Mitä tehdä kuivahtaneesta leivästä? 7 herkullista ideaa

Leipä on parhaimmillaan aivan tuoreena, mutta kuivahtaneestakin leivästä saa loihdittua monenlaista hyvää. Tässä seitsemän nerokasta ideaa.

Vanhentunut leipä on yksi yleisimmistä kodin hävikkiruoista. Oikein säilytettynä leipää voi käyttää vielä muutaman päivän parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, mikäli sen pintaan ei ole ilmestynyt homepilkkuja.

”Leivän säilyvyyttä voi kotona parantaa säilyttämällä sitä omassa pussissaan huoneenlämmössä ja välttämällä sen turhaa koskettelemista, jottei siihen päätyisi pilaantumista edistäviä homeitiöitä” Leipätiedotuksen kehittämispäällikkö Kaisa Mensonen vinkkaa.

Lue lisää: Pilaako homepilkku koko leivän?

Vanhetessaan leipä toki kuivuu ikävästi, mutta kuivahtaneen leivän voi jatkojalostaa monenlaisiin tähderuokiin. Maistuisiko esimerkiksi valloittavat tomaatti-fetabruscettat?

Kylmä tomaattikeitto – gazpacho

Kuivan leivän voi hienontaa kylmän keiton joukkoon. Erityisesti espanjalaisen kylmän tomaattikeiton, gazpachon, joukkoon kuivahtanut leipä sopii hyvin. Se sakeuttaa mukavasti keiton rakennetta ja tekee sopasta astetta ruokaisamman.

gazpacho

Ohje: Gazpacho

Rukiinen jälkiruoka vaniljakastikkeella

Kuivahtaneesta ruisleivästä ei ehkä ensimmäisenä keksisi tehdä jälkiruokaa, mutta siitäpä valmistuu varsinainen herkku.

Laita kattilaan kuivahtaneen ruisleivän palasia, puolukoita sekä hunajaa, sokeria tai muuta haluamaasi makeutusta maun mukaan sekä vettä sen verran, kuinka paksua jälkiruokaa haluat. Keitä seosta kunnes leipäpalaset ovat pehmenneet ja soseuta sitten sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarjoa jälkiruoka vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Ohjeen antoi Kaisa Mensonen Leipätiedotuksesta.

Krutongit

Leikkaa leivästä pieniä kuutioita, pyörittele kuutiot oliiviöljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla sekä halutessasi esimerkiksi valkosipulilla. Paahda leipäkuutioita 225 -asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat rapeutuneet. Pieni määrä krutonkeja valmistuu myös pannulla öljyssä paistaen.

Krutongit kuuluvat erottamattomasti caesarsalaattiin, johon lisäjujua saa valmistamalla sen vaihteeksi lehtikaalista. Krutongit uppoavat hyvin myös kikherne-kasvissalaatin joukkoon.

kikherne-kasvissalaatti

Ohjeet:

Lehtikaali-caesarsalaatti

Kikherne-kasvissalaatti ja leipäkrutonkeja

Lämpimät leivät

Valmista kuivahtaneesta leivästä mahtavan muhkeat sandwichit. Leipäviipaleiden väliin levitetään niin paljon maukasta juustoa, salamiviipaleita sekä tulista sinappia, ettei kuivuudesta ole enää tietoakaan.

Leikkaa leipä paksuiksi viipaleiksi, lisää täytteet ja aseta toinen viipale kanneksi. Paahda juusto-salamisandwichit voileipägrillissä tai vohveliraudalla kauniin ruskeiksi niin, että juusto sulaa kunnolla.

Lämpimät salamivoileivät

Ohje: Tuliset juusto-salamisandwichit

Bruschettat ja crostinit

Valmista rapeita herkkuleipiä, crostineja ja bruschettoja, leipäkoriin unohtuneesta patongista. Leikkaa patonki viipaleiksi, sivele oliiviöljyllä ja ripottele päälle suolaa ja pippuria sekä halutessasi vaikkapa valkosipulia. Voit myös viipaloida päälle esimerkiksi vuohenjuustoa. Paahda leipäviipaleita 225-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Tarjoa crostinit ja bruschettat alkupalana tai pikkusuolaisina suupaloina erilaisten levitteiden kera.

vuohenjuustobruschetat

Ohjeet:

Vuohenjuustobruschettat

Tomaatti-fetabruschetta

Hernebruschetta

Lohicrostini

Köyhät ritarit

Köyhät ritarit on suolaisten bruschettojen makea sisar, joka valmistetaan usein kuivahtaneesta pullasta. Sen voi kuitenkin vallan mainiosti valmistaa myös tavallisesta täysjyväleivästä.

Leikkaa kuivahtaneesra leivästä viipaleita, kierittele viipaleet maidossa, ripottele päälle sokeria ja paista voissa. Tarjoa ruskistetut leipäviipaleet esimerkiksi omenahillon ja kermavaahdon tai vaniljaisen mascarponevaahdon ja marjojen kera.

köyhät ritarit

 

Ohjeet: 

Köyhät ritarit

Vaniljainen mascarponevaahto

Jauha korppujauhoiksi

Yksi helpoimmista tavoista hyödyntää kuivahtanut vaalea leipä on jauhaa se korppujauhoksi. Korppujauhot valmistuvat parhaiten todella kuivasta leivästä, joten kuivata se tarvittaessa ensin ilmavasti huoneenlämmössä. Vasta tämän jälkeen leivänkannikat kannattaa jauhaa murusiksi joko monitoimikoneella tai raastaa käsin tavallisella raastimella.

Korppujauhot voi hyödyntää esimerkiksi lihapullamassassa. Myös kuivunut hapan- tai ruisleipä taipuu korppujauhoksi. Sillä leivität esimerkiksi paistetut silakat tai saat astetta jännittävämmän maun jauhelihamurekeeseen. Spagetti con la Sarde eli spagettia silakoiden kera on sekin kokeilemisen arvoinen ruoka, johon korppujauhot voi hyödyntää.

jauhelihamureke

Ohjeet:

Perinteiset silakkapihvit

Spagetti con la Sarde

Jauhelihamureke

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mitä tehdä kuivahtaneesta leivästä? 7 herkullista ideaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X