lantut
Ideoita ruoanlaittoon

Lanttua lautaselle - katso monipuoliset ohjeet

Lanttu on vanha viljelykasvi, ja se on paitsi edullista ja ekologista lähiruokaa myös terveellistä syötävää. Tämä pohjolassa jo vuosisatojen ajan viljelty perinnejuures ansaitseekin paikkansa nykyihmisenkin lautasella.

Lanttu sisältää paljon C-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta, ja paksun kuoren ansiosta lantun vitamiinipitoisuus säilyy kevääseen asti.

lihakeitto

Lanttu kuuluu moniin perinneruokiin kuten lanttukukkoon ja lanttulaatikkoon. Siihen törmää usein myös erilaisissa keitoissa, ja lanttu sopiikin keittojuurekseksi esimerkiksi lihakeittoon ja muikkukeittoon.

Mainettaan monikäyttöisempi lanttu sopii erinomaisesti myös pataruokiin, kuten syksyiseen liha-juurespataan tai muhevaan possupataan.

lanttukuutiot

Kermaiset lanttukuutiot ja karamellisoidut lanttuviipaleet ovat ihania lisukkeita erilaisille liharuoille, kuten vaikka lammaspaistille tai poronkäristykselle.

Helpoin tapa lisätä lantun käyttöä omassa keittiössä on tarjota sitä aterialla raakaraasteena ja rouskutella lantun paloja sellaisenaan.

lanttuleipä

Lanttua voi lisätä myös perunasoseen joukkoon tai vaikka leipätaikinaan. Sitä kannattaa kokeilla myös raasteohukaisten juurespihvien raaka-aineena.

Lisää ruokaideoita juureksista: Perinnejuurekset lanttu ja nauris Naurisruokia nautiskelijoille Kokin mehevä punajuuri Lähiruokaa juureksista Ruoka.fi: Lanttukukko

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lanttua lautaselle - katso monipuoliset ohjeet

Lanttumämmi perinteisesti.

LANTTUMÄMMI

Perinteinen vanhanajan aidosti imelletty lanttumämmi valmistuu kätevästi sähkölieden uunissa imeltämällä ja kypsentämällä.

noin 3 kg lanttua
3 litraa vettä, seuraa veden tarvetta koko valmistuksen ajan.
500 g mämmimaltaita
600 g mämmijauhoja
1 teelusikallista suolaa

Kypsennä lantut pienessä suolattomassa vesimäärässä ja soseuta keittoveteen. Huomaa että pienikin vesimäärä notkistaa lanttusoseen helposti vellimäiseksi.
Kuumenna kattilassa noin 3 litraa vettä noin 70-74 asteiseksi.
Sekoita veteen maltaat ja jauhot vähitellen vispaamalla tasaiseksi.
Varmista että lanttusose on jäähtynyt noin 70-74 asteiseksi. Sekoita lanttusose mallas-jauho-seoskattilaan. Laita kansi kattilaan.
Laita naurismämmiseos 69-70 asteiseen uuniin, anna imeltyä noin 2½-3 tuntia. Lisää imeltämisen jälkeen tarvittaessa kuumaa vettä.
Nosta lanttumämmiseos liedelle. Lisää suola. Kuumenna lanttumämmiseos ja sekoita samalla tehokkaasti niin että se alkaa poreilemaan. Varo pohjaan palamista. Siirrä kattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
Laita lanttumämmi uunivuokiin. Paista aluksi noin 190 asteisessa uunissa. Kun lanttumämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 125-135 asteeseen niin kupliminen rauhoittuu. Lisää paistamisen aikana vuokiin pinnalle 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä tai 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista.
Paista perinteistä vanhanajan lanttumämmiä noin 3 tuntia.

Anna naurismämmin seisoa peitettynä viileässä noin 3 päivää – mämmi on silloin parhaimmillaan.
Tarjoile perinteinen vanhanajan lanttumämmi maidon tai kerman ja sirotesokerin kera, tai vaniljakastikkeen kera tai appelsiinikuorihillon kera.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.