Ruoka

Omenamehu on parasta itse tehden – säilö mehu puhtaisiin pulloihin

Jos omenoita tulee vaivaksi asti, tee niistä mehua. Poimi tästä Kotilieden vinkit mehustajalle.

Omenamehu  on ihaninta itse tehtynä. Koska kaikkia hyvän satovuoden omenia on hankala säilöä sellaisenaan, kannattaa isoista määristä valmistaa mehua.

Omenasta kannattaa puristaa mehut silloin, kun se on kova ja vielä vähän raaka. Pehmeistä omenoista ei synny paljon mehua. Yhteen mehulitran tarvitaan 1,5-2 kiloa omenoita.

Lue myös: Syksy maistuu omenalta

Säilö omenamehu puhtaisiin pulloihin

Jos mehun säilöö omiin pulloihin, ne on pestävä huolellisesti ennen käyttöä.

Puhtaus on tärkeää, jotta mikrobien ja bakteerien toiminta ja elintarvikkeen pilaantuminen kuten homehtuminen ja käyminen pystytään ehkäisemään. Puhdista pullot  ja korkit ja pane ne säilöntää edeltävänä päivänä viileään veteen likoamaan, jotta astioiden pinnassa olevat itiöt heräävät ja ne on helppo tuhota kuumentamalla astiat. Pese säilöntäastiat ja työvälineet.

Ennen pullottamista kääri astiat sanomalehtipaperiin, mutta jätä suuaukot vapaiksi, jotta astiat kuumenevat myös sisältä. Sanomalehti estää astioiden rikkoutumisen ja helpottaa kuumien astioiden käsittelyä. Kuumenna astioita suuaukot uunin perälle päin 100-asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia. Käytä korkkeja ja kansia kiehuvassa vedessä.

Pullot kannattaa kietoa sanomalehteen ennen kuumentamista, jolloin
niitä on helpompi käsitellä. Kuva: Jarmo Wright

Helppo tapa valmistella pullot ja korkit säilöntäkuntoon on pestä ne kuumalla ohjelmalla astianpesukoneessa, jolloin ne ovat kuumia ja heti käyttövalmiita.

Katso myös:  Itse tehty tuoremehu: Poimi vinkit mehustukseen ja purista terveysmehua myös vihanneksista

Näin omenamehu säilyy

Tuorepuristettu mehu säilyy jääkapissa vain muutaman päivän, joten pidempään säilytykseen suositellaan pastöroimista eli lämpökäsittelyä. Pastöroitu mehu säilyy parhaiten avaamattomana alle +6-asteessa vuodenkin verran.

Mehun voi myös säilöä muovipulloihin ja pakastaa. Avattuna pastöroitu tai pakastettu mehu säilyy jääkaapissa nelisen päivää.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Omenamehu on parasta itse tehden – säilö mehu puhtaisiin pulloihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.