Suppilovahvero on syksyn sieniherkku numero yksi – näin tunnistat, käsittelet ja kokkaat suppikset
Suppilovahvero on hyvä syy tehdä lenkki syksyiseen metsään. Aloittelevakin sienestäjä tunnistaa torvimaisen suppilovahveron helposti. Suppilovahverot sopivat soppaan, piirakkaan, uunivuokaan, kastikkeeseen ja jopa hilloksi.
Suppilovahvero on sienimetsän satoisin yksilö. Aluksi voi tuntua, ettei suppilovahveroita löydy lainkaan. Kun sitten huomaa sammaleiden seassa yhden, aivoissa tapahtuu melkein kuuluva napsahdus ja pian niitä näkee kaikkialla ympärillään. Suppilovahverot nousevat routaisestakin maasta ja ovat poimintakunnossa, kunnes lumivaippa peittää mättäät.
Suppilovahvero: kasvupaikka ja tuntomerkit
Suppilovahvero on suosituimpia ruokasieniämme. Se kasvaa sammaleisissa kuusivaltaisissa metsissä, tyypillisesti kallioiden pohjoisrinteillä. Kasvupaikka kannattaa painaa tarkasti mieleen, sillä sienet kasvavat samassa paikassa usein vuodesta toiseen.
Vaikket heti sieniä hoksaisikaan, katso tarkemmin. Usein suppikset kasvavat syvälle sammaleeseen uponneina niin suurina ryppäinä, että runsas saalis saattaa yllättää sienestäjän iloisesti.
Suppilovahvero on helppo tunnistaa suppilomaisesta tai torvimaisesta lakistaan, joka nuorilla yksilöillä on kellanruskea, vanhemmilla tummempi. Lakin alapinta on poimuinen ja ontto jalka ohuehko, väriltään keltainen.
Suppilovahvero: käsittely
Supilovahveroiden käsittely on nopeaa ja helppoa, sillä sienet ovat yleensä siistejä ja harvoin toukkien syömiä. Multainen tyvi kannattaa leikata jo sienimetsässä, jotta sienet kulkeutuvat kotiin siisteinä. Lakin suppiloon saattaa toisinaan eksyä multaa, joten tarvittaessa lakin voi halkaista ja roskat sutaista sienisudilla puhtaaksi. Huuhtoa suppiksia ei kannata.
Puhdistamisen jälkeen suppilovahverot ovat valmiita pannulle, ryöpätä niitä ei tarvitse.
Suppilvahvero on loistava ruokasieni
Suppilovahvero on maukas kolmen tähden ruokasieni, joka sopii usein käytettäväksi kantarellin tapaan. Tee suppilovahveroista syksylle tuoksuva keitto, maukas pasta tai vaikka mehevä piirakka. Suppilovahverot sopivat erinomaisesti myös liharuokien lisukkeeksi tai kaalikääryleiden täytteeseen.
Suppilovahvero höystää keitot, kastikkeet ja pikkusyötävät
Suppilovahveroista syntyy maukas soppa. Jujua samettiseen sosekeittoon saa ripottelemalla päälle rouskuvaa macadamiagranolaa. Mainio idea on parittaa sienten makupariksi myös savuporoa, kuten tässä ohjeessa on tehty.
Jos kaipaat jotain keittoa sakeampaa, tee suppilovahveroista kastike tai muhennos. Suppilovahverokastike maistuu vaikka syksyisten riistalihapullien kanssa.
Tai kokeile suppiksia hirven kaverina. Tässä ohjeessa suppilovahvero viimeistelee hirven lihasta valmistetun tartarannoksen. Hirvitartar sopii niin juhlaan kuin arki-illan iltapalaksi.
-
-
Resepti
Kimmo Lappalaisen herkullinen suppilovahverokeitto
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
-
-
-
Leivo suppilovahveroista piirakka tai sujauta leipien täytteeksi
Sienipiirakka tehdään loppusyksystä suppilovahveroista. Juustoinen suppilovahveropiirakka täytetään pannulla pyöräytetyillä sienillä, purjolla ja juustolla. Ruokaisa piirakka sopii niin iltapalaksi kuin syksyiseksi vierasvaraksikin.
Piirakkaa nopeammin suppisten makuun pääsee sujauttamalla sienet juustoisten lämppäreiden täytteeksi. Pehmoisat focaccialeivät puolestaan saavat syksyisen säväyksen lisämällä suppilovahveroita taikinan pinnalle ennen paistoa.
Lue myös Anna.fi: Suppilovahveroresepti x 21: näihin ihaniin ruokiin upotat runsaan sienisaaliin
Lämpimiä ruokia supilovahveroista
Suppilovahvero on aromikas ruokasieni. Se sopii moneen ruokaan kiusauksesta pizzaan ja risotosta meheviin kasvispihveihin.
Muhkea suppisrösti syntyy perunoista ja suppilovahveroista. Se sopii ateriaksi sellaisenaan tai pääruoan lisukkeeksi. Paras makuelämys syntyy voita säästelemättä.
Suppilovahveroiden säilöntä
Suppilovahveroita voi säilöä kuivaamalla ja pakastamalla. Kuivaaminen onnistuu uunin kiertoilmatoiminnolla, kasvikuivurilla tai vaikka kylpyhuoneessa lattialämmityksen päällä.
Pakkasten puremia, jäätyneinä kerättyjä suppilovahveroita ei kannata kuivata, vaan ne on parasta pilkkoa suoraan pannulle ensin sulamaan, sitten kypsentää omassa liemessään ja esikypsennyken jälkeen sujauttaa pakastimeen talteen.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Suppilovahvero on syksyn sieniherkku numero yksi – näin tunnistat, käsittelet ja kokkaat suppikset
Runsaat viisi litraa suppiksia ja syksyisen metsän levollinen rauha. Mitä löytämisen riemua ja juhlaa!
Listalta puuttui paras mustavahakas.
Ja haaparousku!
Ihana yllätys eilen illalla, kun avasin jääkaapin: siellä oli muovikassillinen suppilovahveroita. Mies oli ollut metsässä peuroja tiiraamassa ja törmännyt suppiksiin. Mutta parhaan MAKUINEN suomalainen ruokasieni on kyllä korvasieni. Sen valmistaminen ruoaksi on kaiken vaivan ja myrkytysuhan väärti.
Millä välineillä puhdistatte suppiksia?
Kärsimätön, minulla on torilta ostettu näppärä sieniveitsi, jonka toisessa päässä on pieni jäykkäkarvainen suti. Suosittelen lämpimästi.
Suppisten jalat ovat usein niin tiiviisti sammaleessa, että niitä on liki mahdoton erottaa. Silloin leikkaan vaan ”sammaloituneen” osan irti ja pistän mittatappioiden lukuun.
Vinkkinä kaikille suppilovahverofaneille Marttojen sieninurkka, jossa on satouutisia ja sienestyspaikkavinkkejä: http://www.martat.fi/keskustelu/sieninurkka/
Parhaita ovat kultarousku ja mustavahakas. Kantarellit ovat mauttomia ja suppis, paitsi mauton myös ällöttävä lörtsö.
Herkkutatit, voitatit, kangastatit, punikkitatit, kanttarellit, suppilovahverot, kaikki nämä tosi ihania.
Vähän vaikea on laittaa jotakin ykköseksi.
Kaikki nuo ovat herkkua, vielä lisätään joukkoon mustatorvisieni, keittojen kingi!
Miten teen keiton kuivatuista suppilovahveroista, kun ohjeissa tuppaa olemaan vain tuoreiden määrät ja teko-ohjeet?
Parhaita ovat suppilovahvero ,korvasieni ,kanttarelli ja herkkutatti. Kaikki ovat
mahdottoman herkullisia ! Kaiken paras sienikastike tulee korvasienestä !
Ensin herkkutattametsään ja sitten suppiksia hakemaan, vanhat varmat kasvupaikat ja hyvät sadot. Samalla hyöty ja huvi.
Käytämme molempia, nytkin on pakkasessa valmista tattitavaraa 68kpl 300g pussia ja suppiksia 16 samankokoista pussia ja keräys on vasta alullaan.
paras sienisalaatti saadaan leppä- ,haapa ja kangasrouskuista cremefraisen ja sipu-
lin (ei valkosipulia) kera, suola ja mustapippuri ja se on siinä
Jos ajatellaan syyssieniä, olen samaa mieltä. Mustavahakkaita vain ei ole kovin paljon, mutta niitä voi laittaa vahveroiden ja muiden vahakkaiden seuraan.