Ruoka

Parhaat pikkujoulut – katso kattausvinkit ja helpot tarjottavat illanistujaisiin

Pikkujoulut käynnistävät loppuvuoden juhlasesongin. Herkulliset pikkujoulutarjottavat valmistellaan hyvissä ajoin, ja vieraiden saapuessa illanistujaiset voivat alkaa.

Pikkujoulut ovat odotettu juhla. Ikimuistoisten ruokien lisäksi pikkujoulutunnelmaan siivittävät kaunis kattaus ja juhlavat koristeet. Näyttävän juhlakattauksen loihdit näillä vinkeillä: 

Lue myös: Pikkujoulujen maukas menu

Pikkujoulut tervetuliaisjuoma: Mausteinen kuusenkerkkäcocktail

Mausteinen kuusenkerkkäcocktail toivottaa vieraat tervetulleiksi. Jägermeister Spice -likööristä ja kuusenkerkkäjuomasta sekoitettu tervetuliaisjuoma sopii juhlistamaan myös itsenäisyyspäivää. 

kuusenkerkkäcocktail
Kuusenkerkkäcocktail sopii juhlistamaan myös itsenäisyyspäivää.

Ohje: Mausteinen kuusenkerkkäcocktail

Pikkujoulut alkupalaksi: Mäti-kampasimpukkablinit ja savulohi devil eggs

Hienostuneet pikkublinit tekevät juhlan ja sopivat hyvin alkupalaksi. Ne viimeistellään paistetuilla kampasimpukoilla, smetanalla ja mädillä. 

Devil eggs ovat helppo ja herkullinen pikkusuolainen tarjottava tai hauska alkupala myös pikkujouluissa. Kananmunanpuolikkaiden täytteenä on pehmeää savulohitahnaa, koristeena kylmäsavulohiruusukkeita ja kapriksia.

mäti-kampasimpukkablinit
Juhlava alkupala syntyy pikkublineistä ja paistetuista kampasimpukoista.

Ohjeet:

Mäti-kampasimpukkablinit

Savulohi devil eggs – paholaisen munat savulohitäytteellä

Kääri herkut rullalle

Filotaikinasta valmistettujen rapeiden talvikääryleiden sisältä paljastuu makeansuolainen täyte. Taateleiden, päärynän, sinihomejuuston ja saksanpähkinöiden muodostama makuliitto on kerrassaan vastustamaton.

Gratinoidut kinkku-salaattisikurit vievät kielen. Ilmakuivattuun kinkkuun käärityt salaattisikurit kätkevät sisäänsä parmesaanijuustoa ja pekaanipähkinöitä. 

savulohi devil eggs ja filotaikinarullat
Alkupalaksi tai pikkusuolaisiksi suupaloiksi sopivat savulohella täytetyt munanpuolikkaat ja filotaikinasta käärityt makean suolaiset rullat.

Ohjeet:

Sinihomejuustolla täyetyt filotaikinarullat

Gratinoidut kinkku-salaattisikurit

Friteeratut nyhtökaurapyörykät ja paistettu camembert

Friteeratut nyhtöpullat tehdään nyhtökaurasta, joten ne ilahduttavat myös kasvissyöjiä. Rapeapintaiset pyörykät sopivat tarjottaviksi niin lämpiminä kuin kylminäkin paistetun, rosmariinilla maustetun camembert-juuston kera. 

nyhtpullat ja paistettu camembert
Nyhtökaurasta tehdyt friteeratut pyörykät tarjotaan paistetun camembert-juuston kera.

Ohjeet:

Friteeratut nyhtöpullat

Paistettu camembert

Sienipatee

Upota syksyn huikea sienisaalis pehmeään sienipateeseen tai käytä siihen herkkusieniä. Kirveli antaa sienipateelle hienostuneen maun. Sen kanssa nautitaan rapeaa näkkileipää tai siemennäkkäriä. 

sienipatee
Sienipateeseen sopivat metsäsienet tai herkkusienet

Ohje: Sienipatee

Lämmin salaatti sesongin kasviksista

Juuressalaatti on astetta ruokaisampi tarjottava, joka valmistetaan paahdetuista sesongin kasviksista: porkkanasta, palsternakasta, punajuurista ja ruusukaalista. Pienet ja pirtsakat granaattiomenan siemenet hohtavat salaatin seassa arvokkaina kuin smaragdit.  

juuressalaatti ja Gratinoidut kinkku-salaattisikurit
Ruokaisa salaatti syntyy uunipaahdetuista sesongin kasviksista. Kinkkuun käärityt salaattisikurit vievät kielen.

Ohje: Juuressalaatti

Pikkujoulut: Makeaksi päätökseksi britakakku juhlapuvussa

Britakakun viehätys piilee pehmeän kermatäytteen ja rapean marengin yhdistelmässä. Ikisuosikki taipuu joulusesonkiin sopivaksi kruunaamalla se päärynöillä ja murustetuilla piparkakuilla. Tomusokerihuntu ja syötävät kukat viimeistelevät leivonnaisen juhlakuosiin.

päärynä-piparkakku brita
Juhlan jälkiruokakruunuksi sopii päärynöillä ja piparkakuilla maustettu Brita-torttu.

Ohje: Brita-kakku päärynä-mascarponetäytteellä

Pikkujoulut – suolaista ja makeaa naposteltavaa

Juustotarjotin on helppo ja tyylikäs tarjottava. Varaa tarjottimelle 3 – 5 erilaista juustoa, kuten kypsytettyjä juustoja sekä tuore- ja homejuustoja. Täydennä tarjotin pienillä suolakekseillä ja pipareilla sekä viikunoilla ja päärynäviipaleilla. Muista nostaa juustot temperoitumaan hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Voit myös kuivata joulun juustotarjottimen koristeeksi ohuita appelsiiniviipaleita. Levitä viipaleet uunipellille ja kuivata uunissa 70 lämpöasteessa 5 tuntia. Jätä vielä appelsiiniviipaleet yöksi uuniin jälkikuivumaan, uunin luukku hieman raollaan.

juustotarjotin
Hyvä juustotarjotin syntyy 3–5 laadukkaasta juustosta. Muista nostaa juustot huoneenlämpöön vähintään tunti ennen tarjoilua.

Joulun herkkupöytään kuuluvat erilaiset makeiset. Itse valmistetuilla valkosuklaa-pistaasitryffeleillä keräät kehut ja tyylipisteet. Tuoreet lakut ja vihreät kuulat täydentävät makean herkkupöydän. 

valkosuklaa-pistaasitryffelit
Joulun herkkupöytään kuuluvat itsevalmistetut valkosuklaa-pistaasitryffelit, vihreät kuulat ja tuoreet lakut.

Ohje: Valkosuklaa-pistaasitryffelit

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parhaat pikkujoulut – katso kattausvinkit ja helpot tarjottavat illanistujaisiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.