Ruoka

Kääretorttukakku hurmaa kahvipöydässä – rullaa kääretorttu uuteen muotoon ja lainaa makuja tutuista leivonnaisista

Kääretorttukakku on kaunis tarjottava kahvipöydässä. Uudet muodot tuovat hauskaa vaihtelua klassikkoon. Kokosimme parhaat ideat, joilla loihdit perinteisestä kääretortusta hauskoja makumuunnoksia, elegantteja leivoksia ja näyttäviä kakkuja juhlien puheenaiheeksi.

Kääretorttukakku tuo hauskaa ja herkullista vaihtelua kahvipöydän tarjottaviin. Korvaa kääretorttukakulla perinteinen mansikkakakku tai lainaa leivonnaisen makumaailma suositulta porkkanakakulta. 

Lue myös: Kääretorttu on rakastettu klassikko, joka sopii arkeen ja juhlaan – katso Kotilieden parhaat ohjeet!

Kääretorttua erehdytään usein pitämään vanhanaikaisena, tylsänä tai vaikeasti leivottavana. Kääretorttu on yksinkertaisesti nerokas alusta, jonka voi täyttää erilaisin makuyhdistelmin. Rullaa kääretorttu uuteen muotoon ja lainaa makuja tutuista leivonnaisista. Kääretorttu taipuu myös somiksi leivoksiksi ja komeiksi kakuiksi.

Kääretorttukakku – monta tapaa hurmata

Kääretorttukakku on hauska ja vähän erilainen tarjottava juhlien kahvipöydässä. Kääretorttukakku on mahdollista tehdä monella tapaa. Voit esimerkiksi koota kakun rennosti paloiksi leikatusta kääretortusta ja koristaa pinon mielen mukaan kermavaahtopursotuksin sekä erilaisilla makeisilla, tuoreilla marjoilla ja hedelmillä sekä pirskottelemalla päälle esimerkiksi jälkiruokakastiketta. 

Kääretorttukakku onnistuu myös klassisen charlotte russen tapaan tai leikkaamalla kääreotorttupohja suikaleiksi ja kiepauttamalla ne irtopohjavuoan pohjalle spiraalin muotoon.

kääretorttukakku
Spiraalin muotoon koottu kääretorttukakku tuo hauskaa vaihtelua perinteisille täytekakuille. Halutessasi voit koristaa tai kuorruttaa pinnan kokonaan, jolloin veikeä muoto paljastuu vieraille vasta kakkua leikatessa. Kuva: Niclas Mäkelä

Kääretorttukakku – tuttu maku, uusi muoto

Kääretorttu voi maistua esimerkiksi tutuilta suosikkileivonnaisilta. Maistuisiko kääritty porkkanakakku, mansikkakakku, tiramisu, mokkapalat tai korvapuusti? 

Mehevä ja vastustamaton. Sellainen on kääretortuksi naamioitu tiramisu, jonka siivellä otat äkkilähdön Italiaan. Suklaisen kääretorttupohjan väliin rullataan mascarponejuuston pehmentämä täyte, jota säväyttävät espresso ja amarettolikööri.

Suosittu porkkanakakku on kääretorttuna verraton. Sen maussa on tuttu häivähdys kanelia, kardemummaa ja inkivääriä. Herkullista tuorejuustotäytettä pitää olla paljon, koska ne yhdessä porkkanaraasteen kanssa ovat tortun mehevyyden salaisuus.

Korvapuusti on kahvipöydän kiistaton klassikko, joka kääretortuksi leivottuna hurmaa herkkusuut takuuvarmasti. Tuttua tortussa on ihanasti kardemummalle maistuva kakkupohja sekä voista, sokerista ja kanelista sekoitettu täyte, jota tuorejuusto ihanasti pehmentää. Kääretorttukakku on kaunis kuin koru, sillä veikeät spiraalit tekevät korvapuustikääretortun pinnasta mielenkiintoisen.

Mokkapalat on yksi kaikkien aikojen suosituimmista leivonnaisista. Pehmeän pohjan, kielen vievän kuorrutteen sekä suklaan ja kahvin yhdistelmä on kaikessa yksinkertaisuudessaan koukuttava. Nämä kaikki ominaisuudet yhdistyvät myös iki-ihanassa mokkapalakääretortussa. Perhosen muoto ja kauniit pursotukset tekevät leivonnaisesta juhlavan.

Kääretorttukakku voi korvata myös kesäpöydän klassikon, mansikkakakun. Mansikkakakku saa uuden muodon, kun sen kokoaa hauskasti spiraalin muotoon. Mansikkakääretorttukakku kootaan suikaleiksi leikatusta, mansikkahillolla ja mansikka-mascarponejuustotäytteellä sivellystä kääretorttupohjasta. Halutessasi voit peittää kakun kokonaan mansikkaviipaleilla ja syötävillä kukilla tai kuorruttaa pinnan kermavaahdolla, jolloin hauska spiraalimuoto paljastuu syöjille vasta kakkua leikatessa.

Hauska idea on myös koota paloiksi leikatusta kääretortusta näyttävä mansikkakakku. Tuoreet marjat ja kermavaahtopursotukset tekevät mansikkakääretortusta kesäjuhlien rennoimman tarjottavan.

Charlotte russe – kääretorttukakkujen klassikko

Charotte russe on ranskalaisen kokin Marie-Antoinette Carêmen kehittämä kääretorttukakku, joka on nimetty hänen työnantajansa Venäjän tsaarin Aleksanteri I:n mukaan. Charlotte russe kootaan kääretorttuviipaleista sekä kermahyytelötäytteestä, jonka voi maustaa monin eri tavoin.

Aprikoosilla ja mangolla täytetty pääsiäislotta ihastuttaa pääsiäisen juhlapöydässä, jäätelöllä, raparperilla tai marjoilla täytetty versio kesäjuhlissa.

Kääretorttuleivos on elegantti ja juhlava

Kääretorttukakku on toki näyttävä tarjottava kahvipöydässä, mutta paloiksi leikattuna ja kauniisti koristeltuna kääretorttu taipuu myös eleganteiksi leivoksiksi, joita kehtaa tarjota fiinimmänkin aterian päätteeksi. Kääretorttuleivoksia tehdessäsi kokeile rullata kääretorttupohja lyhyeltä sivulta, jolloin saat leikattua siitä suuremmat ja näyttävämmät palat.

Hempeät vadelmaleivokset tehdään vaaleanpunaisella voikreemillä kruunatuista kääretorttuviipaleista. Sujauta rullalle kääritty torttu ennen leikkaamista hetkeksi jääkaappiin. Jääkaapissa kääretorttu napakoituu, jolloin sen voi leikata kauniiksi paloiksi.

Klassinen budapestleivos puolestaan yhdistää makean marengin ja kermaisen pehmeän täytteen. Hienostunut, kääretortun muotoon leivottu budapestleivos sulaa suuhun herkullisuudellaan.

Mustaherukka-suklaaleivokset sopivat aikuiseen makuun. Suklainen kääretorttupohja kätkee sisäänsä liköörillä säväytetyn mustaherukkatäytteen. Kermavaahtopursotukset ja suklaalastut ovat klassinen, mutta näyttävä koriste leivosten pinnalla.

Kääretorttukakku – halko maistuu niin jouluna kuin juhannusjuhlissa

Kääretorttukakku voi olla myös perinteisen kääretortun muotoinen, jonka näyttävä ulkomuoto saadaan aikaiseksi runsaalla kuorrutteella ja näyttävillä koristeilla. Jouluhalko on alkujaan ranskalainen, puuhalon muotoon koristeltu kääretorttuleivonnainen. Kuorrutuksessa ja täytteessä käytetään usein kahvin tai suklaan avulla värjättyä voikreemiä, mutta leivonnaisen voi päällystää vaikka ohuella marsipaanikerroksella. Suklaan makupariksi sopii luumu- tai aprikoosimarmeladi, pähkinät tai tilkka rommia.

Nimestään huolimatta kääretorttuhalko sopii myös kesäjuhlien päätähdeksi. Esimerkiksi hauskasti koivuhalkoa muistuttava kääretorttukakku kätkee sisäänsä mustikkaisen jäätelö-rahkatäytteen.

Suolainen kääretorttu korvaa voileipäkakun

Ei makeaa mahan täydeltä, sillä kääretorttu taipuu myös suolaisen mielitekoon. Suolainen kääretorttu on hurmaava herkku, joka lunasta paikkansa juhlien kahvipöydässä perinteisen voileipäkakun sijaan.

Idea on sama kuin makeaakin kääretorttua valmistettaessa. Suolainen kääretorttu valmistetaan uunipellin kokoisesta torttulevystä, jonka väliin rullataan mieluisa täyte. Torttupohja voidaan valmistaa munakkaan tapaan tai vaikkapa valmiista paahtoleivistä.

Lue myös: Oletko kokeillut jo tätä suosikkiohjetta juhliin?  5 tapaa tehdä munakasrulla

Lue myös Anna.fi: Suolainen kääretorttu katkarapu-lohitäytteellä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kääretorttukakku hurmaa kahvipöydässä – rullaa kääretorttu uuteen muotoon ja lainaa makuja tutuista leivonnaisista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.