Naurisruokia nautiskelijoille

Raikas ja rapsakka kesänauris nautitaan sellaisenaan tai raasteena. Tee perinnejuurikkaasta myös maukkaita naurisherkkuja, kuten kevyttä carpacciota, meheviä rieskoja ja samettista pyreetä.

Mehevät kevätnauriit valmistuvat alkukesästä ja ne nautitaan yleensä sellaisenaan raasteena tai lohkoina. Mehukas valkoinen kevätnauris ansaitsisi päästä uudenperunan ja parsan kanssa samaan kesäherkkumaineeseen.

Nauriissa on paljon hiilihydraatteja ja kohtalaisesti kuitua mutta vähemmän tärkkelystä kuin perunassa. Se on hyvä A- ja C-vitamiinin sekä kivennäisaineiden lähde. Paksu kuori säilyttää vitamiinit hyvin. Vähäenerginen nauris sopii myös laihduttajalle.

Maukas kevätnauris maistuu raakana salaateissa tai raasteena. Niistä syntyy myös alkuruoaksi sopiva nauriscarpaccio, kun kevätnauriit leikkaa paperinohuiksi viipaleiksi, upottaa sitruunaiseen marinadiin ja latoo kevyen ja raikkaan herkun tarjoiluvadille.

Kokkaa kaskinauriista

Voimakasmakuinen talvinauris on parhaimmillaan kypsänä uunissa tai grillissä haudutettuna, keitossa, vokissa, padoissa, kasvispihveissä, pyreenä tai soseena sekä leipätaikinan joukossa.

Muinaisina aikoina nauriita syötiin kasketussa pellossa haudutettuina. Sopii kokeilla nykyäänkin nuotion hiilloksella. Kaskinauris muhii muhevaksi herkuksi myös uunissa.

Juustoiset naurislohkot pyöritellään parmesaanissa ja seesaminsiemenissä ja paahdetaan uunissa herkuksi, jonka voi tarjota lisäkkeenä tai napostella sellaisenaan.

Nauriskeitto on pehmeän kermainen juureskeitto, jonka bataatti sakeuttaa. Jos pehmeään keittoon kaipaa potkua, voi sen pinnalle ripotella chili- tai wasabipähkinöitä.

Voinen naurispyree on samettinen juuressose, joka sopii korvaamaan perunasoseen karppaajan aterialla.

Naurisrieskat ovat syksyisiä ruokaleipiä, jotka saavat makua ja mehevyyttä naurissoseesta. Juurevat rieskat leipoo nopeasti vaikka iltateelle.

Lisää ruokaideoita juureksista:
Perinnejuurekset lanttu ja nauris
Porkkana värittää arkiaterian
Kokin mehevä punajuuri
Palsternakka piristää ruokia
Ruoka.fi: Punajuuri yllättää monikäyttöisyydellään

Kuvat: Pauliina Salonen

Avainsanat

Keskustelu

NAURISMÄMMI

Perinteinen vanhanajan aidosti imelletty naurismämmi valmistuu kätevästi sähkölieden uunissa imeltämällä ja kypsentämällä.

noin 2½ kg naurista, kuoren paksuudesta riippuen
3 litraa vettä, seuraa veden tarvetta koko valmistuksen ajan.
500 g mämmimaltaita
600 g mämmijauhoja
1 teelusikallista suolaa

Kypsennä nauriit vähässä vedessä ja soseuta keittoveteen. Huomaa että pienikin vesimäärä notkistaa nauriin yleisesti vellimäiseksi.
Kuumenna kattilassa 3 litraa vettä noin 72 asteiseksi.
Sekoita veteen maltaat ja jauhot vähitellen vispaamalla tasaiseksi.
Varmista että naurissose on jäähtynyt noin 72 asteiseksi. Sekoita kattilaan naurissose mämmiseokseen. Laita kansi kattilaan.
Laita naurismämmiseos 69-70 asteiseen uuniin, anna imeltyä noin 2½-3 tuntia.
Nosta naurismämmiseos liedelle. Lisää suola. Kuumenna naurismämmiseos ja sekoita samalla tehokkaasti niin että se alkaa poreilemaan.
Laita naurismämmi uunivuokiin. Paista aluksi noin 190 asteisessa uunissa. Kun naurismämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 125-135 asteeseen niin kupliminen rauhoittuu. Lisää paistamisen aikana vuokiin pinnalle 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä tai 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista.
Paista naurismämmiä noin 3 tuntia.

Anna naurismämmin seisoa peitettynä viileässä noin 3 päivää – mämmi on silloin parhaimmillaan.
Tarjoile naurismämmi maidon tai kerman ja sirotesokerin kera, tai vaniljakastikkeen kera tai appelsiinikuorihillon kera.

Kommentoi juttua: Naurisruokia nautiskelijoille

Vastaa käyttäjälle Naurismämmiä perinteiseen tapaan. Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X