Ruoka

Spagettikurpitsa on uusi suosikki, joka kannattaa ottaa kokeiluun – kesytä kurpitsojen kovanaama kätevällä mikrokikalla

Spagettikurpitsa on talvikurpitsojen kovanaama, jonka käsittely vaatii omat niksinsä. Kesytä kovakuorinen veijari ja hyödynnä sen spagettia muistuttava sisus syksyn hauskimmissa herkuissa.

Spagettikurpitsa herättää taatusti ihastusta ruokapöydässä. Sen nauhamainen sisus sopii niin keventäjän kuin herkkusuunkin lautaselle. 

Lue myös: Kauden paras kurpitsakeitto ja 3 vinkkiä kurpitsan käsittelyyn

Mikä ihmeen spagettikurpitsa?

Kokonainen spagettikurpitsa muistuttaa ulkomuodoltaan värinsä ja muotonsa puolesta isoa hunajamelonia. Vaatimaton ulkokuori kätkee sisäänsä hauskan yllätyksen.

Spagettikurpitsan nimi juontuu sen rihmaisesta rakenteesta. Pehmeäksi kypsennetyn spagettikurpitsan hedelmäliha irtoaa kuorestaan haarukalla riivittynä nauhamaisesti kuin rakettispagetti.

Spagettikurpitsa kuuluu talvikurpitsoihin, joiden täytyy kehittyä rauhassa kovakuorisiksi ennen kuin niitä kannattaa korjata ruoaksi.

Kotimaisen spagettikurpitsan sesonki on syys-lokakuussa. Ulkomailta sitä tuodaan Suomeen pääasiassa lokakuusta tammikuulle. 

Spagettikurpitsa, kuten muutkin kurpitsat ovat maukkaita, terveellisiä ja monikäyttöisiä ja ne keventävät mukavasti ruokavaliota. Kurpitsat sisältävät vain vähän energiaa, rasvaa ja hiilihydraatteja, mutta runsaasti terveellisiä kuituja sekä A-, B-, C- ja K-vitamiineja tai niiden esiasteita sekä erityisesti kaliumia, jota tarvitaan monien elintoimintojen ylläpitoon, kuten verenpaineen säätelyyn.

spagettikurpitsa
Vaalea ja vaatimattoman näköinen spagettikurpitsa kätkee sisäänsä hauskan nauhamaisen sisuksen Kuva: Seppo Saarentola

Spagettikurpitsan käsittely – kaksi tapaa kesyttää kovanaama

Miten spagettikurpitsa käsitellään? Miten se kypsennetään? Ja ennen kaikkea miten ihmeessä se halkaistaan?

Spagettikurpitsa on harvinaisen kovapäinen kaveri, joka nauraa makeasti terävimmällekin veitselle. 

Taika on laittaa kurpitsa mikroon viideksi minuutiksi. Se pehmentää kovapäisimmänkin kaverin. Ennen mikrotusta voit viiltää kuoreen vielä pitkittäissuuntaisia viiltoja. Niitä myöten kurpitsa on helppo leikata aavistuksen pehmettyään.

Anna mikrossa pehmenneen kurpitsan jäähtyä hetki ja ota sitten käteesi terävä ja tukeva veitsi. Leikkaa kurpitsa halki leikkaamiesi viiltojen kohdalta. Tadaa, kurpitsa aukeaa nyt ilman ylimääräistä voimankäyttöä.

Muista poistaa siemenet ennen käyttöä.

Satokausikalenteri neuvoo toisen kypsennyskikan: puolita kurpitsa ja keitä suolavedessä noin 30 minuuttia.

halkaistu spagettikurpitsa
Spagettikurpitsan nauhamainen rakenne pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun kurpitsanpuolikkaat paahtaa uunissa kokonaisina. Kuva: iStockphoto

Mitä spagettikurpitsasta voi tehdä? 

Spagettikurpitsan voi kypsentää keittämällä tai mikrossa, mutta kuten muutkin talvikurpitsat, myös spagettikurpitsa on parhaimmillaan uunissa paahdettuna. Spagettikurpitsaa ei kuitenkaan kannata paloitella, vaan kypsentää se kuorineen päivineen sellaisenaan kahteen osaan halkaistuna. Näin kurpitsan hauskan nauhamainen rakenne pääsee parhaiten oikeuksiinsa.

Poista siemenet ja kypsennä kurpitsanpuolikkaita 200-asteisessa uunissa leivinpaperilla vuoratulla uuninpellillä kurpitsojen koosta riippuen 30-45 minuuttia tai kunnes kurpitsaliha on pehmennyt. 

Ota sitten käteesi haarukka ja riivi pehmeää kurpitsalihaa reunoilta keskustaa kohti. Saat aikaiseksi rakettispagetin kaltaista herkkua, joka on mitä mainioin vaihtoehto spagetille. 

Spagettikurpitsan maku on mieto ja energiaakin siinä on varsin maltillisesti. Siitä huolimatta spagettikurpitsa ei todellakaan ole mikään tylsä pastan korvike, vaan aidosti maukas herkku. 

spagettikurpitsapasta
Pastaa ilman ähkyä? Kyllä onnistuu! Nauhamainen spagettikurpitsa on kevyt vaihtoehto spagetille. Kuva: iStockphoto

Erityisen ihanaa spagettikurpitsa on tomaattisen kastikkeen kera. Kokeile perinteistä bolognesekastiketta tai kasvisruokavalioon sopivaa linssikastiketta. Kermaisten kastikkeiden ystävä nauttii spagettikurpitsan klassisen carbonaran kera.

Ohjeet:

Vähintään yhtä ihanaa kurpitsa on täytettynä. Koverra pehmenneestä kurpitsanpuolikkaasta sisustaa, sekoita se mausteisen jauhelihan, nyhtökauran tai soijarouheen kera sekaisin ja kauho täyte takaisin koverrettuun kurpitsan puolikkaaseen. Kuorruta pinta juustoraasteella ja paahda uunissa vielä vartin verran, kunnes juusto on sulanut. 

Lue myös Anna.fi: Helpoin tapa valmistaa kurpitsaa: uunissa paahdettu kurpitsa saa ihanan pähkinäisen aromin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Spagettikurpitsa on uusi suosikki, joka kannattaa ottaa kokeiluun – kesytä kurpitsojen kovanaama kätevällä mikrokikalla

ap

Kiitos vaan tosi ihanasta ohjeesta. Tästä se viikonloppu lähtee kivasti käyntiin kun siivoaa 3,5 minuutin kohdalla räjähtäneen kurpitsan jäljet mikrosta, pöydältä, liedeltä, veitsitukista, keittiökaapeista ja kaikesta muusta tulilinjalle sattuneesta. Kyllä kannatti eilen siivita perinpohjaisesti mikro ja pöytä ja, no arvaatte varmaan. Taidan avata punkun ja tilata pizzan.

kurpizza

800 wattia 6 minuuttia, philipsin uusi mikro. Kurpitsa ei moksiskaan. Kuuma ja hiukan pehmyt. Odotin että räjähtäisi, jotta saisin pitsan ja punaviiniä. En saanut mitään

kurpizza

800 wattia 6 minuuttia, philipsin uusi mikro. Kurpitsa ei moksiskaan. Kuuma ja hiukan pehmyt. Odotin että räjähtäisi, jotta saisin pitsan ja punaviiniä. En saanut.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.