Ruoka

Kiinnostavimmat ruokahaut Googlen mukaan 2018 – haitko sinäkin näitä?

Google listaa vuosittain kiinnostavimmat haut. Ruokahakujen listalle pääsi Kotiliedessäkin uutisoituja hittiaiheita. Arvaatko mikä oli vuoden 2018 kiinnostavin ruokahaku?

Suomalaisia kiinnosti vuonna 2018 erityisesti ruoan tiimoilta syksyn sienisato. Ykköseksi kiinnostavimpien sienten joukosta nousi harvinainen tuoksuvalmuska, josta Kotiliesikin uutisoi.

“Ihmiset hakevat tietoa ajankohtaisista ilmiöistä ja puhuttavista aiheista. Yksi erityisen selkeästi esiin noussut ilmiö oli poikkeuksellisen kuuma kesä”, Googlen analyytikko Jaakko Pihlaja sanoo tiedotteessa.

Kiinnostavimmat ruokahaut 2018

1. Tuoksuvalmuska

Syksyn 2018 himotuin sieni voi olla tuhansien eurojen arvoinen. Tuoskuvalmuska eli matsutake on erityisesti japanilaisten suosikkisieni.

Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki oli syksyllä sienimetsällä Punkaharjulla. Metsäpolulta löytyi yllättäen tuoksuvalmuskoja.

Lue lisää: Toimittaja löysi harvinaisen matsutaken metsäpolulta: ”Oli todella helppo tunnistaa!”

Matsutaken pinta on ruskea-valkoinen.

2. Lapin ukon keitto

Lapin ukon keitto on helppo ja maukas keitto, johon tulee sulatejuustoa, sieniä ja savuporoa. Lapin ukko ei turhia kikkaile, vaan keiton pitää valmistua helposti. Keitto on maukas ja sopii hyvin kylmiin talvipäiviin. Nappaa Lapin ukon suppilovahvero-porokeitto Kotiliedestä.

3. Feta-pinaattipiirakka

Tämä suolaisten piirakoiden ykkönen ei mene koskaan pois muodista. Feta-pinaattipiirakka toimii niin juhlassa kuin arki-iltana. Kotiliedestä löydät monta hyvää ohjetta.

4. Ramenkeitto

Aasialaiset nuudelikeitot ovat suosittuja. Nopeat nuudelit valmistuvat hetkessä ja liemeen saa makua misotahnalla ja muilla aasialaisilla mausteilla. Kokeile näitä ihanan helppoja ohjeita.

Ramenkeittoa ja kananmunan puolikas

5. Matsutake

Tuoksuvalmuskan japanilainen nimi on matsutake. Harvinaista sientä löytyi syksyllä 2018 erityisesti kuivista kangasmetsistä. Punkaharjun metsät ja Lappi ovat oivallisia paikkoja löytää matsutakea.

Matsutaken tunnistaa tuoksusta.
Matsutaken eli tuoksuvalmuskan tunnistaa voimakkaasta parfyymimäisestä tuoksusta.

6. Koivunpunikkitatti

Syksy 2018 oli mahtava tattisadon kannalta. Tatteja kerättiin ympäri Suomen syyskuusta pitkälle lokakuulle. Punikkitatit ovat satoisia ja hyvänmakuisia ruokasieniä. Ne kannattaa aina kypsentää hyvin, sillä muuten ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Kypsennettäessä voimakkaasti tummuvat punikkitatit sopivat esimerkiksi lihamurekkeeseen ja kaalikääryleiden täytteeksi.

Lue lisää: Tatit ovat ruokasienten aatelistoa – näin tunnistat tatit helposti!

Koivunpunikkitatti on Googlen suosituimpia hakuja 2018.
Juuri maasta noussut punikkitatti on jalastaan vielä vaalea. Jalan ympärille muodostuu tummia viiruja nopeasti maasta nousun jälkeen.

7. Maa-artisokkakeitto

Maa-artisokka on satoisa mukula, jonka maku on ainutlaatuisen herkullinen. Se toimii parhaiten keitoissa. Kotiliedestä löytyykin runsaasti erilaisia vaihtoehtoja.

Eilan maa-artisokkakeitto sopii hyvin vaikka alkuruoaksi. Miedonmakuinen keitto tehdään pelkistä maa-artisokista, mausteeksi mukaan lorautetaan sherryä ja silputaan basilikaa.

Johannan maa-artisokkakeitto on helppo kasvissosekeitto, jonka valmistamisessa suurin uurastus on muhkuraisten maa-artisokkien kuoriminen. Hyvin pestyt maa-artisokat voi myös jättää kuorimatta, jolloin maa-artisokan maku on entistä intensiivisempi.  Konstailemattomaan keittoon käytetään yhtä paljon maa-artisokkaa ja perunaa, mausteeksi riittävät kerma, suola sekä pippuri.

Maa-artisokkaa

8. Kombutsa

Terveysjuomien ykkönen on ehdottomasti kombutsa. Katso Kotiliedestä miten valmistat sitä kotona.

Lue lisää: Mikä ihmeen kombutsa? Trendijuomaa voi valmistaa myös kotona

Kombutsa on hapatettu kiinalainen juoma.

9. IPA olut

IPA lyhennys tulee sanasta Indian pale ale. Pale ale -oluet ovat väriltään vaaleita ja raikkaasti humaloituja oluita. IPA-oluet ovat vahvempia ja voimakkaammin humaloituja pale ale -oluita.

Lue lisää: Oluet testissä – lue mikä olut sopii laiturin nokkaan, mikä grilliruoalle ja mikä yöttömän yön fiilistelyyn

Grillatut paprika-makkaravartaat

10. Burrata

Burrata on italialaista mozzarellasta valmistettua juustoa. Se on alunperin kehitetty mozzarellan valmistamisesta syntyvien ylijäämäpalojen ja heran hyödyntämiseksi. Burrata muistuttaa nyyttiä tai pussukkaa. Se valmistetaan venyttämällä mozzarellamassasta pussi, joka täytetään tuoreella kermalla ja mozzarellapaloilla. Kotiliedessä on runsaasti erilaisia vinkkejä mozzarellan käyttöön. Tässä parhaimmat:

Tomaatti-mozzarellapiirakka

Mobiililaitteilla eniten hakuja

“Tietoa haetaan jo ensisijaisesti mobiililaitteilla joilla tehtyjen hakujen osuus on yli puolet kaikista hauista. Asioiden hoito liikkeellä ja asiakkaiden kasvavat tarpeet paremmalle palvelulle verkossa näkyvät myös. Älypuhelimilla tehdyt near me ja lähellä -tyyppiset haut ovat kasvaneet tänä vuonna jopa 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna Suomessa”, Pihlaja sanoo.

“Hausta tulee jatkuvasti luonnollisempi osa arkea ja kirjoittamisen ohella myös puheella tehdyt haut ovat erittäin yleisiä Suomessakin.”

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiinnostavimmat ruokahaut Googlen mukaan 2018 – haitko sinäkin näitä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.