
Nuudelit ovat aasialaisen keittiön perusta – kokosimme ihanimmat nuudeliruoat keitoista vokkeihin
Nuudelit kypsyvät nopeasti ja sopivat niin salaatteihin, keittoihin kuin vokkeihinkin. Erilaiset nuudelit saattavat saada ostajan välillä ihmetyksiin. Nuudelit eroavat toisistaan raaka-aineiden ja käyttötarkoituksen perusteella. Valitse oma suosikkisi nuudeliruoista!
Nuudelit ovat aasialaisen keittiön kulmakivi ja merkitsee samaa kuin peruna suomalaisille. Nuudeleita on käytetty Aasiassa yli 4000 vuotta.
Lue myös: Kevyet vokkiruoat pursuavat kasviksia – 6 maukasta ohjetta
Valitse nuudelit ruoan perusteella
Pienissä muovipakkauksissa myytävät pikanuudelit lienevät lähes kaikille tuttuja. Pikanuudeleiden mukana tulee yleensä maustepussi, öljyä tai molempia ja niistä saa loihdittua aterian pikavauhtia.
Erilaisia nuudeleita on kuitenkin valtava määrä. Suomessa laadukkaita nuudeleita kannattaa etsiä erityisesti aasialaisista ruokakaupoista.
Nuudeleita tehdään erilaisista jauhoista ja jauhosekoituksista ja niillä on erilaiset käyttötarkoitukset. Toiset soveltuvat parhaiten keittoihin, toiset wokattavaksi.
Perinteisestä japanilaisesta keittiöstä, mutta myös monista muista aasialaisista ruokakulttuureista löytyy jokaiseen ateriaan sopiva nuudelilaji.
Pakkauksessa oleva kypsennysohje kannattaa lukaista läpi, sillä erilaiset nuudelit vaativat erilaisen kypsennysajan. Osalle nuudeleista riittää hetken liotus kiehuvan kuumassa vedessä, osa vaatii useammankin minuutin kypsennyksen.
Mihin nuudeleita voi käyttää?
Nuudeleiden käyttömahdollisuudet ruoanlaitossa lähes loputtoman monipuoliset. Nuudelit sopivat niin keittoihin, salaatteihin, wokkeihin kuin kevätrulliinkin sekä kalan, lihan, broilerin, äyriäisten ja kasvisten lisukkeeksi.
Rikasta salaatit ruokaisaksi nuudeleilla
Nuudelisalaatti on yhtä aikaa raikas, rapea, ruokaisa ja herkullisen mausteinen. Se on hyvä valinta monen tilanteeseen. Se maistuu sellaisenaan tai muiden ruokien lisukkeena.
Nuudelisalaatin raaka-aineita eli kasviksia, nuudeleita ja proteiinia voi vaihdella maun mukaan. Voit höystää nuudelisalaatteja esimerkiksi broilerilla, katkaravuilla tai jauhelihalla. Tai jos kokkaat mieluummin vegenä, rapeaksi paistettu tofu, nyhtökaura ja Härkis ovat kaikki maukkaita vaihtoehtoja.
Makukirjon täydentää kastike, joka sitoo ainekset yhteen ja tekee koostumuksesta mehevän. Hyvä kastike on sekoitus makean tulista, sopivan hapokasta ja suolaista. Myös täyteläinen maapähkinävoikastike sopii erinomaisesti nuudelisalaatin makumaailmaan.
Salaatteihin sopivat erinomaisesti erilaiset riisi- ja lasinuudelit, mutta myös kylmänä maukkaimmillaan olevia soba-nuudeleille kannattaa antaa mahdollisuus salaattien seassa. Keitetyt nuudelit on hyvä viilentää salaattia varten huuhtelemalla ne siivilässä kylmän veden alla. Keittämisen jälkeen nuudelit pysyvät irtonaisina öljytilkan avulla.
-
Nuudelijauhelihasalaatti
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Aasialainen varhaiskaali-nuudelisalaatti
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Kasvis-nuudelisalaatti
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Nuudelikeitto täyttää vatsan – nouki sattumat puikoilla
Nuudelit sopivat erinomaisesti aasialaisvivahteisten keittojen sekaan. Erityisesti vietnamilainen pho, malesialainen kookospohjainen laksa ja Japanin katukeittiöstäkin tuttu ramen pitävät kaikki sisällään nuudeleita ja runsaasti kasviksia sekä lämpimiä makuvivahteita, jotka ihastuttavat erityisesti kylmänä vuodenaikana.
Nuudelit kannattaa valita keiton mukaan: ramenkeittoon sopivat parhaiten ramen-nuudelit, laksaan ja pho-keittoon puolestaan leveämmät riisinuudelit. Nopeaan kana-nuudelikeittoon puolestaan voi kokeilla maukkaita udon-nuudeleita.
Keittoihin nuudelit kannattaa keittää erikseen. Annostele kypsät nuudelit kulhon pohjalle ja kauho kuumaa lientä päälle ennen ruokailua. Halutessaan päälle voi vielä ripotella mausteita ja höysteitä, kuten chiliviipaleita, limettilohkoja, ituja, yrttejä ja pähkinöitä maun ja mieliteon mukaan.
-
Kana-nuudelikeitto
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Kirkas kasvis-nuudelikeitto
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Kookos-lohikeitto
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Kookos-tofulaksa
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Vietnamilainen kanakeitto
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Pho-keitto lammaspullilla
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Ramen
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Thaimaalainen lohikeitto
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Thaimaalainen kanakeitto
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 2 annosta
Nuudelivokki on nopea arkiruoka – tähteet hyötykäyttöön
Nopeatekoiset wokkiruoat pelastavat kiireisen arjen keskellä ja täyttävät vatsan kevyesti. Herkullisten nuudeliwokkien sekaan päätyvät erilaiset kasvikset, sienet sekä proteiinilähteet maun ja ruokavalion mukaan. Maukas kastike niputtaa ainekset yhteen ja pähkinät tuovat rakenteeseen mukavaa rousketta.
Munanuudelit kestävät hyvin kypsentämistä, ja niiden intensiivinen maku sopii hyvin wokkeihin. Niiden karkea pinta myös imee kastikkeen maut hyvin itseensä ja siksi ne ovat parhaimmillaan voimakkaiden maustekastikkeiden kanssa. Pitkän muotonsa ja kiinteän rakenteensa ansiosta ne eivät tartu toisiinsa vaan sekoittuvat helposti muiden ainesten kanssa.
Keitä munanuudelit napakan kypsiksi, jotta ne eivät muhjaannu liiaksi. Ne kypsyvät kyllä loppuun kuumassa wokkipannussa.
-
Kasvisvokki
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Kaali-kasvisvokki
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Maapähkinäwokki
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Liha-noodelivokki
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Lohivokki
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Pähkinäbroileri thaimaalaisittain
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Nuudelit loistavat myös pikkusyötävissä
Ruokaisista nuudeleista loihdit helposti myös maukkaat pikkusyötävät pikinikille tai pikkunälkään.
Rapeasta salaatinlehdestä hauskasti tarjottu nuudelisalaatti käy vaikka kevyestä tacon korvikkeesta. Salaatinlehden sisään voi nuudeleiden lisäksi kääräistä vaikkapa härkistä tai katkarapuja sekä kasviksia mielen mukaan. Salaatti-nuudelikupit syödään tacojen tapaan sormin ja kastetaan makuja pullollaan olevaan kastikkeeseen.
Vietnamilaisten riisipaperirullien eli kesärullien jekku piilee siinä, että riisipaperiin kääritään tuoreita kasviksia ja yrttejä, jotain proteiinipitoista sekä nuudeleita. Makua tuovat chili sekä erilaiset yrtit, kuten korianteri ja thaibasilika. Lisäksi voi tirauttaa hieman limetinmehua.
Rullia dipataan aasialaisiin kastikkeisiin, jolloin makumaailma on yhtäaikaa mausteinen ja raikas. Koukuttavan hyviä rullia tulee popsittua huomaamatta yksi toisensa perään.
Kevyet ja maukkaat kesärullat ovat helppoja, mutta hieman työläämpiä valmistettavia. Siksi niiden valmistus on hauskinta rennosti porukassa puuhaten: yksi suikaloi kasvikset, toinen sekoittaa kastikkeet ja kolmas rullaa täytteet riisipaperiarkkien väliin.
Nuudeleiksi rulliin kannattaa valita ohuen ohuita lasinuudeleita, jotka imaisevat hyvin makuja ja taipuvat kevyesti ohuden riisipaperiarkkien väliin.
-
Salaatti-härkiskupit
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 2 annosta
-
Korealaiset katkarapu-salaattikupit
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Vappu Pimiän vietnamilaiset riisipaperirullat
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
Lue myös Anna.fi: Parhaat nuudeliruoat: pad thai, kana-nuudelisalaatti ja 4 muuta kekseliästä nuudeliruokaa
Kommentoi
Kommentoi juttua: Nuudelit ovat aasialaisen keittiön perusta – kokosimme ihanimmat nuudeliruoat keitoista vokkeihin