Parsan keittäminen

Sanotaan, että parsan tulisi olla lautasella 10 tunnin sisällä sen leikkaamisesta. Poimimisen ja ruoaksi valmistamisen välillä parsat tulisi säilyttää kosteaan pyyhkeeseen käärittyinä viileässä. Siinä haastetta maahantuojille ja tukkukaupoille!

Leikkaa parsan tyvestä mahdollisesti kuivahtanut ja huokoinen osa pois. Leikkaamisen sijaan parsatankoa voi varoen taivuttaa. Varsi katkeaa rapsahtaen kiinteän ja huokoisen osan rajalla.
Kuori varret latvasta tyveen mieluiten liikkuvateräisellä kuorimaveitsellä leikkuualustasta tukea ottaen. Hauras varsi katkeaa helposti käsissä kuorittaessa.

Kuorilla vai ilman?

Valkoinen parsa kuoritaan aina. Sen kuori on säikeistä ja sitkeää. Sen sijaan tuore, ohutkuorinen vihreä parsa voidaan jättää jopa kuorimatta tai raaputtaa kevyesti terävällä veitsellä. Meillä myytävät melko paksukuoriset tuontiparsat ovat kauniimpia ja miellyttävämpiä syödä ohuelti kuorittuina.

Keitä parsa parsakattilassa

Paras keittoastia on korkea ja kapea parsakattila, johon saattaa kuulua reiällinen ja sangallinen keittokori.

Sido kuoritut ja huuhdotut parsat kostutetulla puuvillalangalla nipuksi ja pane kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen kiehumaan. Parsan hennot nuput jätetään vesirajan yläpuolelle höyryyn kypsymään.

Jos keittiössä ei ole tilaa parsakattilalle, parsat voi keittää lappeellaan laakeassa paistokasarissa nipussa tai niputtamatta. Parsan keittoveteen voi lisätä suolan lisäksi myös hivenen sokeria ja sitruunamehua.

Keittoaika riippuu parsojen paksuudesta. Ohuet vihreät parsat kypsyvät parissa minuutissa, paksummat viidessä minuutissa. Valkeiden, paksuvartisten parsojen keittoaika voi olla 15 minuuttiakin.

Parsat voi tarjota kylminä tai lämpiminä. Jos tarjoat herkun kylmänä, pysäytä kypsyminen kastamalla juuri ja juuri kypsät parsat kylmässä vedessä, jolloin väri ja säilyvät paremmin kuin hitaasti jäähdytettäessä.

Katso myös upeat ruokakoosteet parsaresepteistä:

Parsa on kevään herkkuvihannes
Parsa tuo kevään keittiöön

Parsa maistuu piirakassa – 5 mehevää ohjetta
Parsa on pikaruokaa – katso viisi ohjetta
Parsapiirakka ja muut parsaherkut
Parsareseptejä herkutteluun

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: marja malinen
Kuvat: iStock, OM-arkisto

Keskustelu

  1. Mer

    Olipa tosi makoisaa, kevään ensimäinen parsasalaatti! Vihreätkin parsat on syytä kuoria.

  2. Tuulikki.

    Hyvää Parsaa!
    Kiehautin ensin ,kietaisin pekoniin ja grillasin pekonin rapaksi .Nam:)

  3. Julkku

    Valkoista parsaa vedettiin. Ei kovin kaksista ollut, tuskin nousee gourmee-listalla top sataan!

  4. picolo

    Keittoaika, kuorinta, lisukkeet, kastike, viini tai seura.
    Joku näistä ilmeisesti pahasti pielessa 😉

  5. ihmettelen

    Miksi vihreä parsa pitää kuoria?

    Mielestäni riittää kun napsauttaa poikki siitä kohdasta josta se menee taivutettaessa poikki.

    Valkoisen parsan kuorimisen ymmärrän, ehkä, mutta vihreäkin.
    Syödäänhän perunoitakin kuorineen, niin miksei vihreää parsaa.
    Siinähän menee vitamiinit hukkaan.

  6. parsa

    jännä tämä vihreä parsa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti