Ruoka

Sinihomejuusto ihastuttaa ja vihastuttaa – tutustu gorgonzolaan, roquefortiin ja stiltoniin: Löydä oma homejuustosuosikkisi!

Sinihomejuusto taipuu juustotarjottimelle, leivontaan, ruoanvalmistukseen sekä tietysti herkutteluun. Tutustu tarkemmin gorgonzolaan, stiltoniin, roquefortiin ja auraan sekä muihin hurmaaviin sinihomejuustotyyppeihin. Näiden vinkkien avulla valitset sopivan juuston joka tilanteeseen ja makuun.

Sinihomejuusto jakaa mielipiteitä. Toisille se on ääretön herkku, toiselle kauhistus. Sinihomejuustoja on moneen lähtöön eikä niitä missään tapauksessa kannata niputtaa täysin samaan kategoriaan. Niillä on omat selvät erityspiirteensä, jotka antavat väriä juustotarjottimelle.

Lue myös: Vieraita tulossa ja et tiedä mitä tarjota? Tee takuuvarma juustoherkku, jonka valmistus ei voi mennä pieleen

Sinihomejuustoihin on lisätty vaarattomia homeita, joista muodostuu niille ominaiset sinisen vihertävät juonteet.

Sinihomejuustojen valmistuksessa käytetään vain tiettyjä, tarkoin valittuja Penicillium-suvun homekantoja. Homeet sekoitetaan maitoon, jolloin ne kasvavat juuston sisällä. Homeen tehtävänä on pilkkoa valkuaista ja rasvaa, jolloin juusto saa ominaisen makunsa ja rakenteensa. 

Erilaisten homejuustojen valmistus ja reseptit ovat kautta aikojen olleet juustomestareiden tarkoin varjelemia salaisuuksia. Sinihomejuustot jaetaan kolmeen ryhmään: mietoihin, täyteläisiin ja voimakkaisiin juustoihin.

Tunnettu stilton 

Stilton on englantilainen, keskivahva, lehmänmaidosta valmistettu sinihomejuusto, jota on valmistettu 1700-luvun alusta. Sitä saa valmistaa vain Debyshiren, Leicestershiren ja Nottinghamshiren maakunnissa. Sisus on nuorena mureneva, ja ikääntynyt juusto maistuu tasapainoiselta ja täyteläiseltä. Stiltonia tarjoillaan jouluna mausteisen hedelmäkakun kera. Paras stilton pakataan keraamisiin ruukkuihin.

Aromikas gorgonzola 

Täyteläinen ja kermainen gorgonzola valmistetaan lehmänmaidosta Luoteis-Italiassa. Nimensä se on saanut Lombardiassa sijaitsevan Gorgonzola-kaupungin mukaan. 

Gorgonzolaa kypsytetään viileässä yleensä kolmesta neljään kuukautta, mutta toisinaan jopa puoli vuotta. Nuorempi dolce-versio on levittyvän pehmeä ja miedon aromikas. Gorgonzola piccante on pidempään kypsytetty, voimakkaampi ja kiinteämpi versio. 

Gorgonzolaa käytetään yleisesti ruoissa, kuten esimerkiksi pizzan päällä, pastan kanssa, risotossa ja salaateissa. Gorgonzolan kanssa sopivat pehmeät, keskitäyteläiset nuoret punaviinit, kuten pinot noir, côtes du rhône tai uuden maailman merlot. Myös Amaronen tai makean jälkiruoaviini Vin Santon kanssa voi maistella gorgonzolaa.

Klassikko roquefort 

Aito roquefort on Lacaune-lammasrodun pastöroimattomasta maidosta valmistettu voimakas sinihomejuusto. Roquefort kypsytetään aina Combalou-vuoren luolissa Etelä-Ranskassa. Puolipehmeä ja rasvainen herkuttelujuusto on ehdoton klassikkojuusto juustotarjottimelle. 

Ota roquefort lämpenemään ennen tarjoilua, sillä sen aromit avautuvat huoneenlämmössä ja puhkeavat parhaimmilleen oikeiden makuparien kanssa. Roquefortin makuparit ovat makean hedelmäisiä ja pähkinäisiä. Se sopii erinomaisesti juustotarjottimelle miedompien juustojen ja pähkinöiden, viikunoiden, päärynän ja makean viinin, kuten portviinin kanssa. Ranskalainen tapa on tarjota roquefortia viikuna- tai raparperihillon ja rapeakuorisen, vaalean leivän kanssa. 

