Sanotaan, että parsan tulisi olla lautasella 10 tunnin sisällä sen leikkaamisesta. Poimimisen ja ruoaksi valmistamisen välillä parsat tulisi säilyttää kosteaan pyyhkeeseen käärittyinä viileässä. Siinä haastetta maahantuojille ja tukkukaupoille!

Leikkaa parsan tyvestä mahdollisesti kuivahtanut ja huokoinen osa pois. Leikkaamisen sijaan parsatankoa voi varoen taivuttaa. Varsi katkeaa rapsahtaen kiinteän ja huokoisen osan rajalla.
Kuori varret latvasta tyveen mieluiten liikkuvateräisellä kuorimaveitsellä leikkuualustasta tukea ottaen. Hauras varsi katkeaa helposti käsissä kuorittaessa.

Valkoinen parsa kuoritaan aina. Sen kuori on säikeistä ja sitkeää. Sen sijaan tuore, ohutkuorinen vihreä parsa voidaan jättää jopa kuorimatta tai raaputtaa kevyesti terävällä veitsellä. Meillä myytävät melko paksukuoriset tuontiparsat ovat kauniimpia ja miellyttävämpiä syödä ohuelti kuorittuina.

Parsakattila auttaa

Paras keittoastia on korkea ja kapea parsakattila, johon saattaa kuulua reiällinen ja sangallinen keittokori.

Sido kuoritut ja huuhdotut parsat kostutetulla puuvillalangalla nipuksi ja pane kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen kiehumaan. Parsan hennot nuput jätetään vesirajan yläpuolelle höyryyn kypsymään.

Jos keittiössä ei ole tilaa parsakattilalle, parsat voi keittää lappeellaan laakeassa paistokasarissa nipussa tai niputtamatta. Parsan keittoveteen voi lisätä suolan lisäksi myös hivenen sokeria ja sitruunamehua.

Keittoaika riippuu parsojen paksuudesta. Ohuet vihreät parsat kypsyvät parissa minuutissa, paksummat viidessä minuutissa. Valkeiden, paksuvartisten parsojen keittoaika voi olla 15 minuuttiakin.

Parsat voi tarjota kylminä tai lämpiminä. Jos tarjoat herkun kylmänä, pysäytä kypsyminen kastamalla juuri ja juuri kypsät parsat kylmässä vedessä, jolloin väri ja säilyvät paremmin kuin hitaasti jäähdytettäessä.

Teksti: Marja Malinen