Ruoka

Ruusukaali on loistava lisuke – listasimme reseptit, joilla hurmaat vaativimmankin kaaliskeptikon

Ruusukaali eli brysselinkaali on syötävän soma kasvis, joka sopii etenkin syksyisten liharuokien lisukkeeksi. Kokeile Kotilieden ruusukaalireseptejä: ruusukaalia salaatissa, paahdettuna, paistoksissa ja kasviscurryssa.

Ruusukaali mielletään monesti vain jouluherkuksi, vaikka totuus on aivan toinen. Sillä kannattaa herkutella etenkin syksyllä ja loppuvuodesta, kun sen maku ja saatavuus ovat parhaimmillaan. Tuoretta ruusukaalisatoa saadaan pitkälle myöhäissyksyyn saakka, sillä vihannes kestää hyvin kylmää, jopa pakkasta. 

Ruusukaali eli brysselinkaali on Belgiasta kotoisin oleva suloinen pikku kaali. Ruusunnuppua muistuttavat kaalinpäät kasvavat 2–4 senttimetrin kokoisiksi. Kaupassa kannattaa olla tarkka ja valita ostoskoriin heleän vihreitä ruusukaaleja. Kellastuneet tai ruskeat kaalit eivät ole enää parhaimmillaan. 

Ruusukaali on herkkä etyleenille, joten kotona se kannattaa säilyttää erillään etyleeniä tuottavista kasviksista ja hedelmistä, kuten banaanista, omenasta ja tomaateista. Parhaiten ruusukaalit säilyvät jääkaapissa 2–6 asteen lämpötilassa. 

Ruusukaali: kypsennys

Pikkuisen kaalit voi syödä vaikka raakana. Ohueksi suikaloituna niistä saa upean salaattipohjan.

Yleensä ruusukaalit syödään kuitenkin kypsennettyinä joko kokonaisina, halkaistuina tai aivan ohuiksi suikaleiksi leikattuina.

Ruusukaalin kypsennys keittämällä tai höyryttämällä

Kypsennyksessä tärkeää on ettei ruusukaaleja kypsennä liikaa. Jos keität tai höyrytät kaalit, kypsennysajaksi riittää muutama minuutti. Sopivan kypsä ruusukaali on napakka ja heleän vihreä. Ylikypsänä maku muuttuu herkästi kitkeräksi ja väri tylsän ruskeaksi. 

Ruusukaali uunissa

Uunissa paahtamalla ylikypsentäminen on vaikeaa, sillä uunissa paahtuessaan ruusukaalit muuttuvat vain entistä rapeammiksi. 

Jos paahdat kerralla ison satsin, varmista että ruusukaalisi ovat pellillä ilmavasti. Jos eivät ole, ota suosiolla toinen pelti. Ääriään myöten täytetyllä pellillä ruusukaalit eivät paahdu rapeiksi, vaan keittyvät ja voivat pehmetä ikävästi. 

Halkaistut tai neljään osaan paloitellut ruusukaalit laitetaan uuniin paahtumaan öljytilkan kanssa ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Lisämausteeksi sopii myös vaikkapa sitruunamehu, hunaja tai balsamico. Levitä kaalit pellille ja paahda sitten 200 asteessa noin 20 minuuttia. 

Ruusukaali pannulla

Myös pannulla kypsennetty ruusukaali on herkullista. Pannulle pilkottuna ruusukaali kypsyy nopeasti, noin viidessä minuutissa. Rapsakka kaali on hyvä pohja esimerkiksi salaattiin, mutta pannulla makeiksi karamellisoituneet tai kermatilkassa haudutetut ruusukaalit ovat herkullisia lisukkeena ihan sellaisenaankin.

Upean lisukkeen saat leikkaamalla ruusukaalit ohuen ohuiksi suikaleiksi ja paistamalla suikaleet hissukseen pannulla hövelissä määrässä öljyä. Mausteeksi riittää suola, mutta lisämakua saa esimerkiksi valkosipulista. Herkullista rousketta saat, kun rouhit lopuksi joukkoon saksanpähkinöitä.

Ruusukaali: parhaat makuparit 

Ruusukaali viihtyy niin tuhtien kuin raikkaiden makuparien seurassa. Yhdistä ruusukaalin kanssa vaikkapa vaahterasiirappia, hunajaa ja balsamiviinietikkaa. Kokeile myös paista ruusukaalit pannulla pekonin kanssa tai hauduttaa ne lempeiksi kermatilkassa. Upean makuparin ruusukaali saa myös pinjansiemenistä tai muista pähkinöistä, kuten saksanpähkinöistä.

Raikkaita mausteita ruusukaalille ovat puolestaan sitrushedelmät, granaattiomenan siemenet, chili, inkivääri ja valkosipuli. 

