Ruoka

Kiinalainen ruoka on suosittua ympäri maailman – tee makumatka omassa kotikeittiössä

Kiinalainen ruoka on monipuolista, maukasta ja suosittua ympäri maailman. Tutustu kiinalaiseen ruokakulttuuriin ja nappaa parhaat ohjeet talteen.

Kiinalainen ruoka on makujen ja värien ilotulitusta. Ei ihme, että moni kiinalainen resepti on tunnettu myös länsimaissa. Kiinalainen ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen ja vaihtelee maanosan mukaan. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä tulisempaa ruoka on.

Kiinalainen keittiö voidaan jakaa neljään pääkeittiöön, jotka ovat saaneet nimensä alueiden keskeisten kaupunkien tai maakuntien mukaan. Näitä ovat: 

Vaikka eroavaisuuksia on paljon, yhteistä eri keittiöille on taidokas raaka-aineiden käsittely ja yhdistely sekä mausteiden harmonia.

Kiinalainen ruoka: Raaka-aineet ja mausteet

Kiinassa syödään runsaasti sianlihaa, mutta myös kanaa, lammasta, ankkaa, kalaa sekä mereneläviä ja tofua käytetään paljon. Riisi on suosittua, mutta monilla alueilla etenkin Pohjois-Kiinassa vehnäpohjaiset tuotteet, kuten nuudelit, ovat riisiä yleisempiä. 

Makua kiinalaisiin ruokiin tuovat erilaiset maustekastikkeet, joissa maistuu tasapainoisesti suolainen, hapan, makea. Niiden lisäksi käytetään paljon kevätsipulia ja valkosipulia, inkivääriä, seesamiöljyä, pippureita ja chiliä, joista yksi tunnetuimmista on suuta hassusti kutitteleva sichuaninpippuri. 

Kiinalainen ruoanvalmistus

Kiinalainen ruoka vaatii usein paljon esivalmisteluita ja vie usein enemmän aikaa kuin itse kypsentäminen. Raaka-aineiden pilkkominen ja ruoan esivalmistelu mahdollisimman pitkälle on tärkeää, sillä ruokien kypsennys on yleensä varsin nopeaa ja suoraviivaista. Esimerkiksi kasviksia kypsennetään vain hieman niin, että ne jäävät purutuntumaltaan rapeiksi. 

Kiinalainen ruoka valmistetaan usein tulikuumassa, maljamaisessa wokkipannussa, jossa ruoka kypsyy nopeasti. Wokkauksen lisäksi muita perinteisiä tapoja valmistaa kiinalaisia ruokia ovat höyrytys, uppopaistaminen ja hauduttaminen.

Suosittuja kiinalaisia ruokia ovat muun muassa erilaiset pikapaistetut riisi- ja wokkiruoat sekä nuudelikeitot. 

Kiinalainen ruoka: Nyytit ja sämpylät

Erilaisia nyyttejä, kuten wontoneja, momoja ja dumplingeja syödään Kiinassa paljon. Täytteeksi sopii melkein mikä vain, mutta tyypillisesti taikinasta valmistetun nyytin sisällä on lihaa, kasviksia tai äyriäisiä. Valmista dumpling-taikinaa löydät aasialaisista marketeista, mutta taikinan tekeminen onnistuu myös alusta alkaen itse. 

Nyyttien ohella rentoa seurusteluruokaa ovat myös hauskat bao bun -sämpylät, jotka ovat aasialainen vastine hampurilaisille. Kaupassa myy­dään valmiita bao bun -sämpylöitä, jotka ovat höyrytystä ja täyttämistä vaille valmiita. Bao-sämpylöiden täytteeksi sopii niin liha kuin kasviksetkin. Yksi tunnetuim­pia täytteitä on karamellisoitu ylikypsä possu. Raikkautta säm­pylään tuovat rapeat kurkut ja kastikkeeksi sopii maustettu majo­neesi.

Kiinalainen ruoka: Liha- ja kalaruoat 

Lihaa ja kalaa syödään Kiinassa paljon. Lihoista käytetään melko monipuolisesti esimerkiksi kanaa, lammasta, ankkaa ja possua. Liha on usein paloiteltu valmiiksi suupaloiksi ja kypsennetty nopeasti esimerkiksi wokkaamalla. Kiinalaisessa keittiössä on lukuisia erilaisia versioita hapanimeläkastikkeista, joissa yhdistyvät lihat tai merenelävät, kasvikset sekä nuudelit tai riisi.

Yksi suosituimmista kiinalaisista ruoista on kung pao kana. Kiinalaisravintoloista tuttu tulisen makea kanakastike on maustettu sichuaninpippurilla. Ohje on alunperin Sichuanin maakunnasta Lounais-Kiinasta. 

Kiinalainen ruoka voi toisinaan olla myös kalaa. Kala tarjotaan Kiinassa usein kokonaisena, josta ruokailijat ottavat paloja puikoillaan. Kiinalaisittain valmistettu höyrytetty kala maustetaan seesamiöljyllä, inkiväärillä, sherryllä ja soijakastikkeella.

Kiinalainen jälkiruoka

Perinteisesti Kiinassa ei juuri syödä jälkiruokia aterian jälkeen. Kiinalainen jälkiruoka on usein simppelisti tuore hedelmä, toisinaan myös jonkinlainen hyytelö, kylmä ja makea keitto tai friteerattu tai karamellisoitu hedelmä. Yksi suosituimmista on kiinalaisista jälkiruoista friteerattu seesamipallo, jonka sisällä on punapaputäytettä.

Yleensä makeat herkut syödään Kiinassa erikseen ja näissäkin hedelmät näyttelevät suurta osaa. Tyypillisiä kiinalaisia makeita herkkuja ovat esimerkiksi friteeratut tai karamellisoidut hedelmät, hedelmäiset sorbetit tai erilaiset leivonnaiset, kuten kuukakku. Nykyään maasta tosin löytyy myös länsimaalaisia herkkuja, kuten makeisia ja jäätelöä.

Lue myös Anna.fi: Aasialaiset keitot hyväilevät makuhermoja – 4 x kevyt keitto

Ruokailu Kiinassa

Kiinassa ruokailutilanne on vilkas, sosiaalinen sekä ystävällinen ja ruokaa tarjotaan aina toisille. Kiinalainen ateria koostuu tyypillisesti kahdesta osasta: usein riisistä tai nuudeleista valmistetusta hiilihydraattipitoisesta pääruoasta sekä sen lisukkeesta, joka sisältää yleensä kasviksia, kalaa tai nautaa.

Kiinalainen ruoka syödään usein syömäpuikoilla, keittojen syömisessä käytetään lusikkaa. Veitsen ja haarukan käyttöä on pidetty barbaarisena, sillä niiden katsotaan muistuttavan aseita. Kiinalainen ruoka on tämän vuoksi usein pilkottu valmiiksi sopiviksi pieniksi paloiksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiinalainen ruoka on suosittua ympäri maailman – tee makumatka omassa kotikeittiössä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.