Vahva-arominen roquefort maustaa herkullisesti myös ruokaisat salaatit, kermaiset pastat ja kastikkeet sekä herkulliset piiraat.

Luolien valdon

Valdon on hienoarominen ja voimakas espanjalainen sinihomejuusto, joka valmistetaan lehmän ja vuohenmaidosta. Juusto valmistetaan Léonin maakunnassa, jossa se kypsyy luonnon kalkkikiviluolissa. Juusto kääritään lopuksi viininlehtiin.

Peltolan blue 

Peltolan Blue on kotimainen lehmän maidosta valmistettu sinihomejuusto. Sen lempeä ja täyteläinen maku on hienostunut, minkä vuoksi se sopii erinomaisesti juustotarjottimelle, jälkiruokiin, ruoanlaittoon sekä viinin kanssa nautittavaksi.

Valio Aura

Toinen suosittu kotimainen sinihomejuusto on Valion valmistama Aura-juusto. Aura-juusto on hapan ja suolainen sinihomejuusto ja makuprofiililtaan täysin erilainen kuin kilpailijansa.

Perinteinen Aura-juusto kypsyy kuusi viikkoa ja Aura Gold kaksitoista viikkoa. Mitä enemmän juusto kypsyy, sitä pyöreämmäksi, pehmeämmäksi ja voimakkaammaksi sen maku muuttuu.

Aura-juusto taipuu niin arkeen kuin juhlaan. Se kruunaa juustotarjottimen ja antaa herkullisen maun myös erilaisiin ruokiin sekä makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin.

Sinihomejuusto ja rakkaimmat makuparit

Homejuustot rakastavat erityisesti makeita hilloja sekä hedelmiä, kuten päärynöitä, taateleita ja viikunoita. Hedelmien ja hillojen lisäksi juustotarjottimelle sinihomejuuston makupariksi voi koota myös piparkakkuja, hunajaa tai vaikkapa itse tehtyä valkosipuli-taatelichutneyta.

Taateleista ja Aura-juustosta valmistat myös ihanan levitteen esimerkiksi leivän tai suolakeksien päälle. 

Säväytä piirakat ja focacciat sinihomejuustolla

Punajuuri-sinihomejuustopiirakka maistuu sellaisenaan vaikkapa raikkaan salaatin kanssa. Sinihomejuuston, punajuuren ja pähkinöiden liitto on herkullinen. Jos haluat, saat piirakkaan omenasta ihanaa raikkautta. Voit tehdä piirakan helposti valmiista voi- tai lehtitaikinasta tai tehdä taikinan itse.

Päärynä-sinhomejuustopiirakka yhdistää suolaista ja makeaa, rapeaa ja suussa sulavan pehmeää. Päärynän ja sinihomejuuston makuliittoa täydentää aromikas mantelimassa.

Pekoni-taatelipiirakat voi leipoa yhden suuren piirakan sijaan muffinivuoassa somiksi pikkupiiraiksi. Klassinen yhdistelmä pekoni, sipuli ja sinihomejuusto saavat makeasta taatelista uuden veikeän kaverin. 

Mitä juustoihin tulee, joskus enemmän on enemmän. Parsakaalipiirakka on maukas kasvispiirakka, joka yhdistää sinihomejuuston, parmesaanin ja Västerbotten-juuston. Parsakaalipiirakan pohja tehdään gluteenittomista jauhoista, joten se sopii myös keliaakikolle. Ohjeella leivot piirakaa koko pellillisen

Mitäpä jos herkuttelisit tänä vuonna joulufocaccialla? Pehmeä peltileipä yhdistää sinihomejuuston makupariksi punasipulia, saksanpähkinöitä ja rosmariinia. Leivo foccaccia vasta tarjoilupäivänä, sillä italialainen vehnäleipä on parhaimmillaan tuoreena. 

Punajuurifocaccia saa upean karmiininpunaisen värin punajuurisoseesta. Sinihomejuusto antaa focaccialle hurmaavan säväyksen.

Sinihomejuusto maustaa pikkusuolaiset suupalat 

Päärynä ja sinihomejuusto toimivat loistavasti yhdessä. Kääräise päälle vielä kinkkua niin pikkujoulujen nopea cocktailpala on valmis. 