Mitä tehdä ruusukaalista?

Ruusukaalista voi kokata vaikka mitä. Parhaiten se sopii kypsennettyihin ruokiin, kuten lämpimiin lisukkeisiin, patoihin, vuokaruokiin ja keittoihin. Ruusukaali on loistava lisuke voimakkaanmakuisille liharuoille, kuten lampaalle, porolle ja riistalle. 

Nappaa alta parhaat ruusukaalireseptit, joilla hurmaat vaativimmankin ruusukaaliskeptikon. 

Ruusukaali salaateissa 

Trendikäs tapa tarjoilla ruusukaalia on tehdä siitä salaatti. Ruusukaalit siivutetaan mahdollisimman ohueksi ja maustetaan oliiviöljyllä ja sitruunamehulla. Makupaloiksi kaalin kaveriksi sekoitetaan kuivattua karpaloa, pähkinää ja juustoa. Tarjoa sheivattu ruusukaalisalaatti vihreän salaatin sijaan tai liharuokien kumppanina.

Vaihtoehtoisesti kaalit voi sujauttaa salaatteihin myös eri tavoin kypsennettyinä. Ruusukaalit voi esimerkiksi kypsentää kevyesti höyryttämällä ja pyöräyttää sen jälkeen herkkusalaatiksi kulhossa viinietikan, oliiviöljyn ja mausteiden kanssa. Salaattiin voi paahtaa manteleita, siemeniä tai pähkinöitä. 

Lämmin ruusukaalisalaatti on helppo lisuke vaikkapa liharuoille. Se sekoitetaan ruusukaalista ja salottisipulista, maustetaan persiljalla ja viimeistellään öljystä, etikasta ja sinapista sekoitetulla kastikkeella.

Paahdettu ruusukaalisalaatti ja saksanpähkinävoi on todellinen luksusherkku. Voi pehmentää ihanasti ruusukaalin makua ja tuore timjami tuo makuun upeaa syvyyttä.

Lisukkeet ruusukaalista

Ruusukaali sopii erinomaisesti erilaisten liharuokien seuraan. Usein sitä tarjotaankin riistan tai muiden voimakkaan makuisten lihojen lisukkeena. Syksyn metsästyskausi ajoittuukin juuri sopivasti ruusukaalin satokauteen, joten ruusukaalia kannattaa ehdottomasti kokeilla vaikkapa hirvipaistin kera. 

Paahdettuna ruusukaalista syntyy lisukkeita moneen makuun. Voit paahtaa kaalit nopeasti pannulla ja yhdistää ne karpaloiden ja pähkinöiden kanssa. Uunissa rapeiksi paahdetut ruusukaalit puolestaan saavat upean makuparin parmesaanijuustosta sekä auringonkukansiemenistä. 

Kolmen kaalin pelti yhdistää kukkakaalit, ruusukaalit ja lehtikaalin. Paahtaminen tuo niihin aivan erityisen maun. Voit tehdä kaalipellin myös grillissä. Tarjoa kaverina kasvis- tai lihapullia ja tomaattikastiketta.

Syö ruusukaali pääruoaksi 

Ruusukaali loistaa myös lämpimissä ruoissa ja taipuu tarvittaessa vaikka kokonaiseksi ateriaksi. Kookos-kasviscurry syntyy nopeasti porkkanasta, kukkakaalista ja ruusukaaleista. Thaihenkinen kasvisruoka maistuu höyryävän kuumana keitetyn riisin kera. 

Ruusukaalivuoka on kermaisen pehmeä ja täyteläinen, parmesaanilla rikastettu kasvisvuoka, johon voi lisätä muutaman viipaleen pekonia tai savupalvia.

Lue myös Anna.fi: Kaalit ovat edullista superruokaa – 7 loistavaa syytä syödä enemmän kaalia

Ruusukaalin käsittely

Jos ruusukaali ei lukeudu suosikkeihisi, olet todennäköisesti syönyt sitä huolimattomasti valmistettuna. Ylikypsiksi keitetyt ruusukaalit saattavat maistua mitättömiltä tai jopa kitkeriltä ja olla rakenteeltaan kummallisen mössöisiä. 

Oikein valmistettuna pieni kaali on kuitenkin todellinen luksusherkku. Ennen syöntiä ruusukaalit kannattaa tarvittaessa huuhtaista ja leikata sitten pois kaalin kova kanta. Jos uloimmissa lehdissä on jotakin huonoa, nappaa ne pois. Pieni nuutuminen ei ole haitaksi.

Juttua muokattu ja lisätty reseptilinkkejä 1.9.2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruusukaali on loistava lisuke – listasimme reseptit, joilla hurmaat vaativimmankin kaaliskeptikon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.