Vegaaninen taatelikakku

Taatelikakku hurmaa mehevyydellään – katso Kotilieden hittireseptit!

Taatelikakku maistuu ihanasti joululta. Joulun suosikkikahvikakku säilyy pitkään ja on helppo tehdä kahvipöytään, lahjaksi tai vaikkapa myyjäisiin. Mehevän taatelikakun makua voi muuttaa terästämällä taikina portviinillä, rikastamalla taikina suklaalla tai vaihtamalla tavalliset taatelit lakritsikuorrutettuihin. Kokosimme yhteen Kotilieden taatelikakut perinteisistä vegaanisiin ja raakakakkuihin.

Taatelikakku on kiitollinen joululeivonnainen. Sen voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin ja välttää siten pahimmat joulukiireet. Toffeemainen maku itse asiassa vain syvenee, kun kakku saa levätä jääkaapissa muutaman päivän. Säilytä kakku huolellisesti esimerkiksi folioon käärittynä, jotta jääkaapin tuoksut eivät tuo leivonnaiseen epämiellyttävää sivumakua.

Lue myös: Kahvikakku – makumuisto mummolasta

Taatelikakku, kuten kaikki muhkeat kahvikakut on parasta paistaa uunin alatasolla. Näin tuhti taikina ennättää kypsyä myös sisältä ennen kuin pinta ehtii tummua liiaksi. Paras kakku valmistuu rengasvuoassa, jolloin lämpö pääsee kypsentämään taikinaa myös kakun keskeltä. Myös pitkänomainen leipävuoka sopii tarkoitukseen. Sen sijaan pyöreässä irtopohjavuoassa paistettu taatelikakku tuppaa jäämään keskeltä raa’aksi.

Kokeile kakun kypsyyttä tikun avulla. Kun kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa, on leivonnainen valmis uunista napattavaksi. Anna kakun levähtää rauhassa vuoassaan vaikka seuraavaan päivään ennen kuin kumoat sen lautaselle. Jäähtyessään kakku napakoituu ja irtoaa kauniisti vuoasta.  

Perinteinen taatelikakku

Kotilieden suositulla ohjeella valmistettu perinteinen taatelikakku on mehevä, maukas ja helppo valmistaa. Taikina on suuri ja sillä leipoo kerralla kolmekin kakkua, joten se on nappivalinta, kun keivot myyjäisiin tai muistat itse tehdyllä ruokalahjalla lähimmäisiäsi. Jaa taikina pitkänomaisiin leipävuokiin, jotta ne mahtuvat uuniin vieretysten.

Paras taatelikakku on mehevä, maukas ja hyvin säilyvä. Kuva: Norman Ojanen

Suklaiset taatelikakut

Suklaa-taatelikakun jekku on, kuten nimikin kertoo, taikinaan piilotettu suklaarouhe. Voit tehdä ohjeella yhden ison perinteisen kahvikakun tai useamman pienen taatelimuffinin.

Joulun ehdoton kahvikakkuhitti ja suklaanystävän taatelinen unelmakakku on Daim-suklaalla rikastettu ja suklaalla kuorrutettu.

Mehevässä taatelikakussa  yhdistyvät joulun kaikki suosikit: taatelit, suklaan ja karpalot herkulliseksi kokonaisuudeksi. Soma viimesilaus syntyy tomusokeritupsauksin.

Taatelikakun monet ilmeet

Klassikon voi leipoa myös rennosti ruutuina neliskanttisessa uunivuoassa. Uudistetun taatelikakun eli  taateli-koosospalojen jujuna on pinnalle ripoteltava kookoskuorrute. 

Joulun trendikkäin kakku syntyy vaihtamalla perinteiset taatelit lakritsipäällysteisiin. Laku-taatelikakussa maistuu herkullinen toffeemainen dulce de leche -kuorrute, joka viimeistellään strösselein ja sormisuolahippusin. 

Aikuiseen makuun valmistetussa taatelikakkussa maistuu portviini, jota lisätään niin taikinaan kuin kakun pinnalle siveltävään kostutusliemeenkin.

Vegaaninen kakku saa uuden jännittävän muodon ja maun banaanista. Taatelit ja banaani tuovat leivonnaiseen kosteutta, makua ja mehevyyttä.

Raakakakkujen ystävä tekee joulukakun pohjan pähkinöistä ja kuivatuista taateleista. Raakasuklaakakku täytetään ihanalla suklaamoussella, joka syntyy cashewpähkinöistä, banaanista ja kaakaojauheesta.

Suloiset tähtikoristeiset taateli­-omenapiiraat valmistuvat käte­västi muffini­pellillä.

Lue myös: Jouluiset hedelmäkakut hurmaavat kahvipöydässä – katso maukkaat ohjeet!

Lue myös Anna.fi: Taateli-pähkinäpallot

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Taatelikakku hurmaa mehevyydellään – katso Kotilieden hittireseptit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X