Ruoka

Härkäpapu – ota kokeiluun supertrendikäs proteiinipommi

Härkäpapu on ikivanha viljelykasvi ja supertrendikäs syötävä. Tuoreen ja kuivatun härkäpavun lisäksi tarjolla on monia erilaisia härkäpapuvalmisteita.

Härkäpapu on kotimainen, ekologinen ja terveellinen lisä ruokapöytään. Poimi parhaat vinkit ja reseptit härkäpavun käsittelyyn ja käyttöön. 

Lue myös: Vuoden 2018 vihannes on papu! Kokeile maukkaita papureseptejä

Härkäpapu – terveellinen ja herkullinen proteiinilisä ruokapöytään

Härkäpapu on Suomessa ikivanha kasvi, jota on viljelty Pohjolassa ainakin 1200-luvulta alkaen, mahdollisesti jo 600-luvulla, ennen hernettä ja perunaa. Härkäpavun käyttö on vuosisatojen hiljaiselon jälkeen elpynyt ja tehnyt 2000-luvulla upean paluun suomalaisiin ruokapöytiin. 

Tuore härkäpapu on näyttävä ilmestys, joka vangitsee katseet kauppojen heviosastoilla. Härkäpavun palko on paksu ja 10-15 cm pitkä. Palon sisäosaa peittää vaalea nukka, jolla isot siemenet eli pavut lepäävät. Papujen väri vaihtelee eri lajikkeilla vihreästä mustaviolettiin ja ruskeasta vaalean keltaiseen. 

Härkäpavussa on runsaasti proteiinia, hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja ja kuitua, jotka pitävät olon kylläisenä ja nälän loitolla pitkään. Lisäksi härkäpapu sisältää monia kivennäisaineita sekä esimerkiksi folaattia, jonka saanti jää monilla suomalaisilla alle suositusten.

Lue myös: Vitamiinit ja hivenaineet – sinäkin saatat kärsiä tämän vitamiinin puutteesta

Härkäpapu – näin käsittelet pavun oikeaoppisesti

Tuoretta härkäpapua on saatavilla kuukauden ajan elo-syyskuussa. Lisäksi härkäpapua voi ostaa säilykkeenä, kuivattuna, rouheena, jauhoina sekä erilaisina härkäpapuvalmisteina ja granolana.

Nuoria, pikkusormen paksuisia tuoreita härkäpapuja voi käyttää vaikka palkoineen, mutta täysikasvuisina härkäpavut poistetaan herneiden tapaan paloistaan. Palon avaamiseen kannattaa käyttää apuna veistä.

härkäpapujen käyttö
Härkäpavut irrotetaan paloistaan ennen kypsennystä. Napsauta palko päästä auki ja avaa loppuun veitsen avulla. Kuva: iStock

Tuoreet härkäpavut kypsennetään keittämällä 3-5 minuuttia, mikä pehmentää niiden rakenteen miellyttäväksi. Kypsennyksen jälkeen pavun pintaa peittävä kalvo kannattaa poistaa. Se solahtaa kuoresta helposti, kun ensin rikkoo kalvon siemenen päästä.

Kuivatut härkäpavut tulee Ruokaviraston mukaan liottaa ja keittää ennen käyttöä niiden sisältämän myrkyllisen lektiinin vuoksi. 

Lue myös: Kuivatut pavut sopivat myös herkkävatsaiselle – näin käsittelet ja keität pavut oikein

Tuore härkäpapu, härkäpapurouhe ja muut härkäpapuvalmisteet – kokkaa 4 herkkua arkeen ja juhlaan

Kuivatut härkäpavut voi asianmukaisen käsittelyn jälkeen käyttää muiden papujen tapaan pataruokiin, kasvispyöryköihin, kastikkeisiin ja kasvishöystöihin. Härkäpapuja voi lisätä myös keittoihin sellaisenaan tai soseutettuna tai pyöräyttää herkulliseksi tahnaksi.

Lue myös: Pavut tuovat ruokaisuutta arjen makuihin – katso 6 maukasta ohjetta

Härkäpapu resepti tuoreesta pavusta – kokeile ihanaa evässalaattia ja papuleipiä

Tuoreet härkäpavut ovat maukkaita ja maistuvat kypsennettyinä sellaisenaan tai marinoituina osana ateriaa tai esimerkiksi wokkien joukossa. Salaatteihin ja erilaisiin kulhoruokiin härkäpapu tuo ruokaisuutta ja loistavan proteiinilisän.

evässalaatti
Ruokaisaan salaattiin voi kikherneiden sijaan käyttää myös tuoreita härkäpapuja. Kuva: Sampo Korhonen/Otavamedia

Ohje: Evässalaatti 

Tuoreita härkäpapuja voi myös soseuttaa tahnoiksi. Härkäpaputahnalla päällystetyistä rapeista leivistä valmistuu kauniit bruschettat alkupalaksi, pikkunälkään tai vaikkapa juhlapöytään.

härkäpapubruschetta
Alkujaan italialainen bruschetta saa täytteeksi kotimaisista härkäpavuista valmistetun tahnan. Kuva: Katri Kapanen

Ohje: Härkäpapubruschetta

Härkäpapurouhe sopii punajuuripihveihin

Härkäpapurouhe on valmis käytettäväksi sellaisenaan ja se soveltuu monipuolisesti laatikkoruokien ja keittojen raaka-aineeksi tai krutonkeina vaikkapa salaatteihin tai sosekeittoihin. 

Nesteessä härkäpapurouhe pehmenee ja turpoaa, joten sitä voi käyttää myös mainiosti sosekeittojen sakeuttamiseen tai leivontaan.

Kokeile härkäpapurouhetta myös lihapullien joukossa. Sekoita rouhe nesteen joukkoon, turvota hetki, lisää sitten jauheliha sekä mausteet ja muotoile pihveiksi, pyöryköiksi tai meheväksi murekkeeksi.

Muutoin varsin kevyisiin kasvispihveihin härkäpapurouhe tuo ruokaisuutta ja oivat proteiinilisän. Punajuuri-härkäpapupihvit voi halutessaan mehevöittää muillakin mieleisillä juureksilla. Kokeile punajuuren lisäksi vaikkapa palsternakkaa tai selleriä.

punajuuri-härkäpapupihvit, kantarellimuhennos ja kesäkurpitsa-parmesaanitikut
Rikasta kasvispihvit härkäpapurouheella. Punajuuri-härkäpapupihvien kera maistuu kantarellimuhennos ja kesäkurpitsa-parmesaanitikut. Kuva: Niclas Mäkelä/Otavamedia

Ohje: Punajuuri-härkäpapupihvit

Härkis – pyöräytä pyörykät härkäpapuvalmisteesta!

Härkäpapuvalmisteista tutuin lienee jauhelihan tapaan käytettävä kasviproteiinivalmiste härkis, siitä valmistetut härkäpapupihvit ja -pyörykät sekä saman tuoteperheen suikaleina ja muruna myytävä beanit. 

härkispyörykät tomaattikastikkeessa
Valmista härkispyörykät itse tai oikaise kaupan valmiilla. Tomaattikastikkeen ja pastan kera ne maistuvat vauvasta vaariin. Kuva: Pia Inberg

Härkis on monipuolinen raaka-aine ruoanlaitossa. Kokeile ainakin koko perheen lempparia härkispyöryköitä tomaattikastikkeessa, helppoa ja nopeaa härkisborssia ja mainioita salaatti-härkiskuppeja.

Lue myös: Härkis x 5 – katso helpot, nopeat ja herkulliset reseptit ja herkuttele ilman lihaa!

Lähteet: Satokausikalenteri ja Fineli

Kommentoi

Kommentoi juttua: Härkäpapu – ota kokeiluun supertrendikäs proteiinipommi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.