Parhaat marinadit grillaamiseen

Keskiviikkona 29.6.2011, Mari Harjula, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 127872 kertaa

Hyvä kotitekoinen marinadi antaa grilliruoille makua ja mureuttaa grillattavan lihan.

Marinadi on mausteliemi, joka parantaa lihan makua. Kun mausteliemeen lisätään jotain hapanta raaka-ainetta, kuten esimerkiksi viiniä, viinietikkaa, olutta, sitruunamehua tai jogurttia, se myös mureuttaa lihan.

Öljypohjainen marinadi mehevöittää vähärasvaisen lihan ja öljy estää myös lihaa tarttumasta grilliin.

Kätevimmin marinointi onnistuu muovipussissa. Laita marinoitavat lihat esimerkiksi pakastepussiin ja kaada päälle marinadi. Puristele pussia niin, että lihat peittyvät kauttaaltaan marinadiin. Puristele ylimääräinen ilma pois pussista, sulje pussin suu ja anna marinoitua jääkaapissa tarvittavan ajan. Kääntele pussia jääkaapissa muutaman kerran marinoinnin ajan, jotta marinadi imeytyy tasaisesti.

Mitä kauemmin lihaa marinoidaan sitä maukkaampi lopputulos. Pihvit, kyljykset ja vartaisiin pujotettavat lihapalat marinoituvat muutamassa tunnissa, isommat lihat kuten kokonaiset fileet noin vuorokaudessa.

Pyyhkäise marinadi pois lihan pinnalta ennen grillaamista, jottei se pala kiinni lihaan tai grilliritilään tai valu grillin pohjalle.

Broilerin perusmarinadiksi sopii hyvin yrteillä ja sitruunamehulla maustettu marinadi. Marinadin joukkoon voi lisätä myös raastettua sitruunankuorta lisämakua antamaan. Broilerin marinadille lisäpotkua antavat myös curry, chilikastike ja soija. Satay-vartaat marinoidaan inkiväärillä, chilillä ja korianterilla maustetussa itämaisessa marinadissa.

Inkiväärillä ja valkosipulilla maustettu jogurttimarinadi sopii sekä lampaan- että broilerinlihalle. Lampaanlihan jogurttimarinadin voi maustaa myös mintulla ja kanelilla. Lampaalle sopii myös punaviinipohjainen tulinen marinadi tai valkosipulilla, timjamilla ja soijakastikkeella maustettu marinadi.

Kyljyksille ja naudanlihalle sopii hyvin tomaattipyreellä, sweet chili –kastikkeella ja soijakastikkeella maustettu marinadi. Grillikylki marinoidaan makean mausteisessa siirapilla maustetussa marinadissa. Possun kyljykset puolestaan maustetaan yrttimarinadilla.

Kala marinoidaan perinteisesti sitruunamehulla ja ruohosipulilla sekä muilla yrteillä maustetussa marinadissa. Myös itämainen marinadi korianterilla ja inkiväärillä sopii kalalle.

Vinkkejä ja reseptejä grillaamiseen löydät täältä. Kasvisten grillaamiseen löydät ohjeita tästä linkistä.

Asiasanat: grillaus

Viestit 9

4.6.2009 klo.11:3
Terveisiä ...

Terveisiä ...

Omat marianadit ovat maukkaimpia! Nyt vielä toivotaan, että kesälläkin saisi marinoimatonta broileria kaupoista. Eikä vain niitä supersuolaisia aina samanmakuisia valmiiksi marinoituja.

Vastaa
8.8.2009 klo.15:29
jou

jou

olet oikeassa, itse tehdystä tietää mitä siinä on! itse tein just naudalle marinadin periaatteella ”mitä kotoa löytyi ja kaupasta muisti ottaa mukaan”. eli oliiviöljyä, punaviinietikkaa, tummaa muscovadoa, konjakkia, suolaa, mustapippuria, tuoretta inkivääriä, tuoretta chiliä, valkosipulia. saas nähdä miten käy!

Vastaa
1.7.2011 klo.21:51
nil

nil

Meikäläisellä on ollut noin parin vuoden ajan hakea hyviä ruoka-aineita viikonloppua varten ja kokeilla saisko niistä mitään syötävää aikaiseksi. Olen ostanut kyseiset tuotteet tampereen kauppahallista.
Ihan vain kokeilemalla olen oppinut seuraavia:
- kaupan ”marinoitu kana” on paprika-mausteella myyntipäivää pidennetty erä, koska ei maista koska liha on vanhaa.
- light versiot tuotteista tarkoittaa että niitä pitää laittaa monin kertainen määrä, eikä maku ole edes samankaltainen.
- Lähes tulkoon kaikissa tuotteissa on liikaa sokeria/makeutusaineita

En sitten suosittele lähtemään kauppahalli-linjalle, koska minulla ainakaan ei kestänyt kuin pari viikkoa kun en enää pystynyt ostamaan halpaa lihaa/kalaa normi kaupoista.

Vastaa
15.4.2013 klo.10:12
joonaongay

joonaongay

olen hintti

Vastaa
5.6.2013 klo.6:15
näin tein

näin tein

Ikävä on aina todeta, että liekit tulee kaasugrillista aika lailla, ja pintä kärventyy, vaikka olisi kuinka pienellä. Rasva palaa !

Vastaa
14.2.2014 klo.12:37
ovaskakino...

ovaskakino...

niin olen minäkin <3

Vastaa
14.2.2014 klo.12:38
juho

juho

tykkään mopoista

Vastaa
14.2.2014 klo.12:38
olen tino

olen tino

ja paras

Vastaa
14.2.2014 klo.12:38
ok

ok

ok tyypi tosi kypsöö

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu