Hyvinvointi

9 vinkkiä helteeseen: paras aurinkovoide, pysy viileänä, suojaa iho ja nuku hyvin

Helteellä hyvät neuvot ovat tervetulleita. Nämä seitsemän vinkkiä auttavat taistelussa kuumuutta vastaan.

Kokosimme selviytymispaketin helteeseen. Tämä juttu on sinulle, halusit sitten pysyä viileänä, valita hyvän aurinkorasvan ja suojautua auringolta tai välttää yleiset vaateongelmat, kuten tissihien ja hankaavat reidet.

1. Muista aurinkovoide

Koska auringossa palaminen lisää oleellisesti riskiä sairastua ihosyöpään, aurinkovoide on tärkeä kumppani paahteisina päivinä. Toisin kuin moni kuvittelee, ruskettunut iho ei suojaa UV-säteilyltä. Siksi ruskettunutkin iho pitää aina muistaa rasvata aurinkovoiteella.

Laitoimme neljä fysikaalista aurinkovoidetta todelliseen testiin, ja löysimme yhden lähes täydellisen rasvan.

Moni unohtaa suojata huulensa auringolta, mutta tärkeää olisi muistaa levittää huulillekin sopiva suoja. Myös hiukset kannattaa suojata UV-säteilyltä suihkeella, sillä aurinko haurastuttaa ja kuivattaa hiuksia.

Auringossa oleilun jälkeen iholle kannattaa levittää viilentävä after sun -voide, joka kosteuttaa paahtunutta ja palanutta ihoa. Viilentävä voide kannattaa kuumana päivänä laittaa jääkaappiin ja levittää illalla iholle, niin jäähdyttävä vaikutus on taattu.

2. Suojaa iho auringolta, etenkin jos syöt lääkkeitä

Auringosta tulee hyvä mieli, mutta UV-säteet eivät ole hyväksi. Lue seitsemän vinkkiä auringon haittojen välttämiseksi ja ole turvallisesti auringossa.

Tiesitkö, että jotkin lääkeaineet voivat herkistää auringonvalolle? Auringolle herkistävät lääkkeet voivat aiheuttaa ihoreaktion, kun iho altistuu ultraviolettisäteilylle. Katso lista auringolle herkistävistä lääkkeistä.

Paloitko kaikesta huolimatta auringossa? Iho palaa usein salakavalasti ja vahingon huomaa vasta, kun on jo liian myöhäistä. Palamisoireet paljastuvat vasta useamman tunnin kuluttua. Helpota lievää palamista tehokkaasti kotikonstein.

3. Pysy viileänä

Kävit juuri suihkussa, mutta tunnet taas ohimoillasi valuvan hikivanan. Hiostava helle tekee olon tukalaksi ja vaikeuttaa nukkumista. Nämä seitsemän viilennyskeinoa tuovat avun ongelmaan.

Jääkylmä suihku ei ole paras tapa vilvoitella helteellä, mutta esimerkiksi jalkojen tai käsien laittaminen hetkeksi viileään veteen helpottaa oloa. Ota talteen myös muut lääkäri Emilia Laguksen vinkit, miten helteisistä keleistä selviää.

Tukalan kuumassa asunnossa voi tuntua houkuttelevalta avata ikkuna pienen tuulenvireen toivossa. Virhe! Kokeile sen sijaan näitä konsteja, kun haluat viilentää kotisi.

Joskus voi olla viisasta hankkia kotiin ilmalämpöpumppu. Lue, mitä pitää tietää ennen ilmalämpöpumpun hankkimista.

Läkähdytkö konsteista huolimatta kotonasi kuumuuteen? Ei huolta, Suomi on täynnä paikkoja, joihin hellettä voi paeta. Listasimme paikat, mihin voi mennä helteellä viilentymään ja vilvoittelemaan. Näihin kahdeksaan paikkaan voit paeta kuumuutta, kun helleaalto ahdistaa.

4. Viilennä itsesi ja nuku helteestä huolimatta

Optimaalinen lämpötila yöunille on 17–20 astetta. Kesähelteellä makuuhuoneen lämpötila voi kuitenkin huidella huomattavasti korkeammalla, mikä tekee nukkumisesta mahdottomalta tuntuvan taistelun. Kokeile näitä seitsemää nerokasta kikkaa, joilla viilennät itsesi ja saat unen päästä kiinni yöllä.

5. Ehkäise tissihiki ja hankaavat reidet

Kesä pistää hikoilemaan yllättävistäkin paikoista. Tissihiki eli rintojen hikoilu kiusaa erityisesti naisia. Onneksi vaiva on helppo ehkäistä muutaman konstin avulla. Vaivaako sinua tissihiki? Vähennä rintojen hikoilua näiden keinojen avulla.

Kesä kutsuu kaivamaan mekot ja hameet kaapista, mutta kesäpukeutuminen tuo mukanaan myös ongelman. Kun sisäreidet hankaavat toisiaan vasten, on olo kaikkea muuta kuin mukava. Näillä vinkeillä hankaavat reidet eivät enää pääse sanelemaan vaatevalintojasi.

6. Muista juoda tarpeeksi

Muista juoda, muista juoda, muista juoda! Niin tuttu kehotus kesähelteillä ja silti niin vaikea muistaa! Kun päätä särkee ja ummetus iskee, syynä voi olla nestehukka. Tarkista oma tankkaustarpeesi ja vältä nestevajaus.

Maito, marjamehu, elektrolyyttejä sisältävät urheilujuomat ja suolaa sisältävä vissyvesi ovat hyviä hellejuomia. Tärkeintä on juoda säännöllisesti ja riittävästi, muttei ylettömästi. Liiallinen juominen voi alentaa veren natriumpitoisuuden vaarallisen alhaiseksi.

7. Suojaa silmät auringolta

Myös silmät kannattaa suojata, sillä UV-säteily vaurioittaa silmiä ja auringonvalon häikäisy haittaa näkemistä. Ultraviolettisäteily jouduttaa esimerkiksi kaihin syntymistä. Kaihissa silmän linssi samenee, mikä heikentää näkökykyä. Suomessa aurinkolaseja olisi hyvä käyttää maaliskuulta aina syyskuulle asti.

Aurinkolaseja hankkiessa kannattaa panostaa erityisesti laadukkaisiin linsseihin. Aurinkolasien valintaoppaasta saat vinkit sekä hyvien linssien että kehysten valintaan.

8. Taltuta kuivuus ja pelasta puutarha

Helle ja kuivuus kiusaavat ihmisten ja eläinten lisäksi puutarhoja ja pihoja. Puutarhatoimittaja Paula Ritanen-Närhi neuvoo, miten puutarhan kukat pidetään hengissä, kun ei sada ja on kuuma. Päihitä kuivuus puutarhassa näillä vinkeillä!

Lue myös: Helpota kastelutyötä – 10 käytännön vinkkiä puutarhatoimittajan puutarhasta

9. Kun mikään muu ei auta, muistele talvea

Kokosimme kymmenen kuvaa, jotka saavat olosi viileäksi – edes hetkeksi. Koska oikea talvi on tuskallisen kaukana, nämä kuvat tuovat talven luoksesi. Muistatko nämä ihanan viileät asiat? Äänestä kylmin kuva jutun lopussa.

Juttua päivitetty 28.6.2022: Juttua täydennetty ja linkitykset tarkistettu. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: 9 vinkkiä helteeseen: paras aurinkovoide, pysy viileänä, suojaa iho ja nuku hyvin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.