Suklaapossu

Suklaapossun vuoden 2022 suosituimmat ohjeet

Suosituimpien ohjeiden joukosta löytyy jokaiselle jotakin; ilman juurta valmistuvia ruisleipiä, kanakormaa, maailman parhaat mokkapalat, munaton sitruuna-mustikkatäytekakku, parhaat suklaahippukeksit ja monta muuta herkkua.

Ruisleivät itse tehdyt

Ens alkuun toivon kaikille oikein herkullista ja maukasta alkanutta vuotta 2023!

Nyt kun vuosi 2023 on alkanut, on hyvä hetki palata vielä hetkeksi viime vuoden puolelle. Ajattelin tehdä tämän täältä sairasvuoteelta käsin katsomalla, mitkä vuonna 2022 leipomistani ja julkaisemistani ohjeista olivat suosituimpia. Suosituimpien ohjeiden joukkoon pääsivät ne postaukset, joilla te lukijat olitte eniten käyneet. Poimin siis tätä postausta silmälläpitäen muutaman suosituimman ohjeen esille ja huomasin niitä katsoessani, että monet lukijoiden suosikeista ovat hyvin pitkälti myös omia suosikkejani.

Leivoin viime vuonna myös muutamia sellaisia juttuja, jotka eivät jostain syystä nousseet kovin korkealle lukijoiden suosikkilistalla, mutta jotka olivat omia suosikkejani. Näin tuntuu käyvän joka vuosi; ne herkut mistä itse on eniten innoissaan, eivät välttämättä saa juurikaan huomiota. Yksi tällaisista on loppuvuonna leipomani Sticky buns eli tahmapullat. Aivan mahdottoman hyviä, tahmeita, makeita pullia, ihan parasta! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, mikäli et ole niin jo tehnyt!

Toinen oma suosikkini on loppuvuodesta leipomani sitkeät piparkakku-valkosuklaakeksit, jotka maistuivat siltä parhaalta eli raa’alta piparkakkutaikinalta. Nam!

© Irina Lisinen

No mutta mennäänpä lukijoiden ja oman perheeni yhteen suosikkiin eli ilman juurta valmistuvan ruisleivän ohjeeseen. Helppo ruisleipätaikina valmistuu vain muutamasta aineesta ja kokonaan ilman juurta, mutta niissä on siitä huolimatta ruisleipämään sopiva aavistuksen hapan maku.

Nämä ruisleivät ovat saaneet paljon kehuja ohjetta testanneilta ja monelle ohjeesta on tullut lempparileipäohje. Niin kävin myös meillä, lapset kavereineen kehuivat näitä leipiä muun muassa sanoilla: ”Äiti, tämä ruisleipä on paljon parempaa kuin kaupan!”. Näitä tuli leivottua viime vuonna muutamaan otteeseen, mutta en todellakaan aio unohtaa tätä ohjetta tänäkään vuonna.

Helppo ruisleipä ilman vaivaamista

Suosituimpien listalle nousi myös tämä ihana kanakorma, joka maistuu erityisen hyvältä näin kylminä talvipäivinä. Myös meillä tehtiin tätä ruokaa useampaan otteeseen viime vuoden aikana, ja nyt taas kun tämä muistui mieleen, taidamme viimeistään taas ensi viikolla nauttia tästä. Oletko sinä jo testannut tätä ihanuutta?

Helppo kanakorma

Nämä munattomat, pehmeät, mehevät mokkapalat saivat päällensä mascarponekreemin ja nimekseen Maailman parhaat mokkapalat. Mascarponekreemi tekee mokkapaloista juhlavamman näköiset, mutta tokihan nämä maistuvat ihanilta myös ilman ko. kreemiä. En voi kylliksi korostaa tuon munattoman pohjan parhautta. Se on helppoakin helpompi tehdä, mutta myös koostumukseltaan ja maultaan juuri sitä, mitä mokkapaloilta voi toivoa.

© Irina Lisinen

Parhaat sitkeät suklaahippukeksit ovat miltei kuin Subwayn keksien tyyliset Sitkeät isot suklaahippukeksit, jotka ovat olleet yksi blogini suosituimmista pikkuleipäohjeista viime vuosien aikana, mutta vain pienempinä versioina. Ne ovat reunoilta rapeita, mutta keskeltä sitkeitä ja juuri sopivan suklaisia ja makeita. Aivan täydellisiä!

Pienet sitkeät suklaahippukeksit
© Irina Lisinen

Munattomassa sitruunaisessa mustikkatäytekakussa mehevä sitruunainen kakkupohja sekä mustikkamoussea. Tämä kakku on kuorrutettu keltaiseksi värjätyllä kermavaahdolla ja koristeltu pensasmustikoilla. Tämän kakun maku oli mielestäni täyskymppi (vaikkakin makuaistini ei koronan jäljiltä ollut tuolloin vielä täysin toipunut entiselleen).

Mustikka-sitruunakakku

Yllä olevan kakun sisällä löytyy tämä munaton sitruunainen kakkupohja. Pohja valmistuu helposti sekoittamalla aineet keskenään. Kun pohjan paistaa kahdessa vuoassa, se pääsee nousemaan paremmin kuin yhdessä vuoassa paistettuna. Maku miedon sitruunainen ja tätä voisi nautiskella vaikkapa sellaisenaan ilman täytettä kahvikakun tapaisesti.

Sitruunainen kakkupohja

Mehevä ja pehmeä mustikkapiirakka valmistuu helposti ilman vatkaimia, eikä siihen tule lainkaan munia tai maitotuotteita. Noista rajoituksista huolimatta tai ehkä jopa niiden takia piirakka on superpehmeä ja kuohkea. Tämä oli yksi parhaista leipomistani mustikkapiirakoista vähään aikaan.

Kuohkea piirakka ilman vatkaimia
© Irina Lisinen

Viime vuonna testaamani mehevän kostea taikinaton omenapiirakka oli aika kiva, erilainen kokeilu. Piirakkaan syntyy mannaryynejä sisältävästä jauhoseoksesta sekä reilusta määrästä kosteaa omenaraastetta. Erillistä taikinaa ei siis leivota, vaan taikina syntyy uunissa paistumisen aikana.

© Irina Lisinen

Yksi suosituimmista ohjeista oli myös ilman liivatetta ja munaa valmistuva suklaavanukas. Tykkäsin tuosta vanukkaasta kovin itsekin, mutta nostan kuitenkin sen sijasta tähän esille kaakaopannacotan kaakaokermalla koristeltuna. Tämä pannacotta nimittäin oli jotenkin niin täydellinen maultaan ja koostumukseltaan. Ainakin sen hetkiseen suklaannälkään juuri passeli. Lopputulos muistutti ehkä hieman niitä kaupan valmiita vanukkaita, joissa on päällä kermavaahtoa, mutta tämä oli vielä tujumman suklainen. Tykkäsin, nam!

© Irina Lisinen

Pystyimme ensimmäistä kertaa pitkään aikaa juhlimaan lastemme synttäreitä lähisuvun kanssa. Tarjosin kesäisissä juhlissamme muun muassa parsakaali-vuohenjuustopiirakkaa, ja tuon piirakan makumaailma osui ja upposi.

Piirakassa on reilusti juustoa (ei siis ihme, että on niin hyvää). Olenkin saanut juuston suurehkoon määrään liittyen kysymyksiä, mutta kannattaa muistaa, että piirakka on suht suuri eli uunipellillisen kokoinen. Toki muiden juustojen kuin vuohenjuuston määrää voi halutessaan hieman tiputtaa, jos haluaa piirakasta vähemmän juustoisen.

© Irina Lisinen

Hieman ennen joulua julkaisemani pehmeä uuniriisipuuro ehti hienosti nousta luetuimpien ohjeiden joukkoon. Puuro on helppo tehdä, sillä se tehdään veteen. Puuron voi näin tehden antaa hautua uunissa ilman sekoitteluja miltei loppuun asti. Lopuksi joukkoon lisätään kermaa, joka tekee puurosta ihanan pehmeän ja täyteläisen. Tätä meillä ehdittiin tehdä muutama kerta ja uskon, että tämä pysyy listalla myös ensi jouluna. Niin helppoa, niin hyvää.

© Irina Lisinen

Naputtelin blogiin viime vuonna myös pienen tietopaketin munattomaan leivontaan liittyen ja se sai yllättävän paljon huomiota. Jälkikäteen mietin, että kaikkia kikkakolmosia ei tuossa postauksessa tainnut tulla kerrottua, joten jos mielessäsi on jokin tietty ohje, jonka haluaisit nähdä munattomana, mutta johon tuo pieni tietopaketti ei anna vastausta, niin laita ihmeessä viestiä. Mein muna-allerginen poikamme pystyy jo pienissä määrin sietämään kananmunaa, mutta leivon vielä ainakin osan leivonnaisista munattomina ja mielihyvin kokeilen joitain uusiakin juttuja 🙂

suklaakakku-punaherukkacurdilla-1

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suklaapossun vuoden 2022 suosituimmat ohjeet

Hämmentävää

”Helppo ruisleipätaikina valmistuu vain muutamasta aineesta ja kokonaan ilman juurta tai hiivaa.”
Mutta ohjeessa on hiivaa….

Irina Lisinen

Hups! Tuota kohtaa kirjoittaessa on tullut pieni aivopieru eli hiivaa siis toki löytyy, mutta ei tarvita juurta. Kiitos sulle tarkkaavaisuudesta, muokkaan kohdan 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *