avomaankurkkua

Avomaankurkkua purkkiin ja pikkelssiin – katso ohjeet!

Avomaankurkuista syntyy salaatteja, pikkelssejä ja monenmoisia säilykkeitä. Katso herkulliset ohjeet!

Avomaankurkkua on runsaasti tarjolla elo-syyskuussa. Samaan aikaan kurkut ovat myös edullisia. Parhaimmat kurkut ovat 5-15 cm mittaisia, vihreitä ja napakoita. Keltaiset ja pulleat kurkut ovat ylikypsiä.

Lue myös: Mummon minikurkut dippikastikkeella

Avomaankurkusta on olemassa myös sileäkuorinen valkoinen muunnos. Valkean kurkun hedelmäliha on vihreää miedomman ja makeamman makuista. Valkoista kurkkua näkyy myynnissä vain harvoin.

Kurkku on kevyttä herkkua

Kurkku sisältää paljon vettä, vähän kaloreita, sillä siinä ei ole rasvaa nimeksikään. Avomaankurkusta nauttimalla saa myös elimistölle hyvää tekeviä hivenaineita, kuten kaliumia, kalsiumia ja sinkkiä sekä  A-, C- ja K-vitamiineja. Jotta saat kurkusta kaiken hyvän irti, pese se kunnolla  ja syö kuorineen. Avomaankurkut maistuvat loppukesästä rapsakoilta ja raikkailta ihan sellaisenaan samalla, kun säilöt niitä loppusyksyn ja talven varalle.

Tsatsiki

Käytä avomaankurkkua monipuolisesti

Avomaankurkkua käytetään pääasiassa säilöntään, suolakurkuiksi ja erilaisiksi pikkelseiksi. Tuore avomaankurkku on kuitenkin hyvää myös tavallisen kurkun tapaan nautittuna, salaateissa, voileivillä ja mummön hölskykurkkuina. Kokeile myös esimerkiksi lempeänmakuista peruna-kurkkukeittoa tai grilliruokien kylkeen erinomaisesti sopivaa tsatsikia, jugurtti-kurkkusalaattia.

Avomaankurkkua säilöttynä purkkiin

Säilytä avomaankurkkua viileässä

Avomaankurkku säilyy parhaiten +10 – +14 asteessa. Avomaankurkku on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä, kuten banaanien, omenoiden tai tomaattien vieressä.

Nauti avomaankurkuista Kotilieden resepteillä

1. Inkiväärikurkut

Leikkaa napakoista ja pienistä avomaankurkuista kurkkuveneita ja mausta ne inkiväärillä.

 

Ohje: Inkiväärikurkut

2. Mummin suolakurkut

Mummin suolakurkut valmistuvat perinteisen ohjeen mukaan yksinkertaisista puutarhan aineksista, mausteina tillinvarsia, piparjuurta ja mustaherukalehtiä.

Mummin suolakurkut

Ohje: Mummin suolakurkut

3. Ratsumestarin avomaankurkut

Ensimmäiset , kiinteät ja rapsakat avomaankurkut säilötään viipaleina rakuunan kanssa. Käytä rakuunaa kuitenkin maltilla, sillä hyppysellinen, aavistus ja ripaus ovat turvallisia
rakuunamittoja. Rakuuna on ”lohikäärme”, jota on hyvä kohdella varoen.  Ratsumestarin avomaankurkut ovat valmiita maisteltavaksi jo viikon sisällä.

Ohje: Ratsumestarin avomaankurkut

 

4. Kurkkurelissi

Kirpakka kurkkurelissi on kesäinen lisuke, joka sujahtaa hodarin tai hampurilaisen väliin ja maustaa kermaviilin tai maustamattoman jogurtin tsatsik-kastikkeen tyyppiseksi herkuksi helposti.

Kurkkurelissi avomaankurkuista

Ohje: Kurkkurelissi

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Avainsanat

Keskustelu

Tehty omista ja ostetuista kurkuista itselle kurkkusalaatti,tietää mitä laittaa suuhunsa ja on just sopivan makuista.

Kommentoi juttua: Avomaankurkkua purkkiin ja pikkelssiin – katso ohjeet!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X