Lämpimät salamivoileivät

Herkutellaan lämpimillä leivillä viikonloppuna!

Lämpimät leivät ovat mitä parhaimpia viikonloppuherkkuja. Ne maistuvat kaikenikäisille ja täytteitä voi muunnella loputtomasti. Seuraansa ne kaipaavat vain raikkaan salaatin ja hyvän juoman. Keräsimme yhteen ideoita ja ehdotuksia viikonlopun iltapalaksi tai vaikka rentoihin illanistujaisiin.

Lämpimien leipien ehdottomiin klassikkoihin kuuluu ranskalainen Croque Monsieur, joka komeasta nimestään huolimatta syntyy varsin tavallisista aineksista: kinkusta ja juustosta.

Kinkkuleivät

Kinkku onkin hyvä ja monipuolinen täyte lämpimään leipään, sillä monenlaiset maut sopivat sen seuraan. Luonnollisesti kinkkujakin on monenlaisia. Kokeile prosciuttolla, rucolalla ja mozzarellalla täytettyjä kinkkuleipiä tai ruokaisia juustoleipiä, joissa maistuu ilmakuivatun kinkun lisäksi vuohenjuusto ja punainen pesto.

Italian makuja mukaillen valmistuvat myös tuliset juusto-salamisandwichit. Näiden leipien juju piilee tulisissa jalapenoviipaleissa, jotka antavat mukavasti potkua. Sulanut taleggio-juusto leivän välissä kruunaa koko komeuden.

Kappelileipä

Retroilun ja tuhtien leipien ystävä hakee inspiraatiota menneden vuosikymmenten hittiherkuista. Kappelileipä kootaan jauhelihapihvistä ja paistetusta kananmunasta, mutta siitä on olemassa useita eri versioita, joista jokainen voi valita itselleen mieluisimman. Yksi suosittu vaihtoehto on paistaa pala lohta leivän päälle.

Suosittujen leikkeiden makumaailmat siirtyvät myös näppärästi lämpimiin leipiin. Metsästäjän leipä syntyy, kun leivän päälle kootaan broileria tai possua sekä kermaista sienikastiketta. Havaijinleipä saa täytteekseen savukinkkua ja ananasta.

Metsästäjänleipä

Hieman perinteistä poikkeavat lämpimät leivät valmistuvat näppärästi tortilloista tai pitaleivistä. Kokeile helppoja chorizo-makkaralla ja cheddarjuustolla täytettyjä quesadilloja tai jauhelihasta ja kasviksista makunsa saavia täytettyjä pitaleipiä.

Lämpimät leivät voi syödä sellaisenaan tai hyvän salaatin kera. Rypälesalaatti on yksinkertainen, mutta mehevän makea salaatti, joka sopii monenlaisen suolaisen seuraan. Helppo avokadosalaatti sopii erityisesti voimakkaan makuisten leipien kaveriksi, kokeile vaikkapa quesadillojen kanssa.

Fenkolisalaatti ja jogurttikastike

Jos valmistat kappelileipäsi kalasta, voit tehdä sen seuraan raikkaan fenkolisalaatin. Kaikenlaiset vihreät salaatit sopivat kuitenkin aina leipien lisukkeeksi. Esimerkiksi vihreä salaatti, rapsakka salaatti ja raikas kaalisalaatti käyvät kumppaniksi leivälle kuin leivälle.

Lisää viikonlopun iltapalaideoita:

Voileipä vie nälän
Lämmin leipä x 8
Suolainen piirakka x 10
Ruoka.fi: Lohileipä iltapalaksi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Herkutellaan lämpimillä leivillä viikonloppuna!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X