohta ja maissi-nektariinisalaattia
Onko tässä kesän villein makupari? Makean suolainen lakritsilohi saa kylkeensä grillattua nektariini-maissisalaattia. Vieno savun aromi tekee annoksesta täydellisen.
Ohje: Savustettua lakritsilohta ja grillattua maissi-nektariinisalaattia
Kasvissyöjän grillivartaat
Grillivartaat tehdään nyt uudella tapaa, kun tikkuun pujotetaan kukkakaalia itämaisella vivahteella. Varrastetut kaalin kukinnot grillataan ensin avotulen päällä ja sivellään lopuksi seesamiöljystä sekä chilikastikkeesta sekoitetulla marinadilla. Tomaateista, manteleista sekä mausteista dipiksi pyöräytetty salvitxada-kastike on tuttu katalonialaisesta keittiöstä.
Ohje: Itämaiset kukkakaalivartaat ja salvitxada-kastike
Varrastetut makkarat ja paprikat
Perinteinen grillimakkara saa ihan uuden muodon, kun se pujotetaan vartaaseen espanjalaisesta tapaspöydästä tuttujen Padron-grillipaprikoiden kanssa. Grillatut paprika-makkaravartaat valellaan vaahterasiirapista ja chilikastikkeesta sekoitetulla glaseerauskastikkeella ja tarjotaan kylmän oluen kera.
Ohje: Grillatut paprika-makkaravartaat
Lue lisää: Vartaat ovat helppoa kesäruokaa – 8 kuuminta ohjetta
Cajunmaustettu Tomahawk-pihvi ja savusalsa
Grillin äärellä on kunnon äijämeininki, kun siinä grillataan jättikokoista inkkaripihviä. Ole tarkka lihan kypsyyden kanssa ja käytä apuna lämpömittaria. Kyljys saa jäädä sisältä kunnolla mediumiksi ja on parhaimmillaan, kun mittari näyttää 62-65 astetta. Mahtavan Tomahawk-kyljyksen seurasi valmistettu savusalsa antaa lihalle kunnon makupotkun.
Ohje: Cajunmaustettu Tomahawk-pihvi ja savusalsa
Lue myös: Grillijuhlissa maistuu entrecôte, chimichurri ja grillattu maissi – ota maukkaat reseptit
Kolmen raaka-aineen dippi
Kesän parhaan grillisoosin valmistukseen tarvitset vain kolme raaka-ainetta ja viisi minuuttia valmistusaikaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas sinihomejuustodippi maistuu erinomaisen hyvältä etenkin grillatun broilerin kera.
Kesän paras BBQ-kastike höytstetään raparperilla
Pari vuotta sitten raparperia grillattiin pekoniin käärittynä, nyt siitä surautetaan kesän huikein kastike grilliruokien kylkeen. Veikeä raparperi-BBQ-kastike nostaa grilliherkut ihan uudelle tasolle ja on myös kesän toivotuin ruokalahja. Purkita kastike puhtaaseen pulloon ja vie tuliaiseksi.
Ohje: Raparperi-BBQ-kastike
Ohje: Sinihomejuustodippi
Lue myös: Grilliruokien maukkaat lisukkeet – tarjoa näitä grilliherkkujen kanssa
Munakasta grilliin
Kesällä on turha hikoilla sisällä lieden ääressä, sillä mehevän munakkaan voi kypsentää myös ulkona avotulella. Viiden raaka-aineen kesäkurpitsa-halloumimunakkaan juju on munakasmassaan raastettu halloumijuusto ja päälle asetellut grillin raidoittamat kesäkurpitsaviipaleet. Puoli tuntia kokkausaikaa ja sitten jo syödäänkin. Seuraksi sopii raikas vihersalaatti.
Ohje: Kesäkurpitsa-halloumimunakas
Grillatut bataatit kreikkalaisittain
Jos rakastat makeaksi paahtunutta bataattia, ihastut takuulla myös näihin kreikkalaisiin grillibataatteihin. Vastustamattomat, kokonaisina grillatut bataatit ovat parhaimmillaan, kun ne kypsennetään suussa sulavan ylikypsiksi. Valitse luomubataatteja ja syö myös kuoret. Niistä tulee paahdettuna karamellimaisia ja rapeita. Twistiä bataateille antaa kreikkalaiselta salaatilta mallia ottanut lisuke.
Ohje: Kreikkalaiset grillibataatit
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kesän parhaat grillijuhlat – kokeile savustettua lakritsilohta ja raparperi-BBQ-kastiketta
Kyllä kai siinä itku pääsisi, jos olisi nälkä ja niinkin hyvä kala,
kuin lohi, olisi lakritsin kanssa sotkettu. Mutta myös makuasioista voidaan kiistellä.