Ruoka

Raejuusto on mieto ja vähärasvainen monitoimiaines – keventäjien ja urheilijoiden suosikkiprotsku on ässä monissa arkiruoissa

Raejuusto on erityisesti keventäjien ja urheilijoiden suosikki, mutta aivan ehdoton ässä myös arkisessa ruoavalmistuksessa. Nappaa ideat raejuuston käyttöön sekä parhaat reseptit herkutteluun.

Raejuusto on vähärasvainen ja runsasproteiininen tuorejuusto, joka on erityisesti urheilijoiden ja keventäjien suosiossa. Lempeän makuinen juusto sopii hyvin arkiseen ruoanvalmistukseen ja välipalaksi. Myös lapset pitävät usein raejuustosta, sillä sen maku on mieto. 

Raejuuston kalorit ja ravintosisältö

Raejuusto sisältää muihin juustoihin verrattuna vähän rasvaa. Raejuuston rasvapitoisuus on useimmiten 0–5 prosenttia. Sen sijaan proteiinia raejuustossa on runsaasti, noin 15 grammaa sadassa grammassa tuotetta. 

Koska raejuustossa on vain vähän rasvaa, se on myös varsin kevyttä syötävää. Energiaa sadassa grammassa raejuustoa on sen rasvapitoisuudesta riippuen noin 100 kcal. Lisäksi raejuustosta saa hieman kivennäisaineita, kuten kaliumia ja kalsiumia.

Raejuusto: reseptit makeaan ja suolaiseen

Raejuusto on miedon ja lempeän makuinen juusto, minkä ansiosta se sopii niin makeaan kuin suolaiseenkin ruoanvalmistukseen tai välipalaksi vaikka siltään. Raejuustossa onkin valtavasti mahdollisuuksia ja sitä voi lisätä melkein mihin tahansa ruokaan! 

Lisää raejuustoa esimerkiksi salaatteihin, leivän ja sosekeittojen päälle, erilaisiin levitteisiin sekä leivonnaisiin, kuten sämpylöihin ja pannukakkuihin. Makeita raejuustoja kannattaa kokeilla esimerkiksi lettujen lisukkeena ja hedelmäsalaateissa. Suolaiset sopivat vaikka uuniperunoiden ja tortillojen täytteeksi.

Raejuustolla voi myös keventää ruokia ja parantaa niiden ravintoarvoa. Esimerkiksi munavoi kevenee, kun mukaan lusikoi raejuustoa. Pannukakku- ja lettutaikina puolestaan saavat raejuustosta lisää proteiinia.

Raejuusto suolaisissa ruoissa

Suolaisissa ruoissa raejuustoa kannattaa käyttää monipuolisesti. Lisää raejuustoa sosekeittojen päälle, uuniperunoiden täytteeksi tai vaikkapa tortillojen väliin. 

Lasagnekin kevenee, kun rasvaisen juustokastikkeen joukkoon lusikoi vähärasvaista raejuustoa. Maku on silti täysi kymppi!

Mehevät kesäkurpitsapihvit syntyvät kesäkurpitsaraasteesta, raejuustosta ja kikhernejauhoista. Ravintorikkaat kasvispihvit maistuvat parhaalta raikkaan vihannestsatsikin kera.

Raejuusto leivonnassa

Leivonnassa raejuustoa voi ja kannattaa käyttää monipuolisesti. Lisää raejuustoa vaikkapa suolaisten piirakoiden ja voileipäkakkujen täytteeksi. Somat savusiikatartaletit yhdistävät rapeaksi paistetun pohjan ja ihanan tillillä maustetun savusiika-ranskankermatäytteen. Uskoisitko, että herkullisen pohjan salaisuutena on nokare raejuustoa?

Ruotsalaiset taitavat herkkuleivonnaisten salat ja käyttävät myös raejuustoa kekseliäästi juustokakun täytteessä. Ruotsalaiseen juhannukseen kuuluu raejuustokakku kermavaahdolla ja tuoreilla marjoilla. Älä huoli: kermaa ja sokeria on niin paljon, ettei tämä herkku maistu liian terveelliseltä.

Raejuustoa välipalaksi ja pikkunälkään

Välipalana raejuusto on verraton. Se sopii leipien täytteeksi, puurojen päälle, hedelmäsalaattien sekaan tai herkuksi vaikka siltään. 

Ihana tapa nauttia raejuustoa, on tehdä siitä hunajainen herkkujälkkäri yhdessä kermavaahdon, pähkinärouheen ja hedelmien kera. Vähintään yhtä herkku ja hauska idea on tehdä raejuustosta salsa ja nauttia se raikkaiden hedelmävartaiden kanssa. 

Lue myös Anna.fi: Fetajuusto toimii täydellisesti paahdettuna, mutta myös keitoissa, salaateissa ja piirakoissa – tallenna parhaat fetajuustoreseptit!

Raejuusto: valmistus

Raejuusto valmistetaan pastöroidusta maidosta maitohappokäymisen ja juoksutteen avulla. Ne saostavat maidon ja antavat raejuustolle sille ominaisia makukomponentteja. 

Maitohappokäymisen juoksettama juustomassa leikataan pieniksi 1-2 cm:n kokoisiksi paloiksi riippuen siitä, kuinka suuria rakeiden halutaan olevan valmiissa raejuustossa. Kevyt kuumennus kiteyttää massan ja irrottaa heraa. Kuumennuksen jälkeen rakeisto huuhdotaan, suolataan miedosti ja lopuksi joukkoon lisätään hieman kermaa. 

Kerman lisäyksen jälkeen raejuusto pakataan. Muiden tuorejuustojen tapaan se ei vaadi kypsennystä, vaan on syötävää vaikka heti. Toisaalta juuri tästä syystä raejuuston säilyvyysaika on huomattavasti lyhyempi kuin monien muiden juustojen. 

Maustetut raejuustot

Raejuustoja on kaupassa mistä valita. Eri valmistajien raejuustot poikkeavat toisistaan erityisesti koostumuksensa perusteella. Toiset ovat isorakeisia, toiset pieniä ja puuromaisia. Myös rasvapitoisuudessa on eroja, mikä osaltaan vaikuttaa niin makuun kuin ravintoarvoonkin. 

Maustamattoman raejuuston lisäksi kaupan hyllyiltä voi löytää eri tavoin maustettuja, suolaisia ja makeita raejuustoja. Ne sopivat herkutteluun tai välipalaksi, mutta myös ruoanvalmistukseen ja jälkiruokiin. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raejuusto on mieto ja vähärasvainen monitoimiaines – keventäjien ja urheilijoiden suosikkiprotsku on ässä monissa arkiruoissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.