Ruoka

Kokoa meze-lautanen ja herkulliset lisukkeet falafelien kylkeen

Lähi-idän ruoka ja erityisesti falafelit ovat valloittaneet suomalaisten sydämet. Näillä ohjeilla kokoat mahtavan meze-lautasen ja valmistat herkulliset lisukkeet rapeiden falafelien kylkeen.

Olethan jo kokeillut superrapeita falafeleja?  Niin herkullisia kuin falafelit ovatkin, ovat ne kovin orpoja lautasella sellaisenaan. Lähi-idän loputtoman monipuolisesta ruokakulttuurista löytyy onneksi liuta toinen toistaan herkullisempia lisukkeita rapeiden kikhernepyöryköiden seuraksi. Tarjoa falafelit osana herkullista meze-pöytää tai sujauta ne pitaleivän väliin kaikkien herkullisten höysteiden kera.

Lue lisää: Meze – Lähi-idän pikkuherkkuja

Arabialainen pitaleipä

Leipä on hyvin tärkeä osa Lähi-idän ruokakulttuuria ja sitä pidetäänkin alueella pyhänä, lahjana jumalalta. Leivälle on oma paikkansa lähes jokaisella aterialla.

Falafelit kaikkine lisukkeineen nautitaan usein vaalean vehnäleivän eli pitan väliin sujautettuna, mutta voit tarjota pitaleivän myös sellaisenaan vaikkapa erilaisiin tahnoihin dipattuna. Kasta pitaleipä ensin oliiviöljyyn ja sitten pähkinäiseen dukkah-mausteseokseen ja nauti. Pitaleivällä on myös ihana pyyhkiä lautaselle jääneet viimeisetkin kastike- ja ruoantähteet parempiin suihin.

Tämän arabialaisen pitaleipäohjeen mukana saat kaupanpäällisiksi ohjeen jogurttiseen tsatsiki-kastikkeeseen, joka toimii niin pitan kuin falafelienkin seurassa.

pitaleipä

Ohje: Arabialainen taskuleipä pita

Tahnoja, dippejä ja kastikkeita

Lähi-idän monipuolinen ruokakulttuuri on tunnettu paitsi falafeleista, myös vastustamattomista tahnoista, kastikkeista ja dipeistä.

Rapeaksi paistetut falafelit suorastaan huutavat seurakseen erilaisia mausteisia tahnoja. Valmista tsatsikin lisäksi hummusta, baba ganoushia ja tahini-jogurttikastiketta. Mitä tahnoihin ja dippeihin tulee, enemmän on enemmän.

Lue lisää: 5 x suussa sulava hummus – katso helpot reseptit

Hummus eli kikherneistä, tahinista, oliiviöljystä, sitruunamehusta ja valkosipulista surautettu tahna on suosittu lisuke Lähi-idässä. Hummuksen voi maustaa erilaisilla yrteillä tai vaikkapa savupaprikajauheella tai kurkumalla. Joukkoon voi jauhaa myös paahdettuja punajuuria tai muita juureksia, joilla hummukseen saa paitsi makua, myös kauniin värin. Saavuttaaksesti hummukselle ominaisen kermaisen pehmeän koostumuksen oliiviöljyn määrässä ei kuitenkaan kannata kitsastella.

hummus

Ohje: Hummustahna

Munakoisosta ja oliiviöljystä valmistettu tahna, baba ganoush on suosittu meze, jota nautitaan tyypillisesti lisukkeena muiden ruokien kanssa.

Perinteisesti munakoiso kypsennetään avotulella ja kuoritaan, jolloin tahnaan saadaan savuinen maku, mutta munakoisot voi mainosti paahtaa myös uunissa. Tahna viimeistellään sitruunanlohkoilla, granaattiomenan siemenillä ja lorauksella oliiviöljyä.

Baba ganoush -munakoisotahna

Ohje: Munakoisotahna eli baba ganoush

Tahini eli seesaminsiemenistä valmistettu tahna on tärkeä raaka-aine Lähi-idän ruokakulttuurissa. Lisää tahinia falafelien ja hummuksen mausteeksi ja sekoita siitä myös kastike paksun jogurtin ja sitruunamehun kera.

Ohje: Tahini-jogurttikastike

Raikkaan yrttinen salaatti – tabbouleh

Tabbouleh on eteenkin Libanonissa suosittu salaatti, joka valmistetaan tomaatista, persiljasta, bulgur-vehnästä, sipulista, mintusta, sitruunamehusta sekä oliiviöljystä.

Tabbouleh’sta on useita eri versioita Lähi-idässä ja esimerkiksi Turkissa ja Suomessakin tabboulehia näkee valmistettavan myös couscousista ja kvinoasta. Oikeaoppisessa tabboulehissa pääosassa ovat tuoreet yrtit. Oliiviöljypohjaisessa kastikkeessa maistuu Lähi-idän keittiöstä tuttu sumakki, jota Suomesta löydät etnisistä putiikeista ja hyvin varustelluista ruokakaupoista. Sumakki on maultaan jännittävän hapanta, joten mikäli et saa sitä käsiisi, voit korvata sen raastetulla sitruunan kuorella.

tabbule-salaatti

Ohje: Tabboule-salaatti

Pikkelöidyt kasvikset piristävät annoksen

Etikkaisen kirpsakat kasvikset tuovat pirteyttä meze-pöytään. Pikkelöinti on nopeaa ja hauskaa. Voit pikkelöidä mitä tahansa kasviksia samalla ohjeella. Vain mielikuvitus on rajana. Hyvä muistisääntö on 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Tätä ohjetta on helppo varioida oman maun mukaan. Jätä sokeri vähemmälle, jos et pidä kovin makeasta.

Porkkanasuikaleiden lisäksi falafelien kylkeen sopii erityisen hyvin pikkelöity punakaali sekä ikisuosikki punasipuli.

Ohje: Pikelöidyt kasvikset

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kokoa meze-lautanen ja herkulliset lisukkeet falafelien kylkeen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.