Ruoka

Parhaat kalkkunareseptit – valitse suosikkisi täytetystä kalkkunasta helppoon rullaan

Joulukalkkuna on monessa maassa juhlapöydän itseoikeutettu kunkku. Pikkuhiljaa kalkkuna on löytänyt tiensä suomalaiseenkin joulupöytään. Katso parhaat kalkkunareseptit!

Kalkkunareseptit etsinnässä? Kokosimme yhteen Kotilieden parhaat kalkkunaohjeet etsit sitten mehevän täytetyn kalkkunan ohjetta, vikkelästi valmistuvaa kalkkunarullaa tai rintafileetä.

Helpot ja vikkelät kalkkunareseptit toimivat, kun aika on kortilla

Kiireisen valinta joulukalkkunaksi on meheväksi täytetty kalkkunan rintafilee tai pakastealtaasta löytyvä  paistomittarilla varustettu kalkkunarulla, joka vaatii vain sulatuksen ja paiston.

Kalkkunan rinnasta saat herkullisen paistin, kun hierot sen pintaan  voista, appelsiininkuoresta ja inkivääristä tehdyn maustetahnan. Paisti kypsyy uunissa lähes itsekseen sillä aikaa kun teet muita jouluruokia.

Pekoniin kääritty kalkkunafilee muhii uunivuoassa miedossa uuninlämmössä sipuleiden ja valkosipulien kanssa jouluaterian keskipisteeksi.

Sahramikalkkuna tehdään kalkkunan sisäfileestä.  Se on  mainio kinkun korvaaja pienessä perheessä tai sinkkutaloudessa.

Kalkkunasalaatti sopii joulupöytään

Aina toimiva caesarsalaatti sopii juhlapöytään ja valmistuu näppärästi vaikkapa kalkkunafileen tähteistä tai kalkkunaleikkeistä.

Hedelmäinen kalkkunasalaatti saa makua ja väriä tuoreista viikunoista, taateleista, rypäleistä ja granaattiomenan siemenistä. Salaatin voi tehdä myös vaikkapa tapaninpäiväksi tähteeksi jääneestä joulukalkkunasta.

Lue myös Anna.fi: Kalkkunatonnato

Täytetty kokonainen kalkkuna on joulupöydän katseenvangitsija

Herkkusuun valinta joulukalkkunaksi on täytetty kokonainen kalkkuna. Täytteellä on oikeastaan kaksi tehtävää. Pitää lintu mehevänä pitkän paiston aikana ja tuoda siihen ihana, jouluinen maku.

Kokonaisia kalkkunoita on saatavana sekä tuoreina että pakasteina. Jos käytät pakastekalkkunaa, sulata se hitaasti jääkaapissa. Noin 5-6 kilon kalkkunan sulatus kestää kolmisen vuorokautta.

Kookas kalkkuna on hankala maustaa ja suolata niin, että maku imeytyy lihaan kunnolla. Tästä syystä kalkkuna kannatta suolata noin vuorokautta ennen kypsentämistä. Hiero suola kalkkunan nahkaan, voit samalla hieroa muitakin mausteita linnnun pinnalle. Säilytä kalkkuna jääkaapissa ja ota se huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista.

Jos haluat kalkkunasta täpäkän paketin, sido puuvillalangalla kalkkunan koivet ja siivet siten, että ne ovat tiiviisti kalkkunaa vasten paiston ajan. Kalkkunan voi aivan hyvin jättää myös sitomatta. Kun jalat saavat olla vapaasti uunin pellillä tai uunivuoassa,  linnun reidet kypsyvät nopeammin eikä lähes rasvaton rintafilee pääse kuivumaan. Kokonainen kalkkuna pysyy mehevänä myös täytteen  ja ahkeran paiston aikana tehtävän valelun ansiosta. Perinteisin valeluneste on sula voi.

Kokonainen kalkkuna kannattaa paistaa 150-asteisen uunin alatasolla. Nyrkkisääntö kokonaisen kalkkunan paistoaikaan noin 45 minuutia kiloa kohden. Voit kokeilla linnun kypsyyttä tikulla koiven paksuimmasta kohdasta.  Jos pistokohdasta tuleva neste on kirkasta, kalkkuna on kypsää. Lihamittari on myös hyvä apuväline kalkkunan kypsyyttä arvioitaessa. Kun mittari näyttää 70 astetta kalkkunan sisälämpötilaksi, voi linnun ottaa uunista ulos.

Joulunajan sesonkiherkulla, myskikurpitsalla, omenoilla ja luumuilla  täytetty kalkkuna on mehukas.

Ranskalaiseen tapaan kypsennetyn kalkkunan sisällä on  kastanjasoseesta, jauhelihasta, herkkusienistä ja mausteyrteistä sekoitettu täyte, joka säilyttää kypsyvän kalkkunan mehevänä ja maukkaana.

Salviakalkkuna on  2000-luvun alun Kotilieden  ohje, joka kuuluu joukkoon rakastettuimmat kalkkunareseptit.  Kalkkuna saa tässä ohjeessa ihanan aromin salvialla maustetusta täytteestä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parhaat kalkkunareseptit – valitse suosikkisi täytetystä kalkkunasta helppoon rullaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.