Munakasmuffinit ovat uudenlainen idea suolaiseksi suupalaksi. Kaada sinihomejuustolla, parmesaanilla ja emmentaljuustolla mehevöitetty munakasmassa muffinivuokiin ja paista uunissa. Helppoa ja herkullista! 

Sinihomejuustolta ja pähkinöiltä maistuvat pekaanipähkinä-sinihomejuustokeksit ovat oiva lisä juustotarjottimelle. Suolaiset herkkupalat sopivat myös pikkujouluihin glögin rinnalle.

Rapeissa filotaikinarullissa ihastuttaa sinihomejuuston, päärynän ja taateleiden makeansuolainen liitto. Käytä voiteluun runsaasti voita, se takaa suupalojen lehtevän rakenteen.

Valmiista rahka-voitaikinasta valmistuu hetkessä suloiset pasteijat, jotka kätkevät sisäänsä chilillä säväytetystä kurpitsasoseesta, saksanpähkinöistä sekä stilton-homejuustosta valmistetun täytteen.

Säväytä salaatit sinihomejuustolla – ihanaa myös uunipunajuurten kanssa

Salaateissa erityisesti italialainen roquefort-sinihomejuusto on täyttä kultaa, mutta myös kotoisa Aura-juusto on hyvä valinta. Punajuuri, päärynä, viikunat, punakaali ja pähkinät ovat sinihomejuustojen parhaita makupareja ja toimivat täydellisesti myös joulun aikaan tarjottavissa salaateissa. 

Sinihomejuustoja ei kannata unohtaa kesälläkään. Lisää sinihomejuustoa sesongin kasviksista koottuun grillattuun kasvissalaattiin. Makean kirpsakka balsamicosiirappi niputtaa maut yhteen. 

Ruokaisa cobbin salaatti syntyy paistetusta broilerista, keitetyistä kananmunista, avokadosta, sinihomejuustosta ja salaatista. Kesän kunniaksi cobbin salaattiin lisätään myös tuoreita marjoja ja paahdettuja manteleita.

Jos kaipaat lämpimiin lisukkeisiin uutta jujua, kokeile mantelilastuilla sekä sinihomejuustolla kuorrutettuja uunipunajuuria. 

Sinihomejuusto täytelöittää keitot ja pääruoat

Jouluvuoka eli juureskranssi on ylistys kotimaisille juureksille sekä sinihomejuustolle. Se on uusi versio uunijuureksista ja tehdään uunifetapastasta tutun Liemessä-blogia kirjoittavan Jennin ohjeen mukaan. Reunalliseen kasariin viipaloidut juurekset on aseteltu kranssin muotoon. Juurekset kypsyvät meheviksi herkullisessa joulumausteilla maustetussa kermakastikkeessa. 

Kurpitsarisotto on sanalla sanoen täydellistä. Sinihomejuusto lisätään annoksen päälle vasta tarjoiluvaiheessa yhdessä rouhittujen saksanpähkinöiden kanssa.

Sinihomejuuston ja kurpitsan makpari toimii täydellisesti myös keitoissa. Kurpitsa-sinihomejuustokeitto valmistuu puolessa tunnissa ja on näppärä keittää jo edellisenä päivänä valmiiksi. Keitto on näyttävä, nopea valmistaa ja sen raaka-aineet ovat edulliset. Lisää sinihomejuusto keittoon vasta viimeiseksi ja jätä hieman myös annosten koristeeksi. 

Mitäpä jos perinteisten laatikoiden lisäksi joulupöydässä komeilisi myös täyteläinen punajuurilaatikko? Se saa pehmeyttää sinihomejuustosta ja kermalorauksesta sekä rouheaa suutuntumaa ohrasuurimoista. 

Punajuurispeltti maustetaan sinihomejuustolla ja tarjotaan risoton tapaan alkuruokana tai lisukkeena. Makua tuovat sipulinvarret ja tuore basilika. 

Lasagne on totuttu tekemään uunivuokaan, mutta siitä voi tehdä myös taskuksi käännetyn nopean annosruoan eli lasagneleivoksen. Broilerinjauhelihasta, tomaattisesta kastikkeesta ja parmesaaniraasteesta syntyy ihana täyte, jota höystää sinihomejuustolla maustettu vaalea kastike. 

Lue myös Anna.fi: Roquefort on juustojen aatelia – poimi herkulliset reseptit

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sinihomejuusto ihastuttaa ja vihastuttaa – tutustu gorgonzolaan, roquefortiin ja stiltoniin: Löydä oma homejuustosuosikkisi!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.