9 ruokalajin grillijuhlat: opettele kokonaisen broilerin ja kalan grillaus

Kalaa, kasviksia, broileria, rapuja ja tietysti näyttävä tomahawk-pihvi. Näillä eväillä grilli käy kuumana koko kesän. Nappaa kesän parhaat grillausohjeet ja opettele samalla kokonaisen kalan ja broilerin grillaus.

Lue myös: Grillaa nyt broileria ja kalkkunaa – 11 maukasta ohjetta

Kokonaisena grillattu kala

Kokonaisena grillattu kala on näyttävä tarjottava ja säilyy siten valmistettuna myös ihanan mehevänä. Valitse grillattavaksi rasvaista kalaa, kuten taimenta, siikaa tai lohta.

Pese kala ensin huolella ja tee veitsellä pari viiltoa kalan paksuimpaan kohtaan, jotta kala kypsyisi tasaisemmin. Suolaa ja pippuroi kala sitten hyvin kauttaaltaan, myös mahan sisältä. Kokonaisen kalan maustamista on helppo varioida sekä yrtein että kuivamaustein. Täytä kala esimerkiksi sitruunaviipaleilla, tuoreilla yrteillä sekä voilla ja kevätsipulilla.

Öljyä parila tai ritilä huolella, grillaa kala voipaperin päällä tai kääräise se vaikka folioon, jottei nahka ottaisi ritilään kiinni. Kala kypsyy grillissä miedolla lämmöllä grillaten noin puolessa tunnissa kalan paksuudesta riippuen.

kokonaisena grillattu taimen

Ohje: Kokonaisena grillattu taimen

Kasvislisuke grilliruoille

Kesällä ruoan valmistus on ihanan yksinkertaista, sillä kasvikset maistuvat hyvältä ihan sellaisenaan tai kevyesti grillattuna. Maukas lisuke melkeinpä mille tahansa kala- tai liharuoalle syntyy munakoisosta, paprikasta ja tomaateista, jotka on kypsemmetty nopeasti grillissä. Tilkka öljyä ja punaviinietikkaa sekä rouhaisut mustapippuria ja suolaa lisätään kasvisten joukkoon vasta lopuksi.

kasvislisuke

Ohje: Grilliherkkujen kasvislisuke

Kokonaisena grillattu broileri

Broileri on varsinainen koko perheen suosikki. Perinteisten kanavartaiden sijaan kannattaa grilliin nostaa kypsymään kokonainen broileri. Aloita valmistelut jo hyvissä ajoin ja anna lihan marinotua kylmässä muutaman tunnin. Leikkaa sitten broilerista selkäranka irti, valele liha grillauskastikkeella ja kääräise folioon. Jos grillaat kokonaisen broilerin vartaassa, liha kypsyy kauttaaltaan ylläpitämällä grillissä koko ajan täydellinen hiillos.

grillattu broileri

Ohje: Grillattu broileri

Grillatut katkarapuvartaat

Grillatut jättiravut ja persiljavoikastike nostavat veden kielelle ja mikä parasta ne valmistuvat nopeasti ja helposti. Sulatetuille katkaravuille riittää parin minuutin grillaus ja mausteeksi suola sekä pippuri. Lopuksi päälle lusikoidaan tuhdin valkosipulinen yrttikastike, jossa on myös häivähdys limettiä ja chiliä. Tarjoa rapuvartaat vihreän salaatin ja tuoreen leivän kanssa.

grillatut katkaravut

Ohje: Grillatut jättiravut ja persilja-valkosipulikastike

Hampurilainen portobellosienillä

Muhkealla portobellosienellä täytetty hampurilainen on tämän kesän hitti. Grillattu kasvishampurilainen saa väliinsä myös halloumijuustoa, avokadoa sekä rapeaa salaattia. Jos kaipaat vielä extrakastiketta hampurilaisen väliin, sekoita soosi majoneesista, kermaviilistä ja chilikastikkeesta.

kasvishampurilainen

Ohje: Kasvishampurilainen kesägrillissä

Grillipihvi vailla vertaa, vihreä Mojo-kastike ja grillatut maissintähkät

Jättimäiset tomahawk-pihvit ilahduttavat lihansyöjää. Laadukas ja oikein kypsennetty liha ei kaipaa mausteeksi muuta kuin suolaa sekä pippuria,  lisukkeeksi hyvän kastikkeen ja grillattuja terttutomaatteja.

Ota liha ajoissa ennen grillaamista huoneenlämpöön, mausta se ja nosta hetkeksi kuumaan grilliin, jotta pinta saa kauniin paahtuneen värin. Jatka grillausta sitten miedommalla lämmöllä, kunnes lihan sisälämpötila on noin 56 astetta. Kääri liha folioon ja anna sen vetäytyä noin 10–15 minuuttia.

tomahawk-pihvi

Ohje: Tomahawk-pihvi

Vihreä mojo-kastike nostaa grilliherkut ja erityisti tuhdin grillipihvin ihan uudelle tasolle. Helppo soossi pyörähtää vihreistä paprikoista, yrteistä sekä oliiviöljystä tehosekoittimessa suit sait sukkelaan.

vihreä mojokastike

Ohje: Vihreä mojo-kastike

Grillatut maissintähkät ovat vähintäänkin grilliruokien klassikko. Piristä makua vaihteeksi valkosipulilla ja parmesaanijuustolla. Viimeistele maissit voisulalla ja sormisuolalla.

parmesaani-valkosipuligrillatut maissit

Ohje: Parmesaani-valkosipuligrillatut maissit 

Itse tehty jäätelö ilman jäätelökonetta

Kesällä syödään tietysti jäätelöä, ja paljon! Tiesitkö, että paras jäätelö syntyy itse tekemällä ja vieläpä ilman jäätelökonetta. Tarvitset vain kermaa, kondensoitua maitoa sekä haluamiasi makuaineita. Suklaakastike- ja keksit sekä pätkispalat ovat herkkusuun valinta.

pätkis-jäätelö

Ohje: Suklaa-pätkisjäätelö

Keskustelu

Kommentoi juttua: 9 ruokalajin grillijuhlat: opettele kokonaisen broilerin ja kalan grillaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X