Ruoka

Lehtisalaatti ja keräsalaatti ovat suomalaisten suosikkeja – tiedätkö, mikä erottaa ne toisistaan?

Lehti- ja keräsalaatti sopivat salaattipohjaksi tai vaikka leivän päälle. Lajikkeita on useita, joiden avulla vaihtelua saa lähes loputtomasti.

Lehtisalaatti ei muodosta kerää vaan avonaisen lehtiruusukkeen. Siitä on jalostettu useita erimuotoisia lajikkeita, kuten jääsalaatti, lollo rosso ja tammenlehtisalaatti. 

Pehmeälehtinen keräsalaatti on myös yksi suomalaisten suosikkisalaatteja. Salaatinlehdet ovat lehtisalaatin tapaan ohuet ja maukkaat. Se muodostaa pehmeälehtisen kerän. Vain muoto erottaakin nämä kaksi salaattia toisistaan. Maun ja rakenteen puolesta niitä voi käyttää ja säilyttää samalla tavalla.

Lehtisalaatin ja keräsalaatin käyttö

Ennen käyttöä salaatti on hyvä huuhdella huolellisesti juoksevan veden alla, jotta lehtien lomassa mahdollisesti lymyävä multa saadaan pestyä pois. Mullassa voi olla mikrobeja, joista osa voi aiheutua tauteja, jos ne tulee syöneeksi. Kosteat lehdet on helpoin kuivata salaattilingolla, mutta yhtä hyvin ne voi taputella myös puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen. 

Lehtisalaatti ja keräsalaatti sopivat erinomaisesti salaattipohjaksi yksin tai yhdessä muiden salaattilajikkeiden kanssa. Koska lehdet ovat jokseenkin hennot, kannattaa kastike lisätä lehtisalaatin joukkoon vasta viime hetkellä. Muutoin lehdet pehmenevät ja veltostuvat nopeasti.

Hyödynnä lehtisalaatti ja keräsalaatti salaattipohjassa

Erilaisista lehtisalaateista saa koottua maukkaan ja vaihtelevan salaattipohjan. Kokoa salaatti kulhoon, purkkiin tai vaihteeksi vaikka hauskasti haarukkaan pieniksi suupaloiksi. 

Mummon salaatti on todellinen klassikko ja tahinikastikkeella päivitettynä myös varsin maukas tarjottava. Iso lehtisalaatti on mieto, mehu­kas ja monikäyt­töinen eikä kaipaa rinnal­leen kuin hyvän kastikkeen.

Sujauta salaattia leivän tai hampurilaisen väliin tai tee siitä smoothie

Lehtisalaatti toimii loistavasti myös leipien, hampurilaisten ja vaikkapa pitaleipien täytteenä. Lisää pari rapeaa lehtisalaattia suositun oopperaleivän tai rukiisen lähikalaburgerin väliin tai sujauta muutama salaatinlehti hernefalafelien kaveriksi pitaleivän täytteeksi. 

Jos salaatin syöminen ei muutoin innosta, tee lehtisalaatista vihersmoothie. Se on täynnä kaikkea terveellistä: avokadoa, vehnänorasta, babypinaattia sekä tammenlehtisalaattia. 

Lue myös Anna.fi: Sopiva salaatti joka makuun ja tilanteeseen: ruokaisa, raikas, yllättävä, kuuma, eksoottinen ja makea

Lehtisalaatti: Ravintosisältö ja vitamiinit

Lehtisalaatti on hyvä A- ja K-vitamiinin sekä kaliumin lähde. Lajikkeesta riippuen siinä on vähäisissä määrin myös muita ravintoaineita. Koska salaatti sisältää pääosin vettä (95%), siinä on vain niukasti energiaa. Sadassa grammassa lehtisalaattia on energiaa vain 13kcal. 

Salaatin säilytys

Lehtisalaatin satokausi yltää kesäkuusta syyskuulle, mutta kasvihuoneissa lehtisalaattia kasvatetaan ympäri vuoden. Kausi- tai kasvihuoneessa kasvaneen salaatin tunnistaa pienestä ruukusta.

Lehtisalaatti ja keräsalaatti säilyvät parhaiten viileässä 2 – 5 asteen lämpötilassa kosteassa ja haihtumiselta suojattuna. Salaatti on herkkä etyleenille, joten se kannattaa pitää erillään runsaasti etyleeniä erittävistä vihanneksista ja hedelmistä, kuten omenoista, tomaateista ja avokadosta. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lehtisalaatti ja keräsalaatti ovat suomalaisten suosikkeja – tiedätkö, mikä erottaa ne toisistaan?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.