Ruoka

Edullinen jouluruoka – ruoka-alan ammattilaiset vinkkaavat huokean ja herkullisen jouluaterian ainekset

Edullinen jouluruoka onnistuu hyvällä suunnittelulla ja tarkkaavaisuudella. Ruokamenot laittavat monen perheen talouden tiukille. Ruoka-alan ammattailaiset nostavat edulliset ja monipuoliset kaalit joulupöytään.

Edullinen jouluruoka ja näyttävä joulupöytä? Yhdistelmä onnistuu kyllä, kun muistaa muutaman tärkeän kohdan.

Lue myös: Pienen budjetin joulumenu – katso parhaat reseptit

Parin päivän jouluruokiin saattaa monessa perheessä mennä enemmän rahaa kuin normaalikuukauden ruokalaskuun yhteensä. Kokosimme hyviksi havaittuja vinkkejä, miten joulun ruokalaskun saa pidettyä kurissa.

Edullinen jouluruoka onnistuu suunnittelemalla

Maa- ja kotitalousnaisten mukaan maistuvan ja juhlavan jouluaterian ei tarvitse maksaa maltaita. Monet perinteisistä jouluruoista, kuten juureslaatikot ovat hyvinkin edullisia. Järkevästi suunnittelemalla kevennät kustannuksia ja jouluaskareiden taakkaa, maa- ja kotitalousnaisten joulutiedotteessa kerrotaan.

Myös Martat kannustavat miettimään taloudellista ruoanlaittoa joulun aikaan.

”Jääkaappia ei tarvitse täyttää isolla määrällä ruokaa. Säästät selvää rahaa ja myös hävikkiä, kun ostat juuri sopivan määrän ruokaa. Tämä pätee niin arjessa kuin juhlassa. Panosta kohtuullisiin määriin. Suurta kinkkua ei välttämättä tarvitse syödä montaa päivää. Kinkun ei tarvitse olla naapuruston suurin. Jos aattona halutaan panostaa lihaan, niin lisukkeet voivat siiten olla edullisempia kasviksia”, Martoilta kerrotaan.

Maa- ja kotitalousnaiset suosittelevat panostamaan juureksiin ja sesongin väreihin. Perinteiset juureslaatikot ovat halpoja, mutta väriä pöytään saa muilla edullisilla kasviksilla.

Edullinen jouluruoka onnistuu lisäämällä ruokalistalle halpoja kaaleja. Ruusukaali on maukas ja näyttävä lisuke. 
Edullinen jouluruoka onnistuu lisäämällä ruokalistalle halpoja kaaleja. Ruusukaali on maukas ja näyttävä lisuke.  Kuva: Ari Heinonen

Kaali sopii joulupöytään

Ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten keskuksesta kehottaa nostamaan kaalin juhlapöytään.

”Monissa kodeissa jouluruokiin kuuluu haudutettu punakaali. Se on mainio lisuke, mutta punakaalista saa loihdittua myös näyttäviä juhlaruokia. Esimerkiksi granaattiomenoilla tai puolukoilla höystetty lehtikaali-punakaalisalaatti sopii loistavasti makujensa ja värinsä puolesta joulupöytään.”

Ruusu- eli brysselinkaali on monille tuttu raaka-aine, jota voi käyttää raakanakin. Parhaimmillaan sievät pikkukaalit ovat kypsennettyinä. Usein niitä tarjoillaan voimakkaanmakuisten lihojen parina, mutta niitä kannattaa yhdistää myös muiden kasvisten kanssa.

”Ruusukaali, parsakaali ja persimoni muodostavat mielenkiintoisen makuyhdistelmän. Ruusukaali-persimonivuoka on herkullinen ja mukavan värikäs lisä juhlapöytään.”

Terveellisyyden, herkullisuuden ja ilmastoystävällisyyden lisäksi kaaleilla on vielä yksi erityisen hyvä puoli.

”Monissa kotitalouksissa on nyt tiukkaa koronan vuoksi. Kaalit ovat edullisia ja niitä saa kotimaisina hyvin ympäri vuoden.”

Edullinen jouluruoka – 8 nerokasta vinkkiä Maa- ja kotitalousnaisilta

  1. Rakenna menu ruoista, joita kaikki oikeasti haluavat syödä. Jätä pois ruoat, joita tarjotaan tavan vuoksi, mutta jotka jäävät syömättä.
  2. Jaa ruokalajeja useammalle aterialle. Jos aattona syödään kinkkua, voi joulupäivänä tarjota kalaa.
  3. Laske menu ruokailijoiden määrän ja mieltymysten mukaan. Kun ruokia on useampaa sorttia, on kunkin ruoan annoskoko pienempi.
  4. Vältä ruokahävikkiä säilyttämällä ruoat oikein. Nosta kinkku ajoissa viileään, jotta se säilyy syötävänä myös joulupyhiksi.
  5. Osta kaloja vain tarpeen mukaan, sillä ne pilaantuvat herkästi.
  6. Tee laatikot pieniin vuokiin, jolloin voit lämmittää ruokia tarpeen mukaan.
  7. Ruokia voi tehdä valmiiksi pakastimeen.
  8. Jouluvieraita voi hyvin pyytää tuomaan mukanaan oman mieliruokansa joulupöytään. Näin kaikki kustannukset ja valmistelut eivät kasaannu yhdelle perheelle.

Artikkelia on muokattu 25.10.2023

Kommentoi

Kommentoi juttua: Edullinen jouluruoka – ruoka-alan ammattilaiset vinkkaavat huokean ja herkullisen jouluaterian ainekset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.