Omena mehuksi

Jos omenoita tulee vaivaksi asti, tee niistä mehua. Poimi tästä Kotilieden vinkit mehustajalle.

Omenoista voi valmistaa monenmoisia herkkuja aina hilloista leivonnaisiin. Koska kaikkia hyvän satovuoden aineksia on hankala säilöä sellaisenaan, kannattaa isoista määristä valmistaa mehua.

Omenasta kannattaa puristaa mehut silloin, kun se on kova ja vielä vähän raaka. Pehmeistä omenoista ei synny paljon mehua. Yhteen mehulitran tarvitaan noin 1,5-2 kiloa omenoita.

Lue myös: Syksy maistuu omenalta

Säilö omenamehu puhtaisiin pulloihin

Jos mehun säilöö omiin pulloihin, ne on pestävä huolellisesti ennen käyttöä.

Puhtaus on tärkeää, jotta mikrobien ja bakteerien toiminta ja elintarvikkeen pilaantuminen kuten homehtuminen ja käyminen pystytään ehkäisemään. Puhdista pullot  ja korkit ja pane ne säilöntää edeltävänä päivänä viileään veteen likoamaan, jotta astioiden pinnassa olevat itiöt heräävät ja ne on helppo tuhota kuumentamalla astiat. Pese säilöntäastiat ja työvälineet.

Ennen pullottamista kääri astiat sanomalehtipaperiin, mutta jätä suuaukot vapaiksi, jotta astiat kuumenevat myös sisältä. Sanomalehti estää astioiden rikkoutumisen ja helpottaa kuumien astioiden käsittelyä. Kuumenna astioita suuaukot uunin perälle päin 100-asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia. Käytä korkkeja ja kansia kiehuvassa vedessä.

Pullot kannattaa kietoa sanomalehteen ennen kuumentamista, jolloin
niitä on helpompi käsitellä. Kuva: Jarmo Wright

Helppo tapa valmistella pullot ja korkit säilöntäkuntoon on pestä ne kuumalla ohjelmalla astianpesukoneessa, jolloin ne ovat kuumia ja heti käyttövalmiita.

Katso myös:  Itse tehty tuoremehu: Poimi vinkit mehustukseen ja purista terveysmehua myös vihanneksista

Näin omenamehu säilyy

Tuorepuristettu mehu säilyy jääkapissa vain muutaman päivän, joten pidempään säilytykseen suositellaan pastöroimista eli lämpökäsittelyä. Pastöroitu mehu säilyy parhaiten avaamattomana alle +6-asteessa vuodenkin verran.

Mehun voi myös säilöä muovipulloihin ja pakastaa. Avattuna pastöroitu tai pakastettu mehu säilyy jääkaapissa nelisen päivää.

Näin onnistut

  • Käytä aina moitteettomia raaka-aineita.
  • Estä pilaantumista pullottamalla mehut aina puhtaisiin tölkkeihin ja pulloihin.
  • Kuumennetut mehut tölkitetään tai pullotetaan aina kuumina lämmitettyihin astioihin.
  • Lämmitä tölkit ja pullot uunissa 100–125 asteessa tai vesikattilassa kiehauttamalla. Muista lämmittää myös korkit ja kannet.
  • Sulje kannet ja korkit huolellisesti.
  •  Pidä mehut kylmässä ja pimeässä.

 

 

Lue myös:
Omatekoinen omenahillo säilöö sadon
Omenapiirakka kahdeksalla eri tavalla
Herkutellaan omenoiden aikaan
Omenasta meheviä ruokia
Oivat omenaherkut

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Omena mehuksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X