Suklaapossu

Parhaat sitruunaleivonnaiset

Sitruunajuustokakku, sitruunapikkuleivät, sitruunabrownies, sitruunakahvikakku, sitruunakakkupohja ja monta muuta sitruunaista ohjetta kevään herkkuhetkiin.

Sitruunaiset leivonnaiset maistuvat erityisen hyvin näin keväisin. Kokosin alkavaa kevättä ja lähestyvää pääsiäistä silmällä pitäen yhteen 16 parasta sitruunaleivonnaisohjetta. Joukosta löytyy niin jälkkäreitä, kakkupohjia, pikkuleipä, mutakakkuja kuin järisyttävän hyvä sitruunajuustokakkukin munattomia ja vegaanisia leivontaohjeita unohtamatta.

Ohjeet eivät ole missään tietyssä järjestyksessä, joten kannattaa plarata postaus loppuun asti. Mikä näistä on sinun lempparisi?

Aloitetaanpa suositun Maisemakahvilanpiirakan muunnoksella. Sitruunainen persikkarahkamurupiirakka syntyi, kun lapsuudestani tuttu, ihana sitruunainen rahkamurupiirakka sai joukkoonsa myös persikkaa. Aika täydellisiä herkkuja, molemmat versiot.

© Irina Lisinen

Pehmeät sitruunakeksit ovat superpehmeitä, hieman kakkumaisia pikkuleipiä. Pikkuleipien höttöisen koostumuksen salaisuus on yksi tavallisesta keksitaikinasta poikkeava ainesosa. Kurkkaa koko ohje täältä.

© Irina Lisinen

Kuohkea sitruunakakku on ihanan ilmava ja miltei höttöinen, miedosti sitruunalta maistuva kakku. Kakku saa herkullista raikkautta sitruunakuorrutteesta.

© Irina Lisinen

Lakritsi-sitruuna-valkosuklaafudget ovat olleet tykättyjä fudgeja jo vuosien ajan. Fudge valmistuu todella helposti vain muutamasta aineesta. Sitruunalta maistuvan suklaafudgen joukkoon upotetaan lakritsin paloja.

© Irina Lisinen

Sitruunamutakakku on yksi uusimmista, mutta herkullisimmista sitruunaohjeista. Herkullisen tahmea, sopivan kirpsakka sitruunamutakakku valmistuu helposti ilman vatkaimia.

© Irina Lisinen

Sitruunatahna– eli lemon curd -ohjeita on varmaan yhtä monta kuin tekijöitäkin, mutta tässä tahnassa ”erikoisuutena” on se, että pelkkien keltuaisten sijaan tahnaan on upotettu munat kokonaisina. Sitruunatahna on monikäyttöistä. Se maistuu niin rahkan kuin jogurtin kanssa, kakun välissä, kermavaahdon joukossa, itsetehdyssä jäätelössa ja vaikka vaalean leivän päällä. Täydellinen sitruunaherkku kevääseen!

© Irina Lisinen

Sitruunatahnan voi tehdä myös munattomana. Koostumus on hieman erilainen kuin ylempänä olevassa versiossa, mutta maku aivan taivaallinen.

© Irina Lisinen

Sitruuna-suklaabrowniepalat sisältävät kaksi lempimakuani; suklaan ja sitruunan. Ja oikein ihastuttavalla tavalla. Tahmainen, makea suklaakerroksen kaverina on näissä raikas sitruuna.

© Irina Lisinen

Järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku ilman liivatetta on yksi omista ja lukijoiden lemppariohjeista.

Täyte on ihan mahdottoman pehmeä, silkinsileä, suussasulava ja juuri sopivasti sitruunainen. Se oli moussemainen, eikä niin lainkaan raskaan tuntuinen. Aivan ihanaa! Rapea valkosuklainen pohja täydentää makumaailmaa.

