Ruoka

Grillijuhlat suunnitelmissa? Nappaa rennot tarjoiluideat ja kokoa grillijuhlien menu

Grillijuhlat alkavat, hellevaatteet ylle, cocktailit sekaisin ja grilli kuumaksi. Poimi tästä juhlien kuumimmat herkut ja vinkit, joilla onnistut!

Grillijuhlat ovat kesän hauskimmat ja rennoimmat juhlat. Kata ateria ulos ja nauti auringon lämmöstä, valoisista illoista ja hyvästä ruoasta. Tarjolla on tuttuja kesämakuja uusin mausteparein. Nämä helpot ohjeet takaavat kesäisten grillijuhlien onnistumisen, valitse omat suosikkisi ja rakenna unohtumaton grillijuhlien menu.

Grillijuhlat alkavat raikkaalla juomalla

Cocktailit ovat taas muotia. Grillijuhlat polkaistaan alkuun helposti valmistuvalla, raikkaalla kesädrinkillä, joka sekoitetaan ginistä sekä lemonadesta ja maustetaan limetillä ja mintun- tai sitruunamelissanlehdillä. Herkullinen alkoholiton vaihtoehto syntyy raparperi- ja mansikkamehusta mansikoista. Raparberibooli saa raikkautensa limetistä ja sitruunalla maustetusta kivennäisvedestä.

Pidä juhlien tunnelma rentona ja tarjoa letkeää sangriaa läpi koko aterian. Vaalea sangria käy niin skoolailuun, seurusteluun kuin ruokajuomaksikin. Raikkaan sitruksisesta, limetillä ja sitruunalla maustetun valkoviinipohjaisesta juomasta saat alkoholittoman, kun käytät alkoholitonta valkoviiniä.

Uudet perunat ja silli – kesän odotetuimmat herkkupalat

Kesän grillijuhlien alkupala syntyy perinteisesti tillintuoksuisista uusista perunoista. Jos aika on kortilla, tarjoa alkuun uusia perunoita ja silliä. Myös kermaisen lempeä sillipannacotta on hyvä alkuruoka tai lisuke uusille perunoille. Halkaistut uudet perunat voit täyttää suussa sulavalla sillikaviaarilla. Smetanapohjainen sillimössö saa upean maun kolmesta eri sipulista. Jos haluat kevyemmän version korvaa smetana kermaviilillä.

Lämmin perunasalaatti tuo mukavaa vaihtelua perinteiseen pottusalaattiin. Viimeistele salaatti sitruunaisella kastikkeella, johon valkosipuli ja tuoreet yrtit antavat huikean maun.

Kun uusia perunoita keittää kerralla reilusti, voi ylimääräisistä, jäähtyneistä perunoista tehdä maukkaan perunasalaatin, joka saa uutta makua artisokasta. Jos grillijuhlat kaipaavat puheenaihetta, tee ruskistetulla voilla maustettu perunasalaatti, se vie kyllä kielen, mutta jälkiruoan aikana siitä viimeistään puhutaan.

Grillijuhlien tähti – unohtumaton pääruoka

Kesäjuhlien pääruoka kypsyy tietysti grillissä. Marinoitu grillifilee on helppo ruoka isollekin juhlaväelle. Naudan ulkofilee kypsennetään grillissä tai uunissa ja maustetaan vasta kypsänä.

Pienemmälle porukalle voi pääruoaksi valita rib eye steakin eli naudan supermehevän välikyljyksen tai kahvilla maustetulla rubilla hierotun muhkean t-luupihvin.

Porsaanliha onnistuu grillissä helposti. Ribsit grillataan ainakin kerran kesässä ja ehkäpä parhaat aasialaisittain maustettuina.

Broilerista syntyy myös mainiot grillivartaat. Kokeile yakitori-vartaita avokado-wasabidipin siivittämänä tai vaikkapa tulisia broilerivartaita. Grillatut broilerinkoivet ovat hieman edullisempaa tarjottavaa, mausta tinkimättä.

Lue myös: Grilliruoan parhaat mausteet: paras marinadi ja parhaat kastikkeet

Lue myös: Mitä vegaani laittaa grilliin – nappaa kesän paras vegaaninen grillimenu

Kannattaa suosia kalaa tai pienemälle vierasjoukolle jättikatkarapuja, jos haluat tarjota grillijuhlissa kevyemmän pääruoan. Grillatut ahvenet, erilaiset kalavartaat ovat herkkuja vailla vertaa.

Grillattu lohi hunnutetaan vaihteeksi tuhdisti maustetulla itämaistyyppisellä kastikkeella. Lohen voi paahtaa myös uunin grillivastuksilla.

Jos kalan grillaus tuntuu haastavalta käytä halsteria. Kokonaisena halstrattu siika säilyy ihanan mehevänä.

Grillijuhlien raikkaat lisukkeet

Retiisi-kurkkusalaatti on sekä kesäisen raikas että kirpakka kokonaisuus. Jos grillijuhlat osuvat hellejaksoon, on grilliruokien paras lisuke fetalla höystetty raikas vesimelonisalaatti tai meloni-labnehsalaatti.

Kaalisalaatit ovat tuttuja herkkuja grillilihojen kyljessä. Poikkea perinteisistä ja höystä coleslaw kesän kypsyttämillä persikoilla tai nektariineilla tai mausta kaalisalaatti vietnamilaisittain.

Couscous-lisuke sopii liha-, kana- tai kalaruokien lisäkkeeksi tai sellaisenaan tarjottavaksi. Couscousryynien sijaan lisukkeen voi valmistaa vaikka bulgur-vehnästä.

Grilliruoan kanssa maistuvat paahdetut tomaatit ja grillatut kasvikset, jotka muuttuvat syötävän pehmeiksi ja maukkaiksi herkkupaloiksi uiskenneltuaan yön yli mausteisessa öljyssä. Tee jokaiselle vieraalle oma varras grillatuista tomaateista, grillissä tomaatti saa ihanan maun.

Grillijuhlat huipentuvat makeaan herkkuun

Alkukesän juhla-aterian päätteeksi herkutellaan kirsikoilla ja pensasmustikoilla.

Mieto ja maukas pensasmustikka sopii hyvin jälkiruokiin ja kakkuihin, mutta piirakkamarja se ei ole. Pensasmustikoista voi tehdä vaikka sinivalkoisen mustikka-valkosuklaakakun, joka täytetään valkosuklaalla ja sitruunalla maustetulla jogurtilla ja mustikoilla tai iki-ihanan valuvan mustikkaisen valkosuklaakakun.

Kahvin kera maistuvat mehevät kirsikkaleivokset, jotka saavat uutta makua karvasmanteliöljystä.

Mansikkakakku on keskikesän jälkiruokien hitti. Isommalle joukolle voi leipoa rennon nakukakun. Jos vieraita on vähän leipaise suloinen pieni mansikkakakku.

Kesän kypsyttämistä marjoista voi tehdä hillon tai hakea kaupasta maukkaan marjahillon vohveleiden tai muurinpohjalettujen kylkeen tai leipoa jälkkäriksi myös ihania piirakoita.

Artikkelia on muokattu ja päivitetty 3.6.2024

Lue myös Anna.fi: Mitä tarjolle kesäjuhliin? Poimi talteen vinkit ja huikea kesäjuhlien menu!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grillijuhlat suunnitelmissa? Nappaa rennot tarjoiluideat ja kokoa grillijuhlien menu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.