Voileipäkakku on juhlapöydän klassikko

Keskiviikkona 6.3.2013, Mari Harjula, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 257969 kertaa

Voileipäkakku on juhlapöydän kestosuosikki. Kokosimme vinkit voileipäkakun valmistukseen ja herkulliset ohjeet, joilla onnistut varmasti.

Voileipäkakkuun voi käyttää valmiita paahtoleipäviipaleita tai vuokaleipää, niin vaaleaa kuin tummaakin. Tummaa ja vaaleaa leipää voi myös yhdistää samaan kakkuun lohitäytteisen voileipäkakun tapaan.

Jos viipaloit vuokaleivän itse, poista ensin kuoret ja leikkaa leipä sitten sahaeräisellä veitsellä pitkittäin korkeintaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa myös paahtoleipä- ja valmiista vuokaleipäviipaleista ohuesti reunat pois ennen kakun kokoamista. Kalastajan kakun leivän voi leipoa itse tai käyttää valmista vuokaleipää.

Voileipäkakun voi valmistaa myös rouhitusta leivästä. Varaa noin 400 g tummaa leipää esim. vuokaleipää tai noin 200 g tummaa leipää ja noin 250 g vaaleaa leipää. Jauha leipä muruiksi monitoimikoneessa. Kokoa kakku tavallisen voileipäkakun tapaan ripottelemalla täytekerrosten väliin leivänmuruja. Murukakun täytteeseen on hyvä lisätä noin 2-3 liivatetta täytteen löysyydestä riippuen. Kokeile esimerkiksi ruisleipämuruista valmistettua graavilohi-avokadotäytteistä hyydytettyä kalakakkua tai kalaisaa voileipäkakkua.

Voileipäkakun täytteet

Voileipäkakun täytteeksi sopivat erilaiset tahnat. Perinteisesti voileipäkakkua kohti tehdään kaksi täytettä, mutta yhdelläkin pärjää.  Helppotekoinen yhden täytteen voileipäkakku on esimerkiksi sieni-juustokakku. Maistuva kahden täytteen kakku valmistuu kinkkutäytteestä ja aurajuustolla höystetystä juustotäytteestä tai lohivoileipäkakun ohjeella.

Maukkaita voileipäkakun täytteitä ovat myös meetvurstitahna, kapris-tonnikalatahna, yksinkertainen savukalatäyte ja silli-munatäyte.  Valmista täytteitä kaksinkertainen määrä koko kakkuun. Yksinkertainen määrä riittää kahden täytteen

kakkuun toiseksi täytteeksi. Savuporotäytettä on hyvä tehdä koko kakkuun nelinkertainen määrä ja kakun toiseksi täytteeksi kaksinkertainen määrä.

Tuorejuustoja ja yrttejä vaihtelemalla juustotäyte sopii erilaisten liha-, kala- ja kanatäytteiden makupariksi voileipäkakkuihin. Kasviskakkuun sopii kolmin- tai nelinkertaisena valmistettu parsakaalitahna. Maukas täyte syntyy myös, kun notkistat vuohenjuustotahnan ranskankermalla ja lisäät joukkoon esimerkiksi aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja tai kypsää broilerinlihaa. Kaksinkertaisena lisukkeilla höystettynä se riittää koko kakun täytteeksi.

Voileipäkakku kootaan kakkuvuokaan

Kokoa kakku jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii vetäytyä jääkaapissa yön yli. Kätevä tapa on koota kakku suorakaiteen muotoiseen kakku- tai leipävuokaan. Vuoassa kakku muotoutuu tiiviiksi ja sen kuorruttaminen on helppoa. Vuoraa vuoka talouskelmulla siten, että kelmua jää reilusti myös kakun päälle käännettäväksi.

Sopiva määrä leipäkerroksia on 4-5, jotta kakkua on vielä helppo leikata.  Jos

valmistat leveän kaksirivisen voileipäkakun neliövuokaan, tarvitset noin 24 viipaletta paahtoleipää tai noin kaksi vuokaleipää. Lado neliövuokaan kaksi leipäviipaletta rinnakkain ja kolme peräkkäin neljään kerrokseen.

Jos taas valmistat voileipäkakun pitkänomaiseen kakku- tai leipävuokaan tarvitset noin 15 viipaletta paahtoleipää tai yhden vuokaleivän. Lado pitkään vuokaan viipaleita noin kolme viipaletta peräkkäin viiteen kerrokseen. Paina leipäviipaleet aina tiiviisti täytteen päälle vieri viereen ja muista kostuttaa kerrokset.

Voileipäkakun voi hyvin koota myös kelmulla vuorattuun pyöreään irtopohjavuokaan, etenkin pehmeä paahtoleipä mukautuu hyvin vuoan muotoon. Pyöreään vuokaan vaaleaa paahtoleipää va

rataan noin 600 g.  Voileipäkakkua ei toki ole välttämätön koota vuokaan, vaan sen voi koota myös alustalle, peittää tiiviisti kelmulla ja asettaa päälle paino.

Voileipäkakun kostutus ja kuorrutus

Voileipäkakun kostuttamiseen sopii hyvin mieto kasvis-, kala- tai lihaliemi. Myös maito tai laimennettu sitruunamehu ovat hyviä vaihtoehtoja. Sitruunamehulla voi myös piristää kasvis- tai kalaliemen makua. Kostutuslientä kuluu noin 1-1 ½ dl / kakku. Alin kerros tarvitsee vähiten kostuketta, koska koko kakun paino tulee sen päälle. Päällimmäistä kerrosta kostutetaan puolestaan eniten.

Kakun kuorrutukseen sopii joko saman kakun täyte tai erikseen valmistettu kuorrute. Kakun koristeluun käytetään usein samoja aineksia kuin sen täytteisiin. Hyvä peruskuorrute valmistuu ranskankermasta tai smetanasta (150 g) ja tuoreju

ustosta (200 g). Tuorejuuston voi notkistaa myös esimerkiksi kermalla. Voit käyttää joko valmiiksi maustettuja tuorejuustoja tai maustaa kuorrutteen itse. Juustoisen kuorrutteen valmistat notkistamalla sulatejuuston ranskankermalla. Kevyt ja r

aikas kuorrute syntyy valutetusta maitorahkasta ja ranskankermasta.

Helppotekoinen hyydytetty kakku

Perinteisen voileipäkakun sijaan helppotekoinen ja maukas voileipäkakku on myös hyydytetty voileipäkakku. Hapankorppupohjaisen hyydytetyn voileipäkakun täytteeksi sopivat esimerkiksi kylmäsavukirjolohi, graavilohi tai savuporo.

Hyydytetyn kakun pohjaksi sopivat myös kostutetut leipäviipaleet. Maukkaassa sillitortussa on esimerkiksi ruisleipäpohja. Voileipäkakun voi korvata myös voitaikinapohjaisella hyydytetyllä piirakalla. Kokeile esimerkiksi juhlavaa avokadotorttua.

Katso myös ihanien täytekakkujen reseptit. Kotilieden maksuttomat onnittelukortit löydät täältä.

Tarjoiluvinkkejä:

- Varaa voileipäkakkua noin 1-1 ½ cm:n viipale/vieras muun tarjottavan ohella.
- Jos et omista sopivan kokoista tai näköistä tarjoiluvatia, peitä esimerkiksi tarjotin tai leikkuulauta foliolla ja laita kakku siihen tarjolle.
- Suojaa koristeltu ja tarjoilua odottava kakku kelmulla ja säilytä jääkaapissa tarjoiluun saakka. Pistele cocktailtikkuja sinne tänne kakun päälle ja aseta kelmu sitten varovasti kakun päälle, jotta kelmu ei sotke kakkua. Poista tikut ennen tarjoilua.

Asiasanat: voileipäkakut

Viestit 18

10.4.2008 klo.20:13
Mieli voi ...

Mieli voi ...

Lapsuudessa 60-luvulla juhlapöydän kammotus oli voileipäkakku, josta jäi kitalakeen paksu rasvakerros. En syönyt pariinkymmeneen vuoteen kunnes kerran uskalsin maistaa ja - yllätys, yllätys - raaka-aineet olivat muuttuneet ja se olikin herkullista.

Vastaa
11.4.2008 klo.21:8
Elämän suo...

Elämän suo...

Minusta voileipäkakku on mitä parhain tarjottava esim. lakkiaspäivän noutopöydässä. Kokemuksia minulla niistä on ehkä 70-80-luvuilta asti. Se on ruokaisa ja kun laittaa eri versioita vieraidensa mukaan niin jokaiselle löytyy mieleistä ja erityisruokavalioonkin sopivaa suolaista. Jos sattuu olemaan muutamakin ylioppilas vierailtavana, tulee kyllä päivän mittaan äklö olo pelkästä makeasta kaffeleivästä. Voileipäkakusta saa varmaan nykyaineilla keyven ja terveellisen mausta tinkimättä ja vaikka se olisi kalorisempikin niin eihän niitä joka päivä syödä.

Vastaa
10.5.2008 klo.19:23
Anonyymi

Anonyymi

Kiitos!!!! Todella hyvä idea tuo tikkuhomma jolla voi suojata koristellun voileipäkakun. Toimii varmaan muissakin kakuissa. :)

Vastaa
24.5.2008 klo.15:36
Anonyymi

Anonyymi

Lisätkääpä ohjeisiinne ne maukkaat rullattavat voileipäkakut (2002 tai 2003) jolloin ne olivat Kotilieden yo-tarjottavissa. Helppotekoiset, maukkaat ja vieraat pitivät kovasti. Tehtiin paahtoleivän viipaleista ja pehmeistä täytteistä ja rullattiin kääretortun muotoon. Ohje hukassa tai ainakin hakusessa ja yo no. 3 odottaa juhliaan. Äiti töissä viimeiseen asti (opettaja) ja nyt vielä välilevy nitkahti kauppakasseja nostellessa painamaan iskiashermoa. Alkaa tuntua, että taivas nitkuu jo liitoksissaan. Tarvitaan helppoa ohjetta.

Vastaa
27.5.2008 klo.6:15
Ruusu

Ruusu

Emme ole voileipäkakun ystäviä. Auttaisko joku minua. Kun meillä juhlitaan 50v
päiviä kesällä. Laitan voileipä pöydän, mutta mitä leikkeleitä ja kuinka paljon
laitan? Vieraita tulee n.100 henkilöä. Voinko käyttää Kertakäyttö astioita? Niitä on aika kauniita myynnissä.
Lahja vinkkeä sais myös tulla, on kyseessä Miehen 50v. juhla harrastaa Kalastusta ja Metsästystä.

Vastaa
27.5.2008 klo.21:42
Kii Mingin...

Kii Mingin...

Helppo tapa valmistaa voileipäkakku on varata esim. seuraavat ainekset:
- 1 siivutettu isohko paahtoleipä
- 1 siivutettu isohko ruis/vuokaleipä
- siivutettua kinkkua n. 300g + koristeeksi siivuja.
- tuorejuustoa 400g (maustettua esim. tsaziki on hyvä tai maustamatonta riippuen muista täytteistä)
- mietoa meetwurstia n. 150g
- maksapasteijaa n. 100-200g massana tai ohuina siivuina
- kurkkua
- kirsikkatomaatteja
- rasvatonta maitoa n. 3 dl (+ puolikas lihaliemikuutio liotettuna)
- kuivattua ruohosipulia
- kovahkoa juustoa hienona raasteena
- päälle joko levitettävää sulatejuustoa+smetanaa

tai pelkästään majoneesia

Valmistelu: Kinkut sekaisin yhden tuorejuuston kanssa, salamit toisen kanssa. Maksapasteijan ohuet siivut johonkin väliin, tai omaksi seokseksi tuorejuuston kanssa omaksi kerrokseksi.
Itse en ole käyttänyt mitään valmisvuokia, vaan latonut leivät suoraan alustalle ja sovitellut palaset halutun koon mukaan. Reunoille isommat palaset ja keskemmät jäännöspalat. Kannattaa sommitella kakun malli pelkillä leivillä kerros kerrokselta ennen kuin alkaa tositoimiin. Kun kaikki kerrokset on kasattu, sitten päältä alkaen vain sivuun kerros kerrokselta samassa 'muotissa'.

Tekeminen: Ekaksi pohjalle tuorekelmua n. 50cm pätkä. Sitten kerros jompaa kumpaa leipää. Kostutus. Ei liikaa! Se 3 dl pitää riittää koko kakkuun ja enemmän kosteutta ylös kuin alas. Siis asteittain.

Sen jälkeen esim juusto-kinkku -seos tasaiseksi kerrokseksi. Sitten taas leipäkerros ruisvuokaleivästä. Kostutus ja päälle toista juustoseosta.

Taas vaaleampaa leipää ja kostutus. Tähän pelkkää sulatejuustoa ohuelti ja päälle ohuet maksapasteija siivut. Laita myös juustoraastetta tähän väliin.

Ja sama homma niin kauan, kun kaikki ainekset on käytetty. Pinalle pelkät leipäsiivut. Koko homma kääritään tuorekelmun sisään tiukahkoksi kääreeksi ja jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän koristelua.

Seuraavaksi: Laita pala leivinparia halutulle alustalle. Kakku sen päälle. Poista kelmu. Paketti on jämäkkä, joten sen käsittely onnistuu helposti.

Koristelu: Sulatejuusto+smetana seos tai majoneesi. Levitä tasaiseksi, ohuelti, leveällä, kuumalla hanavedellä lämmitetyllä lastalla kakun joka puolelle. Näin pinnasta tulee todella tasainen.

Sitten pinnalle ohuelti juustoraastetta. Koristeeksi reunoille esim. kirsikkatomaatti lohkoja, keskemmäs kinkkusiivuja rullalle (ohuita) esim. ruusukkeeksi ja ympärille kurkkuviipaileita (puolitettuja) sopivaan kulmaan siivujen väliin, tai silleen. Lopuksi ripotellaan 'reunojen' sisäpuolelle kuivattua ruohosipulia (liika on aina liikaa). Koristelussa kannattaa katsoa valmiiden kakkujen kuvia, jos luovuus ei ole se vahvin puoli.

Kun kakku on koristeltu, pyyhi 'roiskeet' leivinpaperilta ja siirrä sopivalle alustalle. Leikkaa kakun ympärillä olevat ylimääräiset paperit pois ja kakku on valmis tarjottavaksi.

Ei ole vaikeaa, mutta vaatii yllättävän paljon aikaa.

Onnea ja menestystä juhliin!

Jos haluat kysyä lisää, laita sähköpostia osoitteeseen rellunpiuhake@yahoo.com

Vastaa
30.5.2008 klo.8:46
SHK

SHK

Kokeilkaapa laimennettua ranskalaista salaatinkastiketta kostukkeeksi tulee muuten aika kiva maku.

Vastaa
28.12.2008 klo.23:30
Härpäke

Härpäke

Opiskelijakakku:
Kinkkukuutioita 2pkt.
Kinkkutahna 1kpl
Majoneesi 1kpl
Sulatejuustoa 1pkt
3 kananmunaa
100g voita
Liemikuutio (liha/vihannes)
1 Tummaa paahtoleipää
1 Vaaleaa paahtoleipää

Heitä leivät johonki paperin päälle. Kostuta leivät vedellä johon lisätty lihaliemikuutioita. Ensimmäinen kerros sisältää sekoituksen kinkkutahnaa ja kinkkukuutioita. Heitä toinen kerros vaaleaa/tummaa leipää päälle ja kostuta lihaliemikuutiolla. Toiseen kerrokseen lisätään munavoita runsaasti. Kolmas kerros koostuu majoneesi kinkkukuutio sekoituksesta. Lopuksi kuorruta tekele sulatetulla sulatejuustolla (vesi + lihaliemikuutio + sulatejuusto + kattila). Koristele päällys jollain härpäkeillä (tomaatti, juusto, salaatti, viinirypäleet, kurkku … jne).

Vastaa
10.1.2009 klo.18:57
AnnikaPann...

AnnikaPann...

Iha kiva!

Vastaa
11.5.2009 klo.21:23
ventoviera...

ventoviera...

jee makeeta XD

Vastaa
21.5.2009 klo.14:37
o tempora ...

o tempora ...

Eräs aikaisempi kommentoija kysyi voiko juhlissa käyttää kertakäyttölautasia. Ei missään nimessä! Eikä paperilautasliinoja!

Vastaa
28.5.2010 klo.15:32
ounou

ounou

Nyt on pakko kommentoida o tempora o moresin viestiin.. Kyllä juhlissa voi ja saa käyttää kertakäyttölautasia ja paperilautasliinoja, eikä juhlameininki siitä yhtään latistu. Ei kuitenkaan ehkä linnan juhlissa, mutta tavallisissa perhejuhlissa kyllä. Meillä on pidetty tähän mennessä viidet rippi- ja yo-juhlat, joissa on ollut kussakin noin 60 vierasta. Näkisinpä sellaisen talouden, jossa moiset lautasmäärät löytyy kaapista.. tai sen emännän jota sellaisen astiamäärän tiskaaminen ja servettien peseminen innostaa! Juhlafiilikset ovat siitä varmasti kaukana. Kun homman tekee helpoksi ja jättää turhat kiristävät pannat otsalta pois, on kaikilla mukavampaa!
Nautitaan kesän juhlista. Niistäkin, jotka järjestetään itse! :)

Vastaa
12.10.2010 klo.12:38

Vaihtoehto
6-8 perunaa raastetaan
1-2 sipulia -”-
2-3 munaa, mustapip ja suolaa. Sekoita ja levitä uunipellille.
200*-n.30min.
Vähän jäähtyneenä levitä purkki savukalatuorejuustoa ja purkki ruohosipulituorejuustoa, sekä savustettu kirjolohifile’ peruna levylle ja rullaa koko komeus rullalle. Penslaa voilla ja kuumenna uunissa ennen tarjoilua. (Voi valmistaa edellisenä päivänä. Voi tarjota myös kylmänä.)Lihaversio:savupalvi/kinkkua ja savuporosulatejuustoa

Vastaa
30.10.2010 klo.0:14
kokeilkaa

kokeilkaa

minä kostutan ja täytän edellisenä iltana panen sitten kelmuun käärittynä jääkaappiin ylösalaisin yöksi ja vielä kevyt paino päälle aamulla käännän oikeinpäin päällystän ja koristelen. sitten kosteus kerkeää tasaantua koko kakkuun ennenkuin herkuttelu alkaa

Vastaa
8.8.2011 klo.1:51
simonetta

simonetta

kattaustyylihän riippuu aivan juhlan luonteesta ja juhlapaikasta, ja kukin tyylillään hoitaa sukujuhlat.
Itse en käyttäisi kertsejä 50:llä ellei juhlapaikka eräkämppä- ja sittenkin voisi käyttää vaikka saviastioita…

Vastaa
29.5.2012 klo.13:27
Arnold

Arnold

Vaimo teki minun 50-v synttäreille kaksi voileipäkakkua. Ne olivat todela ihania. Vieraat myöhemmin ihastelivat raikasta makua kakuissa. Kannattaa koikeilla.

Vastaa
31.5.2012 klo.15:59
Voileipäin...

Voileipäin...

Ylioppilasjuhliin ohje sopii mainiosti;) Tehkää ja yllätykää!

Vastaa
19.2.2013 klo.19:27
Voikkari

Voikkari

Onko jollakulla resepti voileipäkakkuun aikojen takaa: täytteenä sinihomejuustoa jonkinlaisena tahnana, ananasta jonka mehulla kostutus, kuorrutus maitotilkkaan sulatetulla Koskenlaskijalla. ?

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu