Gluteenittomat leivonnaiset

Keskiviikkona 6.3.2013, Mari Harjula, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 243871 kertaa

gluteenittomat leivonnaiset

Mietitkö mitä tarjota keliaakikolle? Kokosimme vinkkejä gluteenittomaan leivontaan, valmiita tarjoiluehdotuksia ja herkullisia Kotilieden reseptejä.

Keliakiaa sairastava ei voi käyttää lainkaan vehnää, ruista tai ohraa eikä näitä viljoja sisältäviä elintarvikkeita. Muista lukea aina huolella elintarvikkeiden tuoteselosteet, sillä gluteenia voi olla yllättävissäkin tuotteissa.

Gluteenittomaan leivontaan sopivia jauhoja ovat gluteenittomat ja luontaisesti gluteenittomat jauhot. Gluteenittomat jauhot sisältävät vehnätärkkelystä, luontaisesti gluteenittomat jauhot eivät. Varmista aina vieraalta, noudattaako hän gluteenitonta vai luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota. Useimmalle keliaakikolle sopii myös kaura, mutta sekin on hyvä aina varmistaa.

Keliaakikolle soveltuvia viljoja ovat esimerkiksi hirssi-, maissi-, riisi-, tattari. Näistä valmistetut jauhot, hiutaleet ja ryynit sekä tärkkelykset soveltuvat gluteenittomaan leivontaan hyvin. Myös peruna- ja soijajauhot sopivat gluteenittomaan leivontaan.

Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan

Viljan gluteeni antaa taikinalle sitkon. Gluteenittomista leivonnaisista sitko puuttuu ja ne ovat murenevampia kuin vehnäleivonnaiset. Leipoutuvuutta voi kuitenkin edistää muutamilla konsteilla.

gluteenittomat leivonnaisetKäytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita ja mittaa ne tarkasti.

Kohota hiivataikinat vain kerran ja siirrä kohonneet leivonnaiset uuniin hyvin varovasti, jotta ne eivät pääse laskemaan.

Paranna leivonnaisten leipoutumista ja makua yhdistämällä taikinoihin erilaisia jauhoja.

Lisämakua taikinoihin antavat myös juuresraasteet, pinaatti ja juustoraaste.

Karkeutta ja hyvän kuitulisän leivonnaisiin saat lisäämällä taikinaan gluteenittomia täysjyväviljoja ja -jauhoja, rouheita ja hiutaleita sekä keliaakikolle sopivia leseitä ja kuituvalmisteita (esim. fibrex ja guarem).

Paranna leivonnaisten rakennetta lisäämällä taikinaan valkuaisainepitoisia ruoka-aineita kuten kananmunaa, maitorahkaa, raejuustoa ja juustoraastetta.

Jauhota voidellut kakkuvuoat gluteenittomilla jauhoilla, murskatuilla maissihiutaleilla tai riisimuroilla, maissisuurimoilla, kookoshiutaleilla, jauhetuilla pähkinöillä tai gluteenittomasta leivästä valmistetulla korppujauholla.

Gluteenittomat taikinat ovat usein löysiä. Annostele ja muotoile leivonnaiset tällöin pellille lusikan avulla.

Gluteenittomat leivonnaiset eivät säily tuoreina kovin pitkään. Pakasta ylimääräiset tuotteet ja sulata kerrallaan aina tarvittava määrä.

Sovella rohkeasti reseptejä

gluteenittomat leivonnaiset

Gluteenittomien leivonnaisten reseptejä löytyy paljon esimerkiksi erityisruokavaliota käsittelevistä keittokirjoista. Voit leipoa myös tavanomaisten leivonnaisten ohjeilla gluteenittomia leivonnaisia vaihtamalla jauhot gluteenittomiin.
Jauhojen vaihtotaulukko

1 dl vehnäjauhoja vastaa
- 1 dl maissijauhoja
- 1 dl riisijauhoja
- 1 ¼ dl soijajauhoja
- ¾ dl perunajauhoja
- ¾ dl tattarijauhoja
- 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 2/3 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta

Tarjottavaa helposti

Gluteenittomia leivonnaisia voi valmistaa myös vaivatta. Pelkillä perunajauhoillakin tai muilla tärkkelysjauhoilla onnistuu esimerkiksi kääretorttu tai kakkupohja.

Gluteenittomia pikkuleipiä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista ja niistä tai murskatuista maissihiutaleista valmistuu helposti pohja myös makealle tai suolaiselle hyydytettävälle tortulle. Marenkilevyistä valmistuu helposti näyttävä kakku tai Pavlova-torttu.

Gluteenittomia leipiä ja leivonnaisia saa myös valmiina hyvin varustetuista ruokakaupoista, jos ei tuoreena niin ainakin pakasteena.

Leivonnaisten sijaan voi tarjoilla myös jotain muuta. Raikas jäädyke, hedelmäsalaatti tai erilaiset juustot makeiden tai suolaisten tarjottavien kera sopivat myös juhlatarjottavaksi. Vuoassa kakun muotoon hyydytetty suklaamoussekin sopii makeaksi tarjottavaksi.

Lähde: Keliakialiitto

Kokeile Kotilieden gluteenittomia leivonnaisia:
Gluteeniton prinsessakakku
Kinuskikakku
Siperialainen jääkakku
Raparpericharlotta
Gluteeniton marjatoscapiirakka
Banaani-marenkitorttu
Juhlatorttu
Kääretorttu
Kultarannan pumpulikakku
Kuningattaren kakku
Sitruunakakku
Mandariinikakku
Mantelimarengit
Manteli-perunaleivokset
Marenkipilvet
Marenkikakku
Muffinit
Norjalaiset kookosleivät
Pähkinäkääretorttu
Rostrandin torttu
Kahvikiisseli-marenkikakku
Valkea marenkiunelma
Kookosmarengit
Tattaripikkuleivät
Tuulan pähkinänokareet
Keliaakikon vohvelit
Keliaakikon porkkanarieskat
Gluteenittomat porkkanasämpylät
Gluteenittomat riisipiirakat
Hunajaiset vuokasämpylät
Juustosarvet
Mausteinen perunaleipä
Perunapohjainen kesäkurpitsapiiras
Asiasanat: leivonnaiset , jälkiruoat , keliakia

Viestit 17

14.6.2008 klo.18:14
hilux

hilux

Kääretortun ohjeessa suositellaan ohrakasta joka ei nykyään täytä gluteenittoman tuotteen vaatimuksia (ei ole moneen vuoteen täyttänyt). Voitte tarkistaa asian vaikka keliakialiitosta. Toivottavasti korjaatte ohjeen mahdollisimman pian sillä keliaakikkona ei ole kiva saada vääränlaista tarjottavaa juhlissa gluteenittomana. Minulle on joskus käynyt juuri näin. Siinä sitä sitten oltiinkin kuivin suin kun gluteenittomat oli leivottu ohrakkaalla.

Vastaa
19.6.2008 klo.14:3
marjuska

marjuska

Ohrakas on ohraa eli sovi gluteenittomaan diettiin.

Vastaa
11.9.2008 klo.13:19
Laura Tuom...

Laura Tuom...

Kiitos tarkkaavaisuudesta. Kääretortun resepti korjattiin kesäkuussa. Syynä virheesen oli se, että reseptin laatimishetkellä ohrakas on ollut keliaakikkojen ns. sallittujen tuotteiden listalla, mutta on myöhemmin poistettu listalta, sillä valmistaja ei Keliakialiiton mukaan pystynyt enää takaamaan, että tuote täyttäisi nykyisen gluteenittoman tuotteen raja-arvon.

Vastaa
28.9.2008 klo.19:9
kaipaa set...

kaipaa set...

lisää glut.reseptejä varsinkin suolaista kiitos etukäteen

Vastaa
7.10.2008 klo.22:45
Yli 20 vuo...

Yli 20 vuo...

Tärkein vinkki ja konsti gluteenittomien leivonnaisten valmistuksessa on se, että taikinan pitää olla hyvin löysää sillä tärkkelyspitoinen taikina imee nestettä kovasti vielä paistuessaan. Jos soveltaa ”tavallisten” leivonnaisten ohjetta ja vaihtaa jauhot gluteenittomiksi samalla jauhomäärällä lisäämättä nestettä (tai jauhoja vähentämättä), silloin leivonnaiset jämähtävät melkein kivikoviksi.
Hyvä ”näppituntuma” gluteenittomaan taikinaan on se, että esim. leipätaikina saa olla uuniin laitettaessa yhtä vetelää kuin löysä lehmänrieska kesäisellä nurmella. Se lehmänrieskakin kuivuu ja kiinteytyy

auringon lämmössä…
Viili ja rahka ovat erinomaisia gluteenittomaan taikinaan, antavat sitkoa taikinaan. Muuta nestettä voi lisätä tarpeen mukaan tarvittavan löysyyden saamiseksi.
Riisijauhoilla saa ihania kakkuja. Tattarijauho sekoitettuna muihin jauhoihin antaa leipään rukiista makua, yksinään se on aika tuhtia tavaraa ja vaatii pitemmän nostatusajan. Tattarijauhojen kohdalla täytyy myös muistaa, että jauhot turpoavat kovasti nostatuksen aikana joten nestettä pitää olla runsaasti. Sitä voi lisätä vielä nostatusvaiheen jälkeen, ja em. ohje taikinan löysyydestä pätee myös tattariin. Maissijauho on myös aika raskasta ja energiapitoista, mutta yhdessä muitten jauhojen kanssa parantaa makua ja ravintosisältöä.
Gluteenittomat leivonnaiset ovat herkullisia ja kaiken lisäksi terveellisiä, sillä vähäproteiinisina niissä on huomattavasti vähemmän ympäristömyrkkyjä kuin esim. hyvin proteiinipitoisessa vehnässä.

Vastaa
28.12.2008 klo.18:8
Tulehdusva...

Tulehdusva...

Tiedän että moni käyttää ohrakasta, tarjoten sitä gluteenittomana, myös laitoskäytössäkin. Tämä asia täytisi saada korjattua. Joissakin kaupoissa näkyy gluteenittomien hyllyllä ohrakasta

Vastaa
9.3.2009 klo.22:31
skuolfi

skuolfi

Juustokakku ilman uunia ja pohjalle gluteenittomia keksejä. Voi tehdä suolasen tai makean.

Vastaa
20.4.2009 klo.14:13
sinimailan...

sinimailan...

ohrakas ei ole todellakaan ollut koskaan gluteeniton , sehän on ohraa. moni siinä erehtyy mahdollisesti. Monessa kaupassa on gluteenittomat laitettu tosi huolimattomasti muiden tuotteiden joukkoon. Gluteeniton taikina on hyvä antaa seisahtaa jonkin aikaa ja sitten tarvittaessa vaikak lisätä jauhoja. Gluteenittomia jauhoja saa nykyään tosi monenlaisia, ainakin Helsingissä. Itse teen aina kaikille samanlaiset leivonnaiste eli gluteenitonta eikä kukaan huomaa eroa.

Vastaa
20.4.2009 klo.14:15
sinimailan...

sinimailan...

Ohrakas ei ole ollut koskaan keliaakikolle sallittu eli siinä on ollut mututietoa jos sellainen resepti on ollut.

Vastaa
20.4.2009 klo.14:16
sinimailan...

sinimailan...

Vinkiksi antaisin reseptipalstan tekijälle:

lisätkää Tanskalainen hiekkakakku listalle, on gluteeniton ja tosi hyvä kuivakakku.
(jauhoina on perunajauho)

Vastaa
21.4.2009 klo.8:33
Laura T.

Laura T.

Sekaannukset ohrakkaan gluteiinittomuudesta johtunevat siitä, että aiemmin se tosiaan on ollut Keliakialiiton sallittujen tuotteiden listalla, ilmeisesti ennen vuotta 2001. Vuonna 2001 liitto antoi uudet suositukset, joiden mukaan ohrakasta ei voi käyttää gluteiinittomassa ruokavaliossa. Huomauttakaa kauppiaallenne, jos näette kaupassa väärää informaatiota tuotteista. Tässä vielä lainaus Keliakialiiton sivustolta:

”Miksi Ohrakasta (ohratärkkelystä) ei saa nykyään käyttää?

Tutkimuksissa Ohrakkaasta on löydetty gluteenia, joten Keliakialiiton asiantuntijaneuvoston suosituksen mukaan Ohrakas-ohratärkkelystä

ei voi sisällyttää keliakiaa sairastavan ruokavalioon. Valmistaja ei voi taata tuotteen gluteenittomuutta.”

Lisätietoa löytyy näistä linkeistä:
http://www.keliakialiitto.fi/view/categories.asp?koodi= ek
ja
http://www.rajamaen.fi/rajamaen.nsf/sivut/TuotesivuTemp -2?OpenDocument&cid=ohrakas

Vastaa
16.4.2010 klo.1:1
Glutti

Glutti

Täällä on lisää hyviä gluteenittomia vinkkejä: http://www.glu.fi/

Vastaa
10.9.2010 klo.11:25
MerjaV

MerjaV

Gluteenittomassa ja luontaisesti gluteenittomassa leivonnassa voi käyttää lisäksi psylliumia ja/tai ksantaania parantamaan leivonnaisten rakennetta ja korvaamaan gluteenia. Kumpaakin löytyy suuremmista elintarvikeliikkeistä.

Netistä muilta kuin kaupallisilta sivustoilta en ole löytänyt kovin kattavaa suomenkielistä tietoa kummastakaan aineesta. Alla olevassa linkissä on tähän mennessä paras löytämäni tietopaketti psylliumista ja ksantaanista.

http://www.mtv3.fi/makuja/leivonta/reseptit.shtml?53491 5

Vastaa
18.9.2010 klo.8:29
Diabeetikk...

Diabeetikk...

Haluaisin mahdollisimman TUMMIEN leipien ohjeita ,jotka sopivat myös keliaakikolle ! LEIPÄKONEELLEKIN SOPIVIA OHJEITA HALUAISIN ! KIITOS jo etukäteen .Helena

Vastaa
21.8.2011 klo.17:36
Kokeilija

Kokeilija

Onko ketään tehnyt sellaisella reseptillä tuulihattuja, jossa olisi korvattu vehnäjauhot, tattarijauhoilla.Tietysti muut aineosat siihen lisäksi.
Tarvitsen sellaisen reseptin pikaisesti.

Vastaa
25.5.2013 klo.12:46
rosepippur...

rosepippur...

annoitte ohjeen kakkuvuokien jauhottamiseen, listalla oli mm. maissihiutaleet ja riisimurot murkattuina. niihin on lisätty gluteiinia eli ne eivät sovi keliaakikolle. Tarkkana ohjeiden kanssa kiitos!!!!

Vastaa
5.2.2014 klo.12:50
Keliaakiko...

Keliaakiko...

Useimmat maissi -ja riisihiutaleet soveltuvat keliaakikoille. Muroihin on ainoastaan lisätty ohramallasta jossa gluteenia, mutta tutkitusti niin pieniä määriä, että on turvallista käyttää. ( ei koske kylläkään kaikkia merkkejä)

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu