Kesän parhaat grillijuhlat – kokeile savustettua lakritsilohta ja raparperi-BBQ-kastiketta

Kesällä avotulella kokkaaminen on tuoksujen ja tunnelman vuoksi valloittavaa puuhaa. Nuotiolla tai hiiligrillissä grillatut ja savustetut kesän herkut saavat hehkuvilta hiililtä herkullista savun makua ja maukkaita aromeja.

Jos pystytät kesäkeittiön luontoon, muistathan, että avotulen tekeminen muualla kuin merkityillä nuotiopaikoilla, ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.

Lue myös:Grillikauden avaus – nämä grilliherkut valmistuvat nopeasti

Grillatut kasvikset ja indonesialainen gado gado -kastike

Grillatut kasvikset ovat kesän hitti. Tiesitkö, että melkein mitä tahansa voi grillata, sillä avotulella paahtaminen tuo ainutlaatuisen maun myös yllättävämpiin kasviksiin, kuten retiisiin. Kasvikset kaipaavat pintaansa vain sipaisun öljyä ja seuraansa maittavan kastikkeen, kuten tämän Indonesiasta kotoisin olevan pähkinäisen gado-gadokastikkeen.

grillikasvikset ja gado gado -kastike

Ohje: Grillikasvikset ja gado-gadokastike 

Savustettua lakritsilohta ja maissi-nektariinisalaattia

Onko tässä kesän villein makupari? Makean suolainen lakritsilohi saa kylkeensä grillattua nektariini-maissisalaattia. Vieno savun aromi tekee annoksesta täydellisen.

Savustettua lakritsilohta ja maissi-nektariinisalaattia

Ohje: Savustettua lakritsilohta ja grillattua maissi-nektariinisalaattia 

Kasvissyöjän grillivartaat

Grillivartaat tehdään nyt uudella tapaa, kun tikkuun pujotetaan kukkakaalia itämaisella vivahteella. Varrastetut kaalin kukinnot grillataan ensin avotulen päällä ja sivellään lopuksi seesamiöljystä sekä chilikastikkeesta sekoitetulla marinadilla. Tomaateista, manteleista sekä mausteista dipiksi pyöräytetty salvitxada-kastike on tuttu katalonialaisesta keittiöstä.

Itämaiset kukkakaalivartaat ja salvitxada-kastike

Ohje: Itämaiset kukkakaalivartaat ja salvitxada-kastike

Varrastetut makkarat ja paprikat

Perinteinen grillimakkara saa ihan uuden muodon, kun se pujotetaan vartaaseen espanjalaisesta tapaspöydästä tuttujen Padron-grillipaprikoiden kanssa. Grillatut paprika-makkaravartaat valellaan vaahterasiirapista ja chilikastikkeesta sekoitetulla glaseerauskastikkeella ja tarjotaan kylmän oluen kera.

Grillatut paprika-makkaravartaat

Ohje: Grillatut paprika-makkaravartaat

Lue lisää: Vartaat ovat helppoa kesäruokaa – 8 kuuminta ohjetta

Cajunmaustettu Tomahawk-pihvi ja savusalsa

Grillin äärellä on kunnon äijämeininki, kun siinä grillataan jättikokoista inkkaripihviä. Ole tarkka lihan kypsyyden kanssa ja käytä apuna lämpömittaria. Kyljys saa jäädä sisältä kunnolla mediumiksi ja on parhaimmillaan, kun mittari näyttää 62-65 astetta. Mahtavan Tomahawk-kyljyksen seurasi valmistettu savusalsa antaa lihalle kunnon makupotkun.

Cajunmaustettu Tomahawk-pihvi ja savusalsa

Ohje: Cajunmaustettu Tomahawk-pihvi ja savusalsa 

Lue myös: Grillijuhlissa maistuu entrecôte, chimichurri ja grillattu maissi – ota maukkaat reseptit

Kolmen raaka-aineen dippi

Kesän parhaan grillisoosin valmistukseen tarvitset vain kolme raaka-ainetta ja viisi minuuttia valmistusaikaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas sinihomejuustodippi maistuu erinomaisen hyvältä etenkin grillatun broilerin kera.

Kesän paras BBQ-kastike höytstetään raparperilla

Pari vuotta sitten raparperia grillattiin pekoniin käärittynä, nyt siitä surautetaan kesän huikein kastike grilliruokien kylkeen. Veikeä raparperi-BBQ-kastike nostaa grilliherkut ihan uudelle tasolle ja on myös kesän toivotuin ruokalahja. Purkita kastike puhtaaseen pulloon ja vie tuliaiseksi.

Ohje: Raparperi-BBQ-kastike 

sinihomejuustodippi ja raparperi-BBQ-kastike

Ohje: Sinihomejuustodippi 

Lue myös: Grilliruokien maukkaat lisukkeet – tarjoa näitä grilliherkkujen kanssa

Munakasta grilliin

Kesällä on turha hikoilla sisällä lieden ääressä, sillä mehevän munakkaan voi kypsentää myös ulkona avotulella. Viiden raaka-aineen kesäkurpitsa-halloumimunakkaan juju on munakasmassaan raastettu halloumijuusto ja päälle asetellut grillin raidoittamat kesäkurpitsaviipaleet. Puoli tuntia kokkausaikaa ja sitten jo syödäänkin. Seuraksi sopii raikas vihersalaatti.

Kesäkurpitsa-halloumimunakas

Ohje: Kesäkurpitsa-halloumimunakas 

Grillatut bataatit kreikkalaisittain

Jos rakastat makeaksi paahtunutta bataattia, ihastut takuulla myös näihin kreikkalaisiin grillibataatteihin. Vastustamattomat, kokonaisina grillatut bataatit ovat parhaimmillaan, kun ne kypsennetään suussa sulavan ylikypsiksi. Valitse luomubataatteja ja syö myös kuoret. Niistä tulee paahdettuna karamellimaisia ja rapeita. Twistiä bataateille antaa kreikkalaiselta salaatilta mallia ottanut lisuke.

Kreikkalaiset grillibataatit

Ohje: Kreikkalaiset grillibataatit 

Keskustelu

Kyllä kai siinä itku pääsisi, jos olisi nälkä ja niinkin hyvä kala,
kuin lohi, olisi lakritsin kanssa sotkettu. Mutta myös makuasioista voidaan kiistellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.