Ruoka

Herkutellaan herneillä

Itse kasvatetut herneet ovat lähiruokaa parhaimmillaan, ja tuoreilla herneenpaloilla herkuttelu kuuluu kesään.

Helposti kasvatettavat herneenpalot ovat kotipuutarhoissa suosittuja niiden runsaan satoisuuden vuoksi. Tavallisimpia lajikkeita ovat sokeri-, silpoydin- tai taittoydinherneet.

Herneet ovat yksi kasvikunnan parhaimmista proteiinilähteistä. Niistä saa myös runsaasti kuituja, vitamiineja ja hiilihydraatteja.

Pulleaksi kasvaneet herneet napostellaan sormin suoraan suuhun, mutta myös heleän vihreät, keskenkasvuiset herneenpalot ovat herkullisia. Valmista ne vokkaamalla tai keitä vastakerätyt palot ja tarjoa ne voisulan kanssa.

keitetyt herneet

Keitetyt herneet eli apposet on perinteinen kesäherkku, joka syödään sormin. Kasta kokonaista palkoa voisulassa ja vetäise hampaitten välissä suuhusi herneet ja pehmeä malto.

Keitetyt herneet voidaan myös soseuttaa ja käyttää levitteenä leivän päällä tai rikastuttaa tahnalla vaikkapa kasvispihvejä. Nopeasti keitetyistä herneistä syntyy myös raikas herne-minttupesto, joka maistuu levitteenä tai pastan kera.

Herneet sopivat salaatteihin, keittoihin, patoihin tai lisäkkeeksi kalalle ja lihalle sellaisenaan. Kesän ensimmäiseen kesäkeittoon kuuluvat ehdottomasti sadon ensimmäiset tuoreet herneet.

herne-fenkolikeitto

Tuoreista herneistä syntyy hernekeiton kesäversio, raikas ja kevyt herne-fenkolikeitto, joka tarjotaan viileänä.

Pulleat peratut herneet antavat vuohenjuusto-hernesalaattiin sopivaa makeutta. Sokeriherneenpalot puolestaan sopivat maukkaaseen hernerisottoon, joka on kauniin vihreä kasvisateria.

hernebruschetta

Italialaisesta bruschettasta on monia versioita. Vihreällä piparjuuri-hernehummuksella päällystetty hernebruschetta on nopea ja herkullinen alkupala vieraille.

Lisää kesäisiä ruokaideoita: Keveät kesäsalaatit Grillaus ja kesä kuuluvat yhteen Kokataan tomaatista Rucola antaa ruokaan aromia ja vehreää väriä Ruoka.fi: Soseutetut herneet

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herkutellaan herneillä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.