gluteenittomat leivonnaiset

Mietitkö mitä tarjota keliaakikolle? Kokosimme vinkkejä gluteenittomaan leivontaan, valmiita tarjoiluehdotuksia ja herkullisia Kotilieden reseptejä.

Keliakiaa sairastava ei voi käyttää lainkaan vehnää, ruista tai ohraa eikä näitä viljoja sisältäviä elintarvikkeita. Muista lukea aina huolella elintarvikkeiden tuoteselosteet, sillä gluteenia voi olla yllättävissäkin tuotteissa.

Gluteenittomaan leivontaan sopivia jauhoja ovat gluteenittomat ja luontaisesti gluteenittomat jauhot. Gluteenittomat jauhot sisältävät vehnätärkkelystä, luontaisesti gluteenittomat jauhot eivät. Varmista aina vieraalta, noudattaako hän gluteenitonta vai luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota. Useimmalle keliaakikolle sopii myös kaura, mutta sekin on hyvä aina varmistaa.

Keliaakikolle soveltuvia viljoja ovat esimerkiksi hirssi-, maissi-, riisi-, tattari. Näistä valmistetut jauhot, hiutaleet ja ryynit sekä tärkkelykset soveltuvat gluteenittomaan leivontaan hyvin. Myös peruna- ja soijajauhot sopivat gluteenittomaan leivontaan.

Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan

Viljan gluteeni antaa taikinalle sitkon. Gluteenittomista leivonnaisista sitko puuttuu ja ne ovat murenevampia kuin vehnäleivonnaiset. Leipoutuvuutta voi kuitenkin edistää muutamilla konsteilla.

gluteenittomat leivonnaisetKäytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita ja mittaa ne tarkasti.

Kohota hiivataikinat vain kerran ja siirrä kohonneet leivonnaiset uuniin hyvin varovasti, jotta ne eivät pääse laskemaan.

Paranna leivonnaisten leipoutumista ja makua yhdistämällä taikinoihin erilaisia jauhoja.

Lisämakua taikinoihin antavat myös juuresraasteet, pinaatti ja juustoraaste.

Karkeutta ja hyvän kuitulisän leivonnaisiin saat lisäämällä taikinaan gluteenittomia täysjyväviljoja ja -jauhoja, rouheita ja hiutaleita sekä keliaakikolle sopivia leseitä ja kuituvalmisteita (esim. fibrex ja guarem).

Paranna leivonnaisten rakennetta lisäämällä taikinaan valkuaisainepitoisia ruoka-aineita kuten kananmunaa, maitorahkaa, raejuustoa ja juustoraastetta.

Jauhota voidellut kakkuvuoat gluteenittomilla jauhoilla, murskatuilla maissihiutaleilla tai riisimuroilla, maissisuurimoilla, kookoshiutaleilla, jauhetuilla pähkinöillä tai gluteenittomasta leivästä valmistetulla korppujauholla.

Gluteenittomat taikinat ovat usein löysiä. Annostele ja muotoile leivonnaiset tällöin pellille lusikan avulla.

Gluteenittomat leivonnaiset eivät säily tuoreina kovin pitkään. Pakasta ylimääräiset tuotteet ja sulata kerrallaan aina tarvittava määrä.

Sovella rohkeasti reseptejä

gluteenittomat leivonnaiset

Gluteenittomien leivonnaisten reseptejä löytyy paljon esimerkiksi erityisruokavaliota käsittelevistä keittokirjoista. Voit leipoa myös tavanomaisten leivonnaisten ohjeilla gluteenittomia leivonnaisia vaihtamalla jauhot gluteenittomiin.
Jauhojen vaihtotaulukko

1 dl vehnäjauhoja vastaa
– 1 dl maissijauhoja
– 1 dl riisijauhoja
– 1 dl soijajauhoja
– 3/4 dl perunajauhoja
– 3/4 dl tattarijauhoja
– 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
– 2/3 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta

Tarjottavaa helposti

Gluteenittomia leivonnaisia voi valmistaa myös vaivatta. Pelkillä perunajauhoillakin tai muilla tärkkelysjauhoilla onnistuu esimerkiksi kääretorttu tai kakkupohja.

Gluteenittomia pikkuleipiä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista ja niistä tai murskatuista maissihiutaleista valmistuu helposti pohja myös makealle tai suolaiselle hyydytettävälle tortulle. Marenkilevyistä valmistuu helposti näyttävä kakku tai Pavlova-torttu.

Gluteenittomia leipiä ja leivonnaisia saa myös valmiina hyvin varustetuista ruokakaupoista, jos ei tuoreena niin ainakin pakasteena.

Leivonnaisten sijaan voi tarjoilla myös jotain muuta. Raikas jäädyke, hedelmäsalaatti tai erilaiset juustot makeiden tai suolaisten tarjottavien kera sopivat myös juhlatarjottavaksi. Vuoassa kakun muotoon hyydytetty suklaamoussekin sopii makeaksi tarjottavaksi.

Lähde: Keliakialiitto

 

 

 

Kokeile Kotilieden gluteenittomia leivonnaisia:
Gluteeniton prinsessakakku
Kinuskikakku
Siperialainen jääkakku
Raparpericharlotta
Gluteeniton marjatoscapiirakka
Banaani-marenkitorttu
Juhlatorttu
Kääretorttu
Kultarannan pumpulikakku
Kuningattaren kakku
Sitruunakakku
Mandariinikakku
Mantelimarengit
Manteli-perunaleivokset
Marenkipilvet
Marenkikakku
Muffinit
Norjalaiset kookosleivät
Pähkinäkääretorttu
Rostrandin torttu
Kahvikiisseli-marenkikakku
Valkea marenkiunelma
Kookosmarengit
Tattaripikkuleivät
Tuulan pähkinänokareet
Keliaakikon vohvelit
Keliaakikon porkkanarieskat
Gluteenittomat porkkanasämpylät
Gluteenittomat riisipiirakat
Hunajaiset vuokasämpylät
Juustosarvet
Mausteinen perunaleipä
Perunapohjainen kesäkurpitsapiiras