Leikkaa parsan tyvestä mahdollisesti kuivahtanut ja huokoinen osa pois. Leikkaamisen sijaan parsatankoa voi varoen taivuttaa. Varsi katkeaa rapsahtaen kiinteän ja huokoisen osan rajalla.
Kuori varret latvasta tyveen mieluiten liikkuvateräisellä kuorimaveitsellä leikkuualustasta tukea ottaen. Hauras varsi katkeaa helposti käsissä kuorittaessa.

Kuorilla vai ilman?

Valkoinen parsa kuoritaan aina. Sen kuori on säikeistä ja sitkeää. Sen sijaan tuore, ohutkuorinen vihreä parsa voidaan jättää jopa kuorimatta tai raaputtaa kevyesti terävällä veitsellä. Meillä myytävät melko paksukuoriset tuontiparsat ovat kauniimpia ja miellyttävämpiä syödä ohuelti kuorittuina.

Keitä parsa parsakattilassa

Paras keittoastia on korkea ja kapea parsakattila, johon saattaa kuulua reiällinen ja sangallinen keittokori.

Sido kuoritut ja huuhdotut parsat kostutetulla puuvillalangalla nipuksi ja pane kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen kiehumaan. Parsan hennot nuput jätetään vesirajan yläpuolelle höyryyn kypsymään.

Jos keittiössä ei ole tilaa parsakattilalle, parsat voi keittää lappeellaan laakeassa paistokasarissa nipussa tai niputtamatta. Parsan keittoveteen voi lisätä suolan lisäksi myös hivenen sokeria ja sitruunamehua.

Keittoaika riippuu parsojen paksuudesta. Ohuet vihreät parsat kypsyvät parissa minuutissa, paksummat viidessä minuutissa. Valkeiden, paksuvartisten parsojen keittoaika voi olla 15 minuuttiakin.

Parsat voi tarjota kylminä tai lämpiminä. Jos tarjoat herkun kylmänä, pysäytä kypsyminen kastamalla juuri ja juuri kypsät parsat kylmässä vedessä, jolloin väri ja säilyvät paremmin kuin hitaasti jäähdytettäessä.

Katso myös upeat ruokakoosteet parsaresepteistä:

Parsa on kevään herkkuvihannes
Parsa tuo kevään keittiöön

Parsa maistuu piirakassa – 5 mehevää ohjetta
Parsa on pikaruokaa – katso viisi ohjetta
Parsapiirakka ja muut parsaherkut
Parsareseptejä herkutteluun