© Irina Lisinen

Sitkeät sitruuna-valkosuklaakeksit -ohjetta varten kaivoin esille ihania sitkeiden suklaahippukeksien ohjeen ja otin sen ohjeen tämän ohjeen pohjaksi. Juuri ennen pikkuleipien leipomisen aloittamista, törmäsin sattumalta lime-valkosuklaakeksien ohjeeseeni, joka yllättävästi muistutti myös tätä ohjetta. Siitä oli hyvä lähteä liikkeelle ja tuloksena syntyi tämä ohje. Nämä ovat aivan täydellisiä, jos minulta kysytään. Sitkeitä, makeita ja sitruunaisia.

© Irina Lisinen

Sitruuna-marenkipiiras on melko klassinen sitruunapiirakka. Piirakassa on ohut pohja, jonka päällä kerros kirpeää sitruunatäytettä. Täytteen päällä on vielä kerros marenkia.

Tässä versiossa täyte valmistuu ilman ylimääräisiä tekovaiheita sekoittamalla aineet vain keskenään sekaisin. Tuo helppo, makeankirpeä sitruunatäyte kaadetaan esipaistetun muropohjan päälle ja heitetään uuniin paistumaan miedolla lämmöllä, kunnes se hyytyy. Marenki pyöristää täytteen sitruunaista kirpeyttä.

© Irina Lisinen

Sitruunamarenkipiirakka onnistuu myös vegaanisena. Tämä munaton ja maidoton sitruunamarenkitorttu vaati kokonaisuudessaan neljä erilaista yritystä ennen parhaimman version löytymistä. Kun se paras löytyi, se olikin aikamoista herkkua. Vaikka meillä ei olekaan tarvetta vegaanisille leivonnaisille, tätä oli ihana kokeilla ja lopputulos maistui erittäin herkulliselta ja ihanan raikkaan sitruunaiselta.

© Irina Lisinen

Mehevä sitruunainen kakkupohja on munaton, ihanan pehmeä ja mehevä sitruunainen kakkupohja, joka valmistuu helposti ja nopeasti vain yhdessä kulhossa ja ilman vatkaimia.

”Koostumus on hieman mutakakkumainen, mutta selvästi kiinteämpi ja kuivempi. Kuiva se ei kuitenkaan ole, vaan pikemminkin mehevä. Pohja toimii hyvin kakuissa ilman kostuttamista, mutta jos pitää kosteammista kakuista, voi pohjaa kostuttaa hieman.”

© Irina Lisinen

Kevyemmät, lasiin kootut sitruunaiset hyydykekakut ovat tavallista juustokakkua kevyempiä, sillä niihin käytetään kerman sijasta vaahdotettavaa vaniljakastiketta ja tuorejuuston sijasta piimää. Kyllä, luit oikein, piimää. Nämä moussemaiset, höttöisen pehmoiset, sitruunaiset lasiin kootut jälkiruoat sisältävät suht reilusti piimää, mutta uskokaa tai älkää, piimä ei maistu näissä lainkaan. Piimä toimii tuorejuuston korvikkeena keventäen ja raikastaen kokonaisuutta. Näitä kannattaa kokeilla!

© Irina Lisinen

Tahmeat sitruunabrowniet ovat nimensä mukaisesti ihanan tahmeita, kirpeän makeita, pehmeitä ja juuri sopivan sitruunaisia. Päällä olevalla sitruunaisella kuorrutteen määrällä pystyy muokkaamaan browniespaloja joko kirpeämmän sitruunaisemmiksi (=enemmän kuorrutetta) tai makeammiksi (=vähemmän kuorrutetta). Nämä ovat yksi ensimmäisistä leipomistani parhaimmista sitruunaleivonnaisista (huh, olipas aikamoinen lausehirviö).

© Irina Lisinen

Toinen vähän samantyyppinen ohje on nämä Lemon bars/sitruunaruudut. Näiden täyte on aivan mielettömän hyvä; se maistuu aivan lemno curdille 😛

© Irina Lisinen

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parhaat sitruunaleivonnaiset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *