Ruoka

Hot dog on suosittu katuruokaherkku – tuunaa hodarit erilaisilla täytteillä

Tuunaa perinteinen hodari trendiherkuksi Kokosimme herkulliset hodarireseptit, jotka vievät perushodarin ihan uudelle tasolle. Valitse oma suosikkisi!

Hot dog on suosittu pikaruokaherkku, joka maistuu lapsille ja aikuisille. Perinteinen hodari täytetään nakilla ja maustetaan yksinkertaisimmillaan sinapilla ja ketsupilla. Nakkisämpylän voi täyttää kuitenkin monella tavalla. Kokosimme tähän herkullisia hodarireseptejä, jotka vievät perushodarin ihan uudelle tasolle. Valitse suosikkisi!

Lue lisää: Täydellinen burgeri – ota haltuun tärkeimmät hampurilaisen rakennusaineet

Kuumia saksalaisia koiria

Amerikkalainen nakkisämpylä eli hot dog syntyi Yhdysvalloissa eurooppalaisten siirtolaisten mukanaan tuoman eurooppalaisen makkararuokakulttuurin pohjalta. 

Hot dog -nimen alkuperästä on useita teorioita, mutta ilmaisesti Amerikassa liikkui 1800-luvulla paljon vitsejä, joissa yhdistettiin saksalaissiirtolaisten makkarat ja heidän koiransa. Näin joku keksi kutsua saksalaisia nakkisämpylöitä “kuumiksi koiriksi”, ja nimitys levisi pian koko yhteiskuntaan.

Nykyään hot dog on Yhdysvalloissa varsin suosittua pikaruokaa, joka liitetään saumattomasti amerikkalaiseen identiteettiin. Lähes jokaisella osavaltiolla on oma tunnusomainen hot doginsa ja säännöt hodarin tarjoiluun ja nauttimiseen eivät todellakaan ole leikin asia. 

Amerikkalainen hot dog on sittemmin levinnyt Yhdysvalloista koko maailmaan, joskin sitä valmistetaan eri maissa eri tavoin. Hodari on suosittua pikaruokaa niin Kanadassa, latinalaisessa Amerikassa, Euroopassa, Australiassa, Afrikassa sekä Aasian maista erityisesti Etelä-Koreassa. 

Hodari sopii joka tilanteeseen

Hot dogit sopivat vappuun, illanistujaisiin isolle tai pienelle porukalle, perheen pikaruoaksi perjantai-iltaan tai miksei vaikka arki-illan herkuksi. Hodarit valmistuvat tarvittaessa vaikka vartissa, mutta ne voi valmistaa myös pidemmän kaavan mukaan leipomalla hot dog -sämpylät itse. 

Paras hodarisämpylä on pehmeä ja ilmava. Nerokas esitaikina tekee sämpylöiden rakenteesta juuri oikeanlaiset. Itse leivotut sämpylät nostavat hot dogit uudelle tasolle.

hot dog sämpylät
Paras hodarisämpylä leivotaan alusta alkaen itse. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Hot dog -sämpylät

Lue myös Anna.fi: Hodarisämpylät

Kokosimme muhkeita ideoita hodareiden täytteeksi. Valitse suosikkisi tai yhdistele täytteitä ja kokoa hauska hodaribuffet, joista jokainen löytää suosikkinsa.

Hot dog nakilla tai vegenä

Tämä tuhti nakkihodari on nakkisämpylöiden perinteisimpiä reseptejä. Kun raaka-aineet ovat laadukkaita, ei täytteissä kannata turhia kikkailla. Tuhdit nakkihodarit täytetään täyslihanakeilla ja itse tehdyllä kurkkurelissillä.

Hodarivuoka on helppo tapa valmistaa hodarit isolle porukalle kerralla. Nakin kaveriksi sämpylän väliin sopii itse tehty pikaketsuppi, säilykepaprika sekä tujaus sinappia. Tarjoile hot dogit itse tehdyn kurkkusalaatin kanssa.

Kasvissyöjänkään ei tarvitse jäädä ilman kuumaa koiraa. Vegeilijän hodarit voi täyttää nyhtökauralla ja tomaattisalsalla tai itse tehdyllä vegemakkaralla, joka nostaa hodarit ihan uudelle tasolle. Aromikas palsternakka sopii erinomaisesti ranskalaisiin perinteisen perunan sijaan. 

Hot dog amerikkalaisittain 

Voisi kuvitella, että Ison Omenan New York hot dog olisi viimeisen päälle jotain suurta ja mahtavaa, mutta perinteiseen newyorkilaiseen hodariin tulee yleensä vain sämpylä, nakki, runsaasti sipulikastiketta, keltaista jenkkisinappia ja mehevä hapankaalitäyte. Maku on silti täysi kymppi. Maista ja ihastu!

Chicago hot dog täytetään frankfurternakilla, sipulilla, sinapilla ja maustekurkulla sekä ketsupilla ja sinapilla. Mausteeksi laitetaan ripaus yrttisuolaa.

Texas Tommy on lihansyöjän unelma. Paahdettu pekoni ja sulanut cheddarjuusto ovat täydellinen yhdistelmä hot dogin täytteeksi. Tuplana kiitos!

Chilidogin juju piilee tulisessa jauhelihakastikkeessa ja hurmaavasri sulaneessa juustokuorrutuksessa. Lisänä voi tarjota kurkkusalaattia, ketsuppia, sinappia ja majoneesia. 

Meksikolaisiin hot dogeihin mukavaa vivahdetta antavat rapsakka punakaali ja täyteläinen avokadomajo. Saat punakaalista sopivan ohutta suikaletta vihannesmandoliinilla tai juustohöylällä leikkaamalla.

Hot dog aasialaisittain 

Aasialaiset hot dogit ovat maukasta katuruokaa etnisellä vivahteella. Näiden hodareiden juju on porkkanasta ja retikasta valmistettu pikkelöity juuressalaatti sekä jalapenosalsa. Tujaus sriracha-chilikastiketta tuo annokseen sopivaa lisäpotkua. Perinteiset nakit kannattaa tässä ohjeessa jättää väliin. Laadukkaalla ja lihaisalla bratwurst-makkaralla nostat hodarit hetkessä luksusluokkaan. 

Vai sujauttaisitko sämpylän väliin nakin sijaan suussa sulavaa teriyakikastikkeella maustettua kassleria, pikkelöityä porkkanaa ja tuoreita yrttejä? Aasialaiset hodarit saavat makunystyrät onnesta sykkyrälle.

Japanilaiset hodarit ovat herkullista ja jännittävää fuusioruokaa, mainiota tarjottavaa illanistujaisissa tai saunan jälkeisenä huikopalana. Nämä nakkisämpylät täytetään espanjalaisella, mausteisella chorizo-makkaralla ja mehevällä kaalisalaatilla. Herkulliset hodarit saavat japanilaista vivahdetta wasabimajoneesista ja gomashiosta eli seesaminsiemensuolasta. Älä hämmenny vieraan kuuloisista täytteistä. Kaikki tarvittavat ainekset löytyvät lähikaupasta ja nämäkin hodarit valmistuvat ilman suurempia kikkailuja ja vaivannäköä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hot dog on suosittu katuruokaherkku – tuunaa hodarit erilaisilla täytteillä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.