Suklaapossu

Kesän ihanimmat marjaleivonnaiset

Mansikat, mustikat, vadelmat, punaherukat ja muut marjat ovat kesän parasta antia ja niistä on ihana leipoa erilaisia herkkuja. Tästä postauksesta löydät vinkkejä erilaisista marjaleivonnaisista.

Kesä on jo niin pitkällä, että mansikkakausikin jo menossa ja paikkapaikoin mustikat alkavat saavuttaa poimimiskypsyytensä. Myös punaherukat näyttävät ainakin omassa pihassani jo kypsiltä ja hetken päästä vadelmat seuraavat perässä.

Poimin kesän kunniaksi muutamia kesän marjoja sisältäviä ohjeita tähän yhteen ja samaan postaukseen. Näiden lisäksi blogista löytyy muitakin marjaohjeita, joten jos näistä et löydä kaipaamaasi, kurkkaa myös muut ohjeet.

Ohjeet eivät ole missään paremmuus- tai muussakaan järjestyksessä, joten kannattaa lukea koko postaus loppuun asti. No niin, aloitetaanpas.

Helppo pehmeä ja mehevä mustikkapiirakka (munaton ja maidoton) ihastutti itseni ja monet muut piirakkaa maistaneet ihanalla pehmeydellään ja kuohkeudellaan. Piirakka valmistuu näppärästi ilman vatkaimia, vain sekoittamalla aineet yhteen. Eli tekeminen on helppoa ja myös nopeaa.

© Irina Lisinen

Mustikka-jogurttipiirakka ihastutti meidän perheen ja lähisuvun viime keväänä. Jogurttia löytyy niin pohjasta kuin täytteestäkin. Maku on herkullinen.

© Irina Lisinen

Helppo mustikka-murupiirakka on ollut lukijoiden keskuudessa todella tykätty ohje. Se on nimensä mukaisesti helppo, mutta siitä huolimatta erittäin maistuva piirakka. Piirakka poikkeaa monista muista sillä, että se sisältää myös kaurahiutaleita, jotka antavat piirakalle oman herkullisen makunsa.

© Irina Lisinen

Mustikkapiirakka -kakun ”pohjalevyt” ovat sitruunalla miedosti maustettua mustikkapiirakkaa. Välistä löytyy ohut kerros vaniljaista täytettä. Tämä on kivasti erilainen kakku, joka saa makunsa enimmäkseen piirakkapohjista, eikä täytteestä, kuten yleensä.

Mustikkapiirakka-kakku

Helpot ja pehmeät mustikkamuffinssit ovat her-kul-li-si-a! Itseäni lainatakseni: ”Näistä tuli niin täydellisiä! Tai jopa maailman parhaita!”.

© Irina Lisinen

Vadelma-valkosuklaajuustokakku syntyy näppärästi ilman liivatetta.

”Pehmeään juustokakkukerrokseen tulee vain kourallinen aineita; vispikermaa, tuorejuustoja ja valkosuklaata. Valkosuklaa sekä jähmettää että makeuttaa moussea, eikä sen lisäksi täytteeseen tule muuta lisättyä sokeria. Kahdesta kerroksesta löytyvä vadelmakastike tuo kakkuun lisämakeutta ja makua.”

Liivatteeton vadelmajuustokakku

Jos raparpereja on vielä jäljellä, suosittelen tekemään tämän vadelma-raparperi-rahkamurupiirakan, joka muistuttaa Maisemakahvilan piirakkaa. Raparperi, vadelmat, rahka ja murupäällinen sopivat loistavasti yhteen!

Toki jos raparpereja ei enää ole, tämä on loistavaa myös pelkillä vadelmilla!

Mansikasta syntyy helposti ihana vesimeloni-mansikkamehujää. ”Nämä vain kahdesta aineesta syntyvät mehujäät maistuvat pääosion ihanalle mansikalle. Vesimeloni itsessään on niin miedon makuinen, ettei sen makua juurikaan tunnista, mutta se ei ole haitannut itseäni eikä lapsia lainkaan. Lapset tykkäsivätkin näistä hurjasti!”

Mansikat ja punaherukka sopivat loistavasti yhteen. Niistä syntyy vaikkapa tällainen mansikka-punaherukkajuustokakku.

Kakussa on tavallisuudesta poikkeava pohja, joka syntyy kaurahiutaleita paahtamassa. Lainaan jälleen hieman omia sanojani kuvatakseni sitä paremmin: ”Ja tuo pohja, nam! Rapea, paahdettu kaurapohja on kyllä niin herkullinen. Hieman kinuskinen, melko makea pohja sopii tosi loistavasti tällaisiin hieman kirpsakampiin kakkuihin. Ja kyllä niihin makeampiinkiin versioihin. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, jollet ole vielä testannut!”

Jogurtti-punaherukkapiirakka on herkullinen peruspiirakka, joka muistuttaa kermaviilitäytteistä piirakkaa. ”Pohja on pehmeä, kuohkea ja mehevä. Se muistuttaa sekä pehmoista piimäpohjaa, että tavallisempaa muropohjaa. Tarkemmin ajateltuna pohja on kuten muropohja, mutta ei lainkaan niin rasvainen ja jogurtista johtuen koostumus on mehevän pehmeä. Jogurtti toimii pohjan lisäksi hienosti myös täytteessä, nams!”

Piirakka on myös helppo ja nopea tehdä, sillä sen tekemiseen ei tarvita vatkaimia, vaan aineet vain sekoitetaan keskenään. Piirakasta tuli niin hyvää, etten keksinyt mitään parannettavaa, vaikka kuinka yritin!

ihana punaherukkapiirakka

Punaherukka-kinuskipiirakka eli punoffee on banoffeen eli banaani-toffeepiirakan sukulainen. Tässä piirakassa on vain banaani korvattu punaherukoilla. Tapani mukaan tein tosin muitakin pieniä muutoksia, sillä tähän versioon lisäsin mukaan myös kardemummaa.

Vinkki: Punoffeen voi tehdä myös esimerkiksi mansikoista!

Mutakakkumaiset punaherukka-valkosuklaapalat ovat herkkua.

Tämä kertonee tarkemmin: ”Kostea, mehevä, kirpeän makea, hieman sitkeä, vaalean mutakakun tyyppinen punaherukka-valkosuklaapiirakka. Maistuisiko? Meille maistui, ja niin hyvin, että piirakasta ei korkkaamisen jälkeen ollut hetken päästä jäljellä enää murustakaan.”

© Irina Lisinen

Valkosuklaa-punaherukkamuffinssit ovat helppoja ja herkullisia muffinsseja.

”Taikinan tekemiseen ei tarvita taaskaan vatkainta, vaan aineet sekoitetaan nopeasti käsin. Koostumus ei tästä huolimatta ole yhtään huono, vaan mukavan mehevä ja pehmoinen. Taikinan pehmeyden salaisuus piilee osin jogurtissa ja osittain perunajauhoissa. Kosteutta näihin tulee punaherukoiden lisäksi valkosuklaasta. Nam!”

Punaherukka-valkosuklaamuffinssit

Punaherukkacurd on yksi omista punaherukkasuosikeistani! Se on ihanan makeankirpeää ja koostumus on täysi kymppi.

Punaherukkacurdia voi käyttää vaikka mihin. Kakun täytteeksi, kääretorttuihin, leivän tai jogurtin päälle, rahkan kanssa, britakakun täytteeksi ja mihin vaan mielikuvituksen rajoissa.

Punaherukkacurd ilman munaa

Tässä oli muutama marjaleivonnaisvinkki. Jos sinulle on hyppysissäsi jokin ihana marjoja sisältävä herkkuohje, niin vinkkaa ihmeessä! Lupaan lukea jokaisen ehdotuksen ja testata niistä ainakin yhden herkullisimman kuulloisen 🙂

Ja nyt tarjoan vielä yhden extrajutun, joka ei ole leivontaa, mutta säilöö kesän maut. Eli mustaherukkalikööri ja mansikkalikööri, kuten myös punaherukka- ja raparperilikööri ovat yksi sellainen juttu, johon saat upotettua reilusti marjoja ja jotka muistuttavat kesästä myöhemminkin.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesän ihanimmat marjaleivonnaiset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *