
Munattomat leivonnaiset ja vinkit leivontaan ilman kananmunaa

Olen viime vuosien aikana saanut paljon ihania kiitosviestejä ja kehuja kehittelemistäni munattomista leivontaohjeista. Munattomille leivontaohjeille on selvästi tarvetta joko muna-allergian, vegaaniruokavalion tai muiden syiden takia. Tästä se ajatus sitten lähti ja päätin koota pienen tietopankin munattomiin leivonnaisiin liittyen.
Mukana on hieman niksejä, miten valmiista ohjeista saa helpommin muokattua munattomia. Vinkkien lisäksi löytyy myös muutamia valmiiksi munattomiksi muokattuja ohjeita, joiden pohjalta munatonta leivontaa on helpompi jatkaa myös itse. Vinkit ja niksit perustuvat omiin kokemuksiini.
Miksi leivon munattomia:
Munattomien ohjeiden kehittely lähti kunnolla lentoon, kun huomasimme pojallamme kananmuna-allergian hänen ollessaan vajaan vuoden ikäinen. Vaikka pojan (5v) allergia on sittemmin helpottanut sen verran, että hän pystyy syömään noin kahdeksasosa munan ilman oireita, olen tehnyt edelleen monet leivonnaiset ilman munaa. Joskus munattomien leivonnaisten testailut tuntuvat jopa ”pieneltä” pakkomielteeltä, mutta kivalta sellaiselta.
Ehkä suurin syy munattomien leivonnaisten kehittelyyn ja leipomiseen on myös se, että olen huomannut monien munattomien leivonnaisten olevan itseasiassa monesti jopa parempia kuin ”tavallisten” leivonnaisten. Ne ovat usein hyvinkin meheviä ja pehmeitä, sillä munalla on taipumus sitoa nesteitä ja joskus sen vuoksi kuivattaa leivonnaista. Kakkupohjassa tai kääretorttupohjassa tämä on vain plussaa, sillä kostuttamisen voi unohtaa ja ei tarvitse kuin sujauttaa täytteet sisään, niin lopputulos on hyvinkin mehevä.
Usein munattomat leivonnaiset ovat myös helppotekoisia, sillä muna-sokerivaahdon vatkaaminen jää pois ja aineet useimmiten vain sekoitetaan keskenään. Toki tässäkin on poikkeuksia esim. marengin suhteen.
Vinkkejä, miten leivonnaisista saa muokattua munattoman.
Sekoitettavat ja vaivattavat taikinat ilman muna-sokerivaahtoa:
- Jos leivonnaisessa on vain yksi muna, sen voi useimmiten vain jättää pois ilman, että rakenne tai maku kärsii. Tällaisia ovat esim. pullataikina, josta tulee jopa parempi ilman kananmunaa. Monissa muissakin leivonnaisissa voi kokeilla rohkeasti jättää sen yhden munan pois. Jos tämän jälkeen lopputulos on kuiva, lisää joukkoon hieman (noin 0.5 dl) nestettä.
- Useammankin munan voi jättää helposti pois, kunhan ne korvaa jollain nestepitoisella ja mieluusti hieman rasvaa sisältävällä tuotteella (esimerkiksi ranskankerma). Taikinaan kannattaa lisätä nestettä 1-3 rkl yhtä munaa kohti. Mitä paksummasta nesteestä on kyse, sitä enemmän sitä tarvitaan, kun taas vettä tai maitoa tarvitaan vähemmän.
- Sooda + etikka -seoksen lisääminen munattoman taikinaan saa sen nousemaan uunissa kuohkeammaksi. Tällainen taikina on esimerkiksi suklaakakkupohjan ohje.
- Etikan sijasta samantapainen vaikutus saadaan aikaan käyttämällä hapanmaitotuotteita (esimerkiksi piimää tai maustamatonta jogurttia). Soodaa voi (ja joskus jopa kannattaa) käyttää samaan aikaan leivinjauheen kanssa, jolloin kohoaminen saa tuplasti voimaa.
- Monissa netistä tai leivontakirjoissa löytyvissä ohjeissa mainitaan, että munan voi korvata esimerkiksi muussatulla banaanilla tai omenasoseella. Olen joskus kokeillut niitä ja ne toimivat ihan hyvin niin kauan kuin lisättävän hedelmän makumaailma toimii täytteen tai päällisen kanssa.
- Neutraalin makuiset kananmunan korvaajat (esimerkiksi vesi, maitotuotteet jne.) voivat maun takia toimia hedelmäsoseita paremmin.
- Makaroonilaatikonkin (vaikka tämä ei olekaan leivontaa) voi helposti tehdä ilman munia, kunhan huomioi pari juttua. 1.) Jätä munat pois liemestä, 2.) käytä lientä (lihaliemikuutioilla maustettua maitoa tai lihalientä) hieman ohjetta vähemmän ja 3.) anna makaronilaatikon vetäytyä ja jäähtyä kunnolla ennen syömistä. Makaronissa oleva tärkkelys ”liimaa” laatikon jäähtyessä makaronit yhteen. Maku on toki hieman eri kuin munia käytettäessä, mutta meillä ollaan syöty tätä hyvällä ruokahalulla (ja ketsuppilisällä) jo useampi vuosi.
Muna-sokerivaahdon korvaajat:
- Munattomat marengit syntyvät helposti aquafabasta eli kikhernesäilyketölkin liemestä ja tomusokerista.
- Aquafabasta ja sokerista saa tehtyä sokerikakkupohjaa muistuttavan kuohkean taikinan (kuten tässä mansikkakakussa). Omaan makuuni pohja ei kuitenkaan vedä versoja vaalealle kakkupohjalle.
- Vaalea kakkupohja syntyy helposti vain sekoittamalla aineet yhteen. Lopputuloksena on mehevä ja pehmeä kakkupohja, joka ei juurikaan kaipaa kostutusta.
- Myös kääretortun voi tehdä munattomana. Taikina on helppo aineet-vain-nopeasti-sekaisin -tyylinen. Ja lopputulos kehutun herkullinen. Pohjan voi maustaa oman maun mukaan. Esimerkiksi kardemummalla maustettuna siitä tulee kuin pullaa, jolloin siitä voi tehdä vaikka Laskiaisen kääretortun. Nam!
- Marenkitaikinaa pystyy jatkojalostamaan muun muassa macaronssien taikinaksi, mutta itse en ole kokeillut sitä (vielä), joten tämän enempää en tässä kohtaa pysty neuvomaan.
- Marenkeja lukuunottamatta suosittelen siis unohtamaan muna-sokerivaahtotyylisen ratkaisun ja joko kehittelemään itse sekoitettavan taikinan tai käyttämään näitä valmiiksi tehtyjä ja hyväksi havaittuja ohjeita.
Suolaiset piirakat:
- Munattomia suolaisten piirakoiden pohjia on olemassa vaikka kuinka paljon. Tämän postauksen loppupuolella pari vaihtoehtoa ja niiden lisäksi on olemassa muun muassa rahka-voitaikina.
- Munattoman piirakantäytteen saa hyydytettyä esimerkiksi: juuston, vehnäjauhojen tai/ja maissitärkkelyksen avulla tai käyttämällä soijajogurttia. Esimerkkinä suolaisesta piirakasta on tämä älyttömän hyvä kasvisjuustopiirakka.
Toivottavasti näistä vinkeistä on apuja munattomien leivonnaisten suunnittelussa ja kokeilussa. Ehkä suurin opettaja tällaisten leivonnaisten kohdalla on ”yritä, erehdy ja onnistu” -moodi. Onnistua voi vain yrittämällä ja vain yritysten kautta löytyy se oma tyyli ja maku munattomienkin leivonnaisten tekemiseen. Tässä tulee vielä muutama valmiiksi muokattu, herkullinen ohjeita erilaisiin hetkiin.
Aloitetaanpa ehkä yhdellä eniten tykätyistä ja kysytyimmistä ohjeista eli tummasta suklaakakkupohjasta. Tämä helppo, mehevä, munaton ja maidoton suklaakakkupohja valmistuu helposti ilman vatkaimia, vain sekoittamalla aineet yhteen. Helppo ja hyvää siis. Samasta taikinasta pystyy leipomaan myös muun muassa muffinsseja ja mokkapaloja.
Helpon suklaakakkupohjan tyylinen pohja päätyi Suklaakakkuun, jossa punaherukkacurdia ja suklaamoussea. Kakku on sekä maidoton että munaton kakku, mutta jos maidottomuuden ei ole niin väliä, kakun voi tehdä myös käyttämällä maidottoman vispin sijasta vispikermaa.
Yleensä erilaiset curdit eli tahnat sisältävät munaa, mutta tämä Iki’ihana punaherukkacurd syntyy ilman sitä. Ja maistuu taivaalliselta! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, jos tämä on jäänyt kokeilematta. Tämä onnistuu muuten hyvin myös pakastemarjoista!
Mehevät mokkapalat valmistuvat ilman vatkaimia ja ovat vähintään yhtä hyviä kuin ”tavalliset” eli munia sisältävät mokkapalat. Jotkut ovat kehuneet näitä parhaiksi mokkapaloiksi. Nämä ovat ihanan pehmeitä, kuohkeita ja myös herkullisia.
Mokkapalat voi tehdä myös marmoroituina, jolloin niihin tulee sekä tummaa että vaaleaa mokkapalataikinaa.
Myös porkkanakakun pystyy leipomaan helposti munattomana. Taikinaan ei tarvita vatkaimia ja lopputulos on ihanan mehevä ja miltei täydellinen.
Helppo, mehevä omenapiirakka on munattomuuden lisäksi myös maidoton. Ainesosina on tyyliin vesi, sokeri, suola ja jauhot ja voisikin kuvitella, että lopputulos on kaikkea muuta kuin hyvä, mutta ohje todellakin toimii ja lopputuloksena on ihanan mehevä ja maukas piirakka. Tästä ovat monet tykänneet.
Munattomat ja maidottomat suklaamuffinssit ovat lyhyesti sanottuna ja itseä lainatakseni ”Meheviä, pehmeitä, höttöisiä, suklaisia, vietävän helppoja (elikkä ilman vatkaimia valmistuva muffinssitaikina) muffinsseja”.
Myös maustekakku onnistuu munattomana. Tämä on herkullinen, piparkakulle maistuva ihanuus, mutta sopii mausteita muokkaamalla myös muihin vuodenaikoihin.
Mehevä kääretorttu maistuu mustaherukalle ja omenalle, mutta aivan yhtä hyvin sisään voi upottaa muitakin makuja.
Laskiaisen kääretorttu on hieman mustaherukkaista versiota paksumpi kääris, jossa maistuu kardemumma, kermavaahto sekä hillo tai mantelimassa. Molemmat ovat niin meheviä, etteivät ne kaipaa lainkaan kostutusta.
Täytetyt pikkuleivät ovat herkullisia. Samasta taikinasta voi muotoilla miltei minkä muotoisia ja makuisia pikkuleipiä tahansa. Nämä suorastaan sulavat suuhun.
Rahkapullataikina on tavallista pullataikinaa mehevämpi ja ihanan pehmoinen pullataikina, jossa ei kuitenkaan maistu rahka lainkaan. Olin jo miltei unohtanut nämä ihanuudet, mutta tätä postausta kirjoittaessani tekee mieli leipoa näitä uudestaan ja pian!
Munaton marenki onnistuu pääosin aquafabasta ja tomusokerista. Kurkkaa ohje ja kokeile näitä munattomia marenkeja myös itse!
Myös vaahtokarkkeja pystyy tekemään munattomia. Nämä kuohkeat ja pehmeät vaahtokarkit voi maustaa vaikkapa makutomusokereilla.
”Ne parhaat uunidonitsit” ovat olleet yksi blogini suosituimmista ohjeista ja ne pystyy tekemään myös munattomina ja maidottomina ilman, että maku tai rakenne kärsii. Nämä ovat huippuhyviä! Ja katso kuinka kuohkeita!
Munattomat letut ovat kuuluneet mein perheen iltoihin jo muutaman vuoden ajan. Nämä pikkuletut syntyvät miltei samalla taikinalla kuin tavallisetkin letut, mutta vain ilman kananmunia. Isompia räiskäleitä varten kannattaa taikinaan lisätä hieman vehnäjauhoja tai perunajauhoja.
Suklaavanukas syntyy ilman munaa ja ilman liivatetta. Ja maistuu ihanan suklaiselta. Julkaisin ohjeen vähän aikaan sitten ja sain ohjeesta kehuja.
Lopuksi vielä pari suolaista ohjetta. Kolmen aineen suolainen piirakkapohja valmistuu helposti ja nopeasti vain kolmesta aineesta. Muistisääntökin on helppo; kaikkia aineita tulee saman verran. Tämä pohja sopii yhteen monien täytteiden kanssa.
Älynhyvästä kasvisjuustopiirakasta löytyy kasvista täytteen lisäksi myös pohjasta, sillä pohjataikinassa on porkkanaa. Tuo kevyempi porkkanainen piirakkapohja on maukas ja sopii moneen muuhunkin täytteeseen. Tyttöni sanoja lainatakseni tämä piirakka on ”ihan sikahyvä” ja jopa hänen inhokkinsa eli kesäkurpitsa maistui tässä kuulemma sikahyvälle 😀
No niin. Tässä olivat tämän kerran munattomat ohjeet ja leivontavinkit. Näiden ohjeiden lisäksi Suklaapossu-blogin munattomat-osiosta löytyy paljon paljon muitakin valmiita munattomia ohjeita, joten kannattaa kurkata sinnekin, jos kaipaat lisävinkkejä.
Pst! Jos kaipaat jotain tiettyä munatonta ohjetta, etkä uskalla/halua itse alkaa kehittelemään ohjeita, laita ihmeessä viestiä sähköpostiin tai kirjoita toiveesi alla olevaan kommenttikenttään, niin otan toiveet testilistalleni 🙂

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Munattomat leivonnaiset ja vinkit leivontaan ilman kananmunaa
Blogisi on ollut minulle allergikkona todellinen aarreaitta jo monen vuoden ajan. Palaan kerta toisensa jälkeen ohjeidesi pariin. Kiitos taas tästä postauksesta ja työstäsi munattomien ohjeiden kehittelyssä!
Hei Stiina! 🙂 Ihana kuulla, että olet viihtynyt täällä jo pitkään ja kiva, että postaus tulee tarpeeseen! 🙂 Toivottavasti näistä vinkeistä on apua. Ja aina saa laittaa viestiä, jos jotain jää epäselväksi tai kaipaa vaikka lisäapua tai -tietoa johonkin juttuun 🙂 Ihanaa kevään odotusta!