Ruoka

Oikaise valmispyöryköillä – kokkaa helpot arkiruoat kaupan valmiista liha- ja kasvispullista

Kaupan valmispyörykät ovat oiva kiireisen kotikokin apu. Nappaa kokeiluun viisi reseptiä, joiden avulla kokkaat valmiista liha- ja kasvispullista nopeaa arkiruokaa mausta tinkimättä.

Kun laiskottaa, väsyttää ja kiire painaa päälle, ota avuksi valmispyörykät. Ne pelastavat nälkäkiukulta. Valmiit kaupan lihapullat ja kasvispyörykät sopivat sellaisenaan monenlaisiin ruokiin kastikkeista keittoihin ja paistoksista munakkaisiin.

Lue myös: 10 x nopea ruoka – kaikki alle 30 minuutissa

Näissä viidessä arkiruoassa hyödynnetään kaupan valmispyöryköitä. Voit valita lihapullia tai kasvispyöryköitä sen mukaan, kokkaatko mieluummin liha- vai kasvisruokaa. Kikherneistä valmistetut falafelit sopivat osaan ruoista, mutta höttöisemmän koostumuksensa vuoksi ne saattavat hajota muhiessaan pitkään keitoissa, padoissa ja kastikkeissa. Parhaimmillaan falafelit ovat pannulla paistettuina tai uunissa paahdettuina.

Valmispyöryköitä, kuten muitakin valmisruokia valitessa pakkausmerkinnöistä kannattaa kurkata suolan ja kovan eli tyydyttyneen rasvan määrä. Mitä vähemmän molempia, sitä parempi. Sydänmerkki kertoo nopealla vilkaisulla tuotteen olevan rasvan laadun ja suolan määrän kannalta hyvä valinta. 

Lue myös: 5 x terveellinen eines – ravitsemusterapeutti valitsi parhaat valmisruoat

Valinnan varaa kaupan lihapullissa ja kasvispyöryköissä todella riittää: on miedosti maustettuja, tulisia ja astetta eksoottisempia, kuten makumaailmassaan Marokon tai Meksikon suuntaa nojaavia valmispyöryköitä. Eri tavoin maustettujen liha- ja kasvispullien avulla ruokaan saa helposti vaihtelua ja uutta jujua.

Jos kokkailu pidemmän kaavan mukaan innostaa, pyörykät voi tehdä alusta alkaen itse. Parhaat lihapullaohjeet löydät täältä ja maukkaat falafelit puolestaan pyöräytät tällä ohjeella.

1. Meksikolainen lihapullamunakas texmexin ystäville

Mausteinen lihapullamunakas maistuu meksikolaisen ruoan ystävälle, kuuluuhan omeletin makupalettiiin cajunmaustetta, paprikaa ja tuoreita yrttejä. Lisämakua meksikolaiseen lihapullamunakkaaseen tuo texmex-juustoraaste. Sen voit korvata cheddarilla ja lisätä munakasmassaan mausteita hieman ronskimmin. 

Lisää kaupan lihapullat puoliksi hyytyneen munakkaan päälle ja gratinoi ruoka makoisaksi uunin grillivastuksen alla. Jos paistinpannusi ei kestä uunin lämpöä, peitä pannu kannella ja anna munakkaan hautua kypsäksi miedolla lämmöllä.

meksikolainen lihapullamunakas
. Kaupan lihapullat ja valmiiksi maustettu juustoraaste takaavat oikotien onneen. Kuva: Anton Reenpää

2. Lihapulla-tortellinikeitto – kiireisen pelastus

Pastaa ja pyöryköitä sisältävä ruokaisa soppa tekee kauppansa koko perheelle. Lihapulla-tortellinikeitto valmistuu nopeasti mutkia oikomalla. Avun kiireisen kokin arkiruokarumbaan tuovat paitsi valmiit kaupan lihapullat, myös juustotäytteiset tortellinit ja maustettu ruokakerma. Kun pinnalle silppuaa tuoreita yrttejä, ei kukaan huomaa, että mutkia on vedelty hieman suoremmiksi.

lihapulla-tortelliinikeitto
Vartissa valmis on kiireisen kokin pelastus. Kuva: Jorma Marstio

3. Vegepyörykät kookoskastikkeessa – intialaisen ruoan rakastajan valinta

Intialainen ruoka on makujen ilotulitusta ja sieltä tämä herkullinen vegeruoka lainaakin makunsa. Kookoskastikkeen seassa on valkosipulia, inkivääriä, chiliä, kurkumaa, currya ja linssejä, mutta pitkänpuoleista raaka-ainelistaa ei kannata säikähtää. Kaikki tarvittava löytyy lähimarketista ellei jo valmiiksi keittiön kaapistasi. Aikaa ruoan tekemiseen vierähtää vain puolisen tuntia. Kastike saa muhia liedellä tovin, jotta linssit kypsyvät ja mausteiden maut avautuvat, mutta valmispyörykät kannattaa lisätä joukkoon vasta hetki ennen tarjoilua.

Kookoskastikkeen kaava kannattaa ottaa haltuun, sillä valmispyöryköiden lisäksi sen voi rikastaa myös kikherneillä tai broilerilla. Pyöryköiden ja kookoskastikkeen kaverina maistuvat riisi sekä paksu jogurtti tai raitakastike.

Kurkkaa ohje: Kofta-härkispyörykät kookoskastikkeessa  

4. Vegepyörykät tomaattikastikkeessa – koko perheen varma suosikki

Spagetti, lihapullat ja tomaattikastike on kolmikko, joka tekee lapsiperheissä takuulla kauppansa. Tässä ohjeessa pyörykät tehdään itse ja raaka-aineena käytetään härkistä, mutta pikaversiossa voit oikasta myös kaupan valmiilla pyöryköillä. Valitse ruokaan vegepyöryköitä tai valmislihapullia ja lisää ne kastikkeen joukkoon vasta lopuksi.

härkispyörykät tomaattikastikkeessa
tai oikaise kaupan valmiilla. Tomaattikastikkeen ja pastan kera ne maistuvat vauvasta vaariin. Kuva: Pia Inberg

5. Makkarapelti muuntautuu uunipyttipannuksi valmispyöryköistä

Älä anna nimen johtaa harhaan, makkarapelti on kuin uunissa paahdettava pyttipannu, ja siksi siihen voi piilottaa melkein mitä tahansa. Makkaroiden sijaan voi käyttää mausteisia valmispyöryköitä ja perunoiden kaveriksi pilkkoa punajuuria, porkkanoita, palsternakkaa sekä ruusu- ja kukkakaalia. Mausta rehut pizzamausteella ja paprikalla ja tuikkaa uuniin paahtumaan. Lisää loppuvaiheessa falafeleja, mausteisia kasvispyöryköitä tai kaupan lihapullia, raasta päälle parmesaanijuustoa ja tarjoa lisukkeena maustettua majoneesikastiketta.

Kokeile myös pyttipannun kermalla pyöristettyä versiota, ruotsalaisrunoilija Carl Michael Bellmanin mukaan nimettyä Bellmannin vegepannua. 

makkarapelti
on kuin uunissa valmistettava pyttipannu. Valitse siihen suosikkijuureksiasi ja korvaa mausteiset makkarat vaihteeksi valmispyöryköillä. Kuva: Niclas Mäkelä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oikaise valmispyöryköillä – kokkaa helpot arkiruoat kaupan valmiista liha- ja kasvispullista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.