Ruoka

Kurkku maistuu sellaisenaan ja salaateissa – tiedätkö, mitä eroa on avomaankurkulla ja kasvihuonekurkulla?

Kurkku on tomaatin jälkeen käytetyin vihanneksemme. Kasvihuoneessa kasvatettua kasvihuonekurkkua on saatavilla ympäri vuoden, avomaalla kasvatettua avomaankurkkua nautitaan kesäkuukausina.

Kurkku kuuluu melonien ja kurpitsojen sukuun. Himalajan rinteiltä Pohjois-Intiasta kotoisin olevasta kitkerän makuisesta villikurkusta on jalostettu nykyään viljeltävät miedot kurkkulajikkeet. Kurkusta on monia muunnoksia, joista pitkä kasvihuonekurkku on meillä tunnetuin.

Lue myös: Mitä eroa on suolakurkulla ja maustekurkulla? Hapattamalla valmistettu kurkku on vatsaystävällisempi

Kasvihuonekurkku ja avomaankurkku kuuluvat molemmat kurkkukasveihin, mutta kuten nimikin kertoo, kasvihuonekurkku kasvaa kasvihuoneessa, avomaankurkku usein ulkona avomaalla. 

Vihreitä ja napakoita avomaankurkkuja kasvatetaan kuitenkin avomaan lisäksi myös kasvihuoneissa tasaisemman laadun takaamiseksi. Tropiikista kotoisin olevat kurkkukasvit vaativat nimittäin Suomessa hieman erityishoitoa menestyäkseen. Kurkut pitävät lämpimästä ja tuulensuojaisesta kasvuympäristöstä eivätkä ne siedä kylmää tai hallaa.

kurkku
Avomaankurkussa on kasvihuonekurkkua paksumpi kuori ja kitkerämpi maku. Siksi se sopii erinomaisesti säilöntään. Kuva: Sampo Korhonen

Pieni avomaankurkku ja iso kasvihuonekurkku ovat parhaimmillaan kesäaikaan

Avomaankurkku kasvaa yleensä 10–15 senttimetrin pituiseksi. Sen tummanvihreä kuori on rosoisempi ja paksumpi kuin paremmin tunnetun kasvihuonekurkun. Tuoreen ja laadukkaan avomaankurkun pinta on raikkaan vihreä ja koostumus napakka. Vanhetessaan avomaankurkku muuttuu keltaiseksi ja pulleaksi.

Ensimmäiset kotimaiset avomaankurkut ilmestyvät vihannestiskille kesäkuussa, ja niitä on hyvin saatavilla syyskuuhun saakka. Paras sesonki sijoittuu kuitenkin heinä-syyskuulle.

Kotimaista kasvihuonekurkkua on saatavilla ympäri vuoden kasvihuoneessa kasvatettuna. Tosin kasvihuonekurkullakin on sesonki, joka ulottuu avomaankurkun tapaan kesäaikaan touko-syyskuun väliselle ajalle. Kesäaikaan kasvatetut kurkut ovat ympäristön kannalta parempi vaihtoehto, sillä niiden kasvattaminen vaatii vähemmän energiaa.

Kasvihuonekurkut poimitaan käsin noin 300 gramman painoisina ja pakataan muoviin, mikä parantaa niiden säilyvyyttä ja pidentää käyttöikää moninkertaisesti. Hyvän kasvihuonekurkun kuori on tummanvihreä ja kiiltävä, koostumus napakka. Hoikat yksilöt ovat usein paksuja maukkaampia. Vanhetessaan kurkku nahistuu ja veltostuu.

Lue myös Anna.fi:  Kurkku taipuu sushiin, ohukaisiin, keittoon – poimi parhaat kurkkureseptit

Kurkku: säilytys – varjele kylmältä ja etyleeniltä

Runsaan vesipitoisuutensa takia sekä avomaan- että kasvihuonekurkku on herkkä lämpötilojen vaihtelulle. Liian lämpimässä kurkut nahistuvat ja liian kylmässä ne taas paleltuvat. Ihanteellinen säilytyslämpötila on +10-14 astetta. 

Muovikelmuun pakattuna kasvihuonekurkkua voi säilyttää kotona huoneenlämmössäkin ja halutessaan jäähdyttää jääkaapissa ennen tarjoilua. Pidempi säilytys jääkaapissa ei ole kurkuille hyväksi. Siellä niille tulee vilu ja maku kärsii.

Paksukuorinen avomaankurkku säilyy hyvänä jopa pari viikkoa, kasvihuonekurkku hieman lyhyemmän aikaa.

Kurkku on herkkä etyleenille. Kurkku kellastuu etyleenin vaikutuksesta, minkä vuoksi sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten, kuten tomaattien ja useimpien hedelmien vieressä.

Kotimaista kurkkua ei tarvitse kuoria, se ainoastaan huuhdellaan ennen käyttöä

Avomaankurkku on parasta säilykkeissä, kasvihuonekurkku maistuu tuoreena

Avomaankurkulla on kasvihuonekurkkua paksumpi ja rosoisempi kuori. Karheudesta pääset eroon juuresharjapesulla, mutta avomaankurkun voi myös kuoria ennen käyttöä.

Avomaankurkku tunnetaan hieman kitkerämmän makuisena kuin kasvihuoneessa kasvanut serkkunsa. Jalostamalla nykylajikkeet on kuitenkin saatu vähemmän karvaiksi. Kylmä kesä ja kastelun puute saattavat kuitenkin kitkeröittää avomaankurkun. 

Maustaminen kesyttää kitkeryyden ja siksi avomaankurkku sopii erinomaisesti säilöttäväksi suola- tai etikkaliemessä vaikkapa tuoreiden mausteyrttien, kuten tillin, mintun ja korianterin kera. Avomaankurkusta voidaan valmistaa erinomaisia suolakurkkuja sekä säilykekurkkuja ja se on ihanaa myös pikaisesti pikkelöitynä.

Avomaankurkku sopii syötäväksi myös sellaisenaan esimerkiksi salaateissa sekä  raastettuna vaikkapa tsatsikissa. Kokeile avomaankurkkua myös täytettynä: halkaise kurkut ja täytä ne vaikkapa katkarapu- tai savulohitäytteellä. Voit myös grillata tai pikapaistaa avomaankurkkuja ja sivellä pintaan suosikkigrillauskastikettasi.

Kasvihuonekurkku syödään usein tuoreena esimerkiksi salaateissa tai leivän päällä sekä raastettuna erilaisissa jogurttipohjaisissa kastikkeissa. Kokeile kurkkua kuutioituna myös hedelmäsalaattiin. 

Erityisen ihanaa kasvihuonekurkku on raikkaaksi juomaksi tai kylmäksi keitoksi surautettuna. Kurkusta valmistetut kylmät keitot ovat erinomaista hellepäivän syötävää. Kasvihuonekurkku sopii avomaankurkun tapaan myös etikkamarinointiin sekä lämpimiin ruokiin, kuten wokkeihin ja patoihin sekä grillaukseen. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kurkku maistuu sellaisenaan ja salaateissa – tiedätkö, mitä eroa on avomaankurkulla ja kasvihuonekurkulla?

Gert

Tiedän.

LUPUlius

Minäkin tiedän.

Nestori

Torikaupassa 50- ja 60-luvulla osa kasvihuonekurkuista oli
karvaan makuisia ja siksi myyjä leikkasi palan maistettavaksi, jos
oli karvas sitä ei myyty vaan maistettiin uusi kunnes sopivan
makuinen löytyi. Keskitalvella kasvaneet kurkut ja tomaatit ovat
usein mauttomia tai jopa pahanmakuisia, ne tarvitsevat runsaasti aurinkoa,tullakseen hyvänmakuisiksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.