
Hernekeitto resepti joka lähtöön – kokosimme perinteiset ja modernit ohjeet
Maistuisiko hernekeitto perinteiseen tapaan kuivatuista herneistä ja possusta kokattuna vai kaipaisitko ohjetta kikhernekeittoon? Tässä herkullisimmat keitto-ohjeet.
Hernekeitto kuuluu laskiaiseen ja torstaipäivään aivan kuin porkkana lumiukon nenään. Maistuisiko keitto perinteiseen tapaan kuivatuista herneistä ja possusta valmistettuna vai kaipaisitko ohjetta mausteiseen kikhernekeittoon? Tässä monta herkullista ohjetta ja makumuunnosta.
Lue myös: Terveelliset keitot – helppo tapa lisätä kasvisten syöntiä
Hernekeitto resepti joka tilanteeseen: Maistuisiko perinteinen versio vai soppa pienellä twistillä?
Perinteinen hernekeitto keitetään kuivatuista herneistä ja sianlavasta, -potkasta tai savukinkusta. Kuivatut herneet saavat ensin liota yön yli, minkä jälkeen keittoa keitellään muutaman tunnin ajan. Keitto vaatii reilusti aikaa, joten sitä kannattaa tehdä kerralla reilusti ja vaikka pakastaa osa. Kun lämmität keittoa, lisää joukkoon tilkka vettä, sillä jäähtyessään keitto sakenee. Kun kiehautat sopan, sekoita sitä hyvin pohjaa myöten.
Herne-fenkolikeitto tehdään pakasteherneistä ja valmistuu vartissa. Silputtua sipulia ja fenkolia kuullotetaan muutama minuutti öljyssä, minkä jälkeen kattilaan lisätään kasvisliemi sekä pakasteherneet. Kun soppa on hetken kiehunut, se soseutetaan sauvasekoittimella samettiseksi. Raikkaan maun tuovat limetti ja tuore minttu. Kuuman keiton voi pakata termariin ja ottaa evääksi vaikka pulkkamäkeen.
Crème Ninon eli samppanjahernekeitto on ranskalainen ylellinen versio hernekeitosta. Soppa on juhlaruokaa niin heleän vihreältä väriltään kuin hienostuneelta maultaankin. Sen ylellinen juju on kerma, joka lisätään joukkoon kevyesti vaahdotettuna. Keitto viimeistellään pöydässä samppanja- tai kuohuviinilorauksella, joka saa keiton kauniisti kuplimaan.
Tämä hernari on tällä kertaa maustettu itämaisin vivahtein. Tomaattisen liemen seassa on pakasteherneitä ja lehtiselleriä. Kikherneet tuovat ruokaisuutta ja ripaus kurkumaa sekä juustokuminaa rutkasti makua.
Kikherne-tomaattikeiton voi valmistaa kuivatuista tai säilötyistä kikherneistä. Keitosta saa tuhdimman aterian, kun mukaan lisää käristettyä pekonia ja suikaloituja keittojuureksia.
-
Itämainen hernekeitto
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Hernekeitto
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Samppanjahernekeitto
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Herne-fenkolikeitto
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Kikherne-tomaattikeitto
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Porkkana-kikhernekeitto
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 3 annosta
Paras hernekeitto valmistuu itse tehden
Hernekeiton valmistus on helppoa. Herkullisen hernerokan tekemiseen tarvitaan vain aikaa ja kourallinen raaka-aineita. Muista laittaa herneet likoamaan valmistusta edeltävänä iltana. Siten hernekeitto valmistuu kohtuuajassa ja herneet kypsyvät tasaisesti takuupehmeiksi.
Itse tehty hernekeitto voittaa kaupan purkkiversiot mennen tullen. Valmis hernekeitto on nuhevaa ja sakeaa, mutta herneet saavat silti erottua. Juuri herneiden rakenne erottaa itse tehdyn hernekeiton valmisruoasta.
Myös maukkaat lihasattumat tuovat itse tehtyyn hernekeittoon rakennetta. Lihan valinnalla puolestaan voi vaikuttaa keiton makuun. Hernekeittoon voi lisätä esimerkiksi palvikinkkua tai muuta savulihaa. Myös sianlapa tai -potka sopivat soppaan. Hernekeiton luksusversioon voi lisätä lopuksi rapeaksi paistettua pekonia.
Yhtä hyvin keitosta voi tehdä helposti vegaanisen vaihtamalla lihan kylmäsavutofuun. Jos kaipaat soppaan lisää sattumia ja rakennetta, lisää joukkoon pieneksi kuutioituja juureksia, kuten palsternakkaa ja porkkanaa. Juurekset lisätään soppaan yhtä aikaa lihan kanssa.
Hernekeitto vaatii aikaa, joten mitään arjen pikaruokaa se ei ole. Onneksi oikaisemallakin onnistuu. Hernekeitto resepti ja pikaversio valmistuu pakasteherneistä. Astetta juhlavamman version puolestaan voi kruunata tilkalla samppanjaa ja itämaisen version valmistaa kikherneistä sekä tomaattimurskasta.
Lue myös Anna.fi: Pannukakku on parhaimmillaan mehevä – kokosimme pannukakkureseptit, joita kannattaa testata
Hernekeiton kanssa maistuu perinteisesti pannari
-
Pannukakku
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Pannukakku ilman munaa
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Ahvenanmaan pannukakku
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Vegaaniset amerikkalaiset pannukakut
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Amerikkalaiset pannukakut
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Rahkapannukakku ja marjasurvos
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Hernekeitto resepti joka lähtöön – kokosimme perinteiset ja modernit ohjeet
Sinitaivas komeilee ulkoiluhullulle kävellessä on kiva suunnitella
halpaa ja hyvää ruokaa. kertasin oolantipannarin ohjetta kun on spelttimannaa kaapissa. Paras on raparperipannari, hassua, onhan
pääsiäiseen vielä aikaa ja mieli askartelee raparperireseptiikassa.
Yöunet meni luettua vanhusten ahdingosta, poliitikot nyt asia on
hoidettava ei liberalismi ole vain vapautta vaan myös vastuuta!
Järjestöiltä toivoisi myös tehokkuutta ja kirkko missä lähimmäisen-
rakkaus!?! Vastuu on kansalla sillä poliitikot huijaavatkin ehtimistään! Ja kirjoitus HS yleisö ” lähimmäinen …” hah lähimmäiset
huusivat murhatulle pikkutytölle apua mutta viranomainen ei ollut tervejärkinen lähimmäinen!! Syökää edullisesti antakaa köyhille<1