Ruoka

Kasvissyöjän grilliherkut – näihin kasviksiin ihastuvat kaikki!

Kaipaatko vaihtelua grillattaviin, vinkkejä grillikasvisten maustamiseen? Kokosimme tähän Kotilieden parhaat kasvisten grillausreseptit, nämä herkut maistuvat muillekin kuin kasvissyöjille.

Kasvissyöjän grilliherkut pursuavat väriä ja makua. Kerää kori täyteen tuoreita kasviksia, kuumenna grilli ja kokkaa kesäisiä kasvisherkkuja.

Lue myös: Kasvishampurilainen kesägrillistä

Erilaisten makujen kontrastit toimivat kasvistenkin grillauksessa. Kokeile maukkaita kastikkeita, tulisia, yrttisiä tai juustokastikkeita ja mausta niillä grillatut kasvikset uuteen loistoon.

Varhaiskaalia ja vuohenjuustokastiketta

Kaalilohkoihin saa aivan uutta jujua grillissä. Jos haluat, että kaalin rakenne pysyy rouskuvan rapsakkaana, grillaa kaalinlohkoja vain vähän aikaa pinnalta.  Jos pidät pehmeäksi muhineesta kaalista, anna sen viipyä grillin hehkussa pidempään. Pieni kärähtäminenkään ei ole kaalin kohdalla pahitteeksi. Tarjoa grillattu varhaiskaali kastikkeen kanssa. Esimerkiksi vuohenjuustosta ja jogurtista sekoitettu kastike antaa grillatulle varhaiskaalille rutkasti makua.

Kasvissyöjän grilliherkut saavat vaihtelua fenkolista

Fenkolista on ainekseksi kesän hittivihannekseksi, kun sen käyttää pöytään grillin kautta. Grillatut fenkolit sopivat kasvisaterian alkupalaksi, salaatin kanssa kepeäksi kesälounaaksi ja sekasyöjille kalaruokien lisukkeeksi. Aniksen makuisesta salaattifenkolista saa kiehauttamalla, grillaamalla ja marinoimalla herkullisen.

Parsa on parasta grillistä

Parsan grillaaminen on helppoa, kunhan tarkkailet sen kypsyyttä. Parsa ei kuivu, kun sivelet sen öljyllä kauttaaltaan. Grillattu parsa on parhaimmillaan, kun se on vielä napakka. Viimeistele parsat sormisuolalla, pähkinäöljyllä ja parmesaanilastuilla tai ranskankermasta tehdyllä ja limetillä maustetulla valkealla kastikkeella.

Maissia grilliin

Grillatut maissit saavat herkullisen maun, kun ne sivelee voisulalla tai öljystä, sitruunamehusta, soijasta ja valkosipulista sekoitetulla kastikkeella. Grillissä maissintähkä paahdetaan miedolla lämmöllä ilman suojalehtiä sellaisenaan tai folioon kääräistynä.

Grillaa maissia 15-20 minuuttia koko ajan käännellen. Pintaan kannattaa sivellä öljyä tai voisulaa. Lopuksi päälle voi raastaa esimeriksi parmesaanijuustoa. Voit myös esikeittää maissit ja silloin grillausaika lyhenee noin puoleen. Keitä maisseja noin 10 minuuttia suolalla maustetussa vedessä, grillaa niitä sen jälkeen noin viisi minuuttia.

Grillattu maissi sopii myös salaatteihin. Ihana kasvisruokien lisuke syntyy grillatuista maissintähkistä ja nektariineista.

Grillattua kesäkurpitsaa salaattiin tai vartaisiin

Grillissä käynyt kesäkurpitsa höystää kesäisen salaatin.  Leikkaa kesäkurpitsat noin sentin tai kahden paksuisiksi viipaleiksi. Sivele sudilla pintään hieman oliiviöljyä ja paahda kesäkurpitsat grillissä. Varo kypsentämästä liian kauan, jotteivät ne muutu lötköiksi.

Grillattu kesäkurpitsa-mozzarellasalaatti kootaan värikkäistä kesäkurpitsaviipaleista ja tuoreesta bufalamozzarellasta. Jos haluat annoksesta kokonaan vegaanisen vaihda mozzarella vaikkapa maidottomaan, vegaaniseen mozzarellan kaltaiseen juustoon.

Kesäkurpitsat voi myös marinoida ennen grillausta. Leikkaa kesäkurpitsa komeasti pitkittäin ja mausta. Marinoidut ja grillatut kesäkurpitsat sopivat hyvin salaatteihin ja lisukkeeksi erilaisille grilliherkuille.

Vokkikasvikset grillipannussa

Kesän ensimmäiset juurekset, sokeriherneet ja pavut sopivat vokkiin.

Kesäiseen kasvisvokkiin käytetään monipuolisesti tuoreita kesäkasviksia, jotka kypsyvät kätevästi reiällisessä grillipannussa. Inkivääri, soija ja sitruunaruoho antava vokille aasialaisen säväyksen.

kasvisvokki

Katso resepti: Vokatut kesäkasvikset

Kukkakaali – kasvissyöjien suosikki

Kukkakaali sopii grilliin mainiosti. Sitä voi grillata kokonaisena, lohkoina, pihveinä tai pieninä varraspaloina, kuten tässä reseptissä. Melkein mitä tahansa voi pujottaa vartaaseen. Nämä grillatut itämaiset kukkakaalivartaat dipataan katalonialaiseen, manteleista valmistettuun salvitxada-kastikkeeseen.

Kasvissyöjän grilliherkut sienistä

Sienet tekevät kasvissyöjänkin grilliateriasta ruokaisan. Vartaassa grillatut herkkusienet upotetaan ennen tarjoilua helposti syntyvään marinadiin maustumaan. Öljypohjaisen marinadin maustavat sitruuna, timjami ja valkosipuli.

Kesän mehevin kasvishampurilainen täytetään grillatulla portobello-sienellä ja halloumilla. Isot portobello-sienet on helppo täyttää ja grillata herkuksi. Täytteenä toimivat nyhtökaura, tomaatit ja oliivit.

Katso resepti: Sienivarras

Peruna synnyttää riemunkiljahduksia!

Grillatut perunat maistuvat kaikille ja saavat ylistyshuutoja grillijuhlissa. Peruna on itsessään niin herkullinen, että se ei kaipaa kikkailuja. Maku tulee grillistä ja yksinkertaisista mausteista.

Perunat voi grillata raakoina, jolloin niiden kypsyminen vie runsaammin aikaa, mutta kärsivällistä grillimestaria tämä ei haittaa. Hiljaa hyvä tulee. Kiireisempi grillimestari esikypsentää perunat tai käyttää edellisen päivän jämäperunoita.

Grillattujen kasvisherkkujen lisukkeeksi sopivat tulisella chipotle-kastikkeella maustetut BBQ-perunat, jotka syntyvät kätevästi aterialta ylijääneistä, valmiiksi keitetyistä uusista perunoista.

Lue myös: Grillatut perunat kolmella tavalla – näin paahdat perunoista suussa sulavia!

Kasvissyöjän grilliherkut täydentyvät erilaisilla paprikoilla

Jos tavallisten paprikoiden grillaaminen kyllästyttää, kokeile makeita suippupaprikoita grillissä tai espanjalaisesta tapaspöydästä tuttuja pikkupaprikoita, Pimientos de Padron, ne maistuvat myös kotoisampien grilliherkkujen kyljessä.

Täytetyt paprikat käyvät jo ateriasta. Kvinoalla, halloum-juustolla ja kidney-pavuilla täytetyt paprikat saavat mehevyyttä ja makua kirsikkatomaateista. Parikoiden muhiessa grillissä voit tehdä niille salsa verden. Nämä kasvissyöjän grilliherkut ovat vastustamattomia!

Ennen grillausta paprikat voi marinoida esimerkiksi valkosipulilla, yrteillä ja sitruunalla maustetulla marinadilla.

Oivia kasvisaterian lisukkeita ovat myös viipaleina paahdettu munakoiso ja liki mustiksi paahdetut paprikat, jotka saavat makua valkosipulista ja yrteistä.

Täyteläinen avokado sopii grilliin

Nyt grillataan avokadoa! Avokadon puolikkaisiin saa aivan uutta jujua grillissä. Avokadot halkaistaan, kivi poistetaan ja pinta sivellään öljyllä. Grillausaika on vain noin minuutti. Sinä aikana avokado saa upean aromin ja kauniin pinnan. Pikantti tomaattisalsa antaa miedon makuisille kasvikselle mukavasti makua.

Kasvissyöjän grilliherkut: Grillattua avokadoa ja tomaattisalsaa

Katso resepti: Grillattua avokadoa ja tomaattisalsaa

Kasvissyöjän grillatut tortillat

Näissä tortillakääröissä on täytteet kohdallaan: avokadoa, tomaattia ja mozzarellaa sekä tuoretta korianteria. Rullaa ainekset tortillaletun väliin, ja grillaa kunnes juusto on sulanut. Grillatut avokado-mozzarellakääröt ovat ihastuttava alkupala tai rentojen illansitujaisten pikkusuolainen tarjottava.

Kasvissyöjän grilliherkut: Grillatut avokado-mozzarellakääröt

Katso resepti: Grillatut avokado-mozzarellakääröt

Paahdetut hedelmät – kasvissyöjään grilliherkut

Jälkiruoankin voi valmistaa grillaamalla. Paahdetut hedelmät ovat todelliset kasvissyöjän grilliherkut. Ne tarjotaan pistaasimanteleista, muscovadosokerista ja limettimehusta keitetyn kastikkeen ja vanilja-, kookos- tai nougatjäätelön kera.

Gillatut melonit ja banaanit maistuvat nekin jäätelön kanssa. Grillatun vesimelonin raikastaa minttu-jogurttikastike.

  Artikkelia on muokattu 22.5.2024

Lue myös Anna.fi: Myös avokadoa voi grillata! Parhaat grilliruokien lisukkeet: paahdettu fetajuusto, grillattu perunasalaatti + 4 muuta herkkua

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvissyöjän grilliherkut – näihin kasviksiin ihastuvat kaikki